Raseinių naujienų portalas

Naujienos

Į Raudonąją knygą siūloma įrašyti vėžius, išbraukti vandens leliją, baltąjį garnį

Sąrašas, kuriame šiuo metu yra 764 rūšių, taptų beveik 200 rūšių trumpesnis: jame nebeliks vandens lelijos, ūdros, didžiojo baltojo garnio, tačiau siūloma įtraukti plačiažnyplį vėžį.

„Paskutiniame Lietuvos raudonosios knygos komisijos posėdyje, iš esmės peržiūrėjus Lietuvos saugomų rūšių sąrašą, jame, specialistų sutarimu, nutarta išlaikyti 566 rūšis“, – rašoma Aplinkos ministerijos pranešime.

Pasak ministerijos, saugomų rūšių būklę pagal naujausią metodiką vertino Gamtos tyrimų centras, kuris nustatė, kad daugelio saugomų rūšių būklė per dešimtmetį pasikeitė.

Rūšis siūloma įtraukti ar išbraukti dėl įvairių priežasčių: daugelio rūšių būklė pagerėjo, jos tapo dažnos. Taip pat atlikus vertinimus išsiaiškinta, kad 38 rūšys šalyje laikomos išnykusiomis, todėl jų realiai išsaugoti neįmanoma.

Apie kai kurių rūšių būklę, pasak ministerijos, trūksta duomenų, dėl to mokslininkai siūlo jas geriau ištirti ir, įvertinus rezultatus, ateityje siūlyti jas įtraukti arba neįtraukti į saugomų rūšių sąrašą.

Naujajame sąraše neliks kai kurių paukščių rūšių, kurios gamtinėje aplinkoje tapo įprastos: pilkosios gervės, gulbės giesmininkės, pilkosios žąsies, didžiojo baltojo garnio bei kitų.

Tačiau ministerija atkreipia dėmesį, kad pagal Saugomų rūšių įstatymą Lietuvoje yra saugomos visos paukščių rūšys, todėl esminio šių paukščių apsaugos teisinio statuso pokyčio nebus.

Į Lietuvos saugomų rūšių sąrašą įrašoma pilkoji kurapka, kurios populiacijos drastiškai mažėja visoje Europoje, taip pat ir Lietuvoje.

Iš žinduolių sąrašo siūloma kaip išnykusias išbraukti europinę audinę ir ąžuolinę miegapelę, o kaip gausėjančią rūšį šalyje – ūdrą, taip pat, kelias šikšnosparnių rūšis, graužiką beržinę sicistą.

Į sąrašą siūloma įtraukti dėl invazinių vėžių plitimo šalyje sparčiai nykstančius plačiažnyplius vėžius.

Kaip išnykusias žuvų rūšis siūloma išbraukti sturius ir sparius.

Atsižvelgiant į naujausius duomenis, keičiamas ir augalų sąrašas: siūloma išbraukti iš sąrašo nevietines rūšis, tokias kaip melsvasis linlapis, bekotis ąžuolas, arba rūšis, kurių būklė gera – meškinis česnakas, daugiametė blizgė, paprastoji vandens lelija ir kitas.

Sutrumpėjo ir samanų, grybų ir kerpių sąrašas, tačiau 22 rūšis, kaip retas ar nykstančias siūloma įtraukti į saugomų rūšių sąrašą.

Lietuvos raudonosios knygos komisija siūlo, kad atnaujintas sąrašas įsigaliotų nuo kitų metų sausio 1 dienos.

Pagal naująjį Lietuvos saugomų rūšių sąrašą kitų metų pabaigoje bus išleista nauja Lietuvos raudonoji knyga. Iki šiol išleisti trys šios knygos leidimai. Paskutinis leidinys parengtas ir išleistas 2007 metais.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarų
Inline Feedbacks
Žiūrėti visus komentarus

Contact Us