Raseinių naujienų portalas

Naujienos

Lietuva svarsto plėsti emigrantų nuotolinį mokymą

„Norime įvertinti Lietuvos švietimo įstaigų teikiamą nuotolinį mokymą ir ypač tai, kaip jis atitinka į užsienį išvykusių lietuvių vaikų poreikius, ar jis patogus naudotis, kokių sunkumų kyla ir kokios galimybės būtų nuotolinį mokymąsi plėsti, tobulinti, kaip ši mokymosi forma galėtų būti efektyviau išnaudojama skatinant lituanistinį švietimą užsienyje“, – teigia ŠMM Užsienio lietuvių skyriaus vedėja Virginija Rinkevičienė. Jos komentarą BNS perdavė ministerijos Komunikacijos skyrius.

„Svarstome galimybę dėl nuotolinių mokyklų tinklo plėtros ir tikimės, kad tyrimas padės geriau įvertinti poreikio mastą ir parodys, kiek naujų nuotolinių mokyklų Lietuvoje turėtų atsirasti“, – pridūrė ji.

Konkursas paskelbtas praėjusią savaitę, pasiūlymų laukiama iki rugsėjo 6 dienos.

Tyrimu siekiama įvertinti Lietuvos švietimo įstaigose teikiamas nuotolinio mokymosi paslaugas į užsienį išvykusiems asmenims iki 18 metų, išanalizuoti tokių paslaugų poreikį ir galimybes.

Anot V. Rinkevičienės, dabar Lietuvoje veikia penkios nuotolinės mokyklos.

„Nuotolinis mokymasis šiuo metu yra viena iš galimybių į užsienį išvykusiems vaikams tęsti lituanistikos dalykų – lietuvių kalbos, Lietuvos istorijos, Lietuvos geografijos, etnokultūros, pasaulio pažinimo – mokymąsi. Kai kuriems vaikams, planuojantiems grįžti į Lietuvą, tai bene vienintelė galimybė neiškristi iš Lietuvos švietimo sistemos arba lengvai į ją grįžti. Todėl labai svarbu užtikrinti tokio mokymosi prieinamumą ir kokybę“, – aiškina ministerijos atstovė.

Ministerija nori, kad atliekant tyrimą būtų apklausta ne mažiau kaip 14 Lietuvos mokyklų ir ne mažiau kaip 10 lituanistinių mokyklų užsienyje, kurių mokiniai turi patirties su nuotoliniu mokymu. Turėtų būti vykdomi interviu su tėvais, kurių vaikai, gyvendami užsienyje, mokėsi ar tebesimoko nuotoliniu būdu Lietuvoje, interviu su Lietuvos mokyklų ir lituanistinių mokyklų mokytojais ir administracijos darbuotojais, taip pat turėtų būti vykdomos diskusijos su mokyklomis, vykdančiomis ar ketinančiomis vykdyti nuotolinį mokymą, su ŠMM ir savivaldybių atstovais.

Tyrimo rezultatų laukiama kitų metų birželį.

Išankstiniais Statistikos departamento duomenimis, iš viso per septynis šių metų mėnesius iš Lietuvos emigravo 24 tūkst. 387 nuolatiniai gyventojai, imigravo 23 tūkst. 444  žmonės.

Šiemet, palyginti su 2017 metų sausio–liepos mėnesiais, imigrantų skaičius išaugo 2,1 karto, tuo metu emigrantų skaičius sumenko 19,1 procento.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarų
Inline Feedbacks
Žiūrėti visus komentarus

Contact Us