Raseinių naujienų portalas

NuomonėsPolitika

Darbietis Darius Ulickas: Raseiniams trūksta dirbančios ir konstruktyvios valdančiosios daugumos

Su Darbo partijos prezidiumo nariu, Raseinių rajono savivaldybės tarybos nariu Dariumi Ulicku kalbamės apie tai, ko trūksta Raseiniams, kokias knygas turėtų perskaityti kiekvienas ir kokie jo planai rudeniui.

Neseniai (2018-08-21) tapote Raseinių rajono savivaldybės tarybos nariu. Papasakokite apie tai.

Darbo partijos narys, Raseinių rajono savivaldybės tarybos narys Valdemaras Jacikas apsisprendė toliau nebedalyvauti politikoje ir todėl atsisakė mandato. Žmogus tiesiog nori pašvęsti save savo tiesioginiam darbui – verslui. Na, o aš, savo ruožtu, 2015-ųjų savivaldybių tarybų rinkimuose pagal pirmumo balsus Darbo partijos porinkiminiame sąraše buvau sekantis.

Tarybos nario darbas man yra ne naujiena. Gyventojai į Raseinių rajono savivaldybės tarybą mane renka nuo 2000 m. Esu ėjęs mero, administracijos direktoriaus, administracijos direktoriaus pavaduotojo pareigas. Taigi tikrai turiu pakankamos patirties, žinių ir kompetencijų.

Atsiradus šiai galimybei – nė akimirkos nedvejojau. Kaip ir minėjau, darbas taryboje man gerai pažįstamas ir širdžiai mielas. O ir būti opozicijoje ne naujiena: iš 5 kadencijų 2 esu dirbęs būtent opozicijoje. Šiai dienai, kai Raseinių valdančioji dauguma nepriiminėja jokių sprendimų, o tiesiog mėgina „išplaukti“ iki artimiausių savivaldos rinkimų, labai trūksta sveiko proto ir įžvalgų, kad gyvenimas rajone nesustotų ir eitų teisinga linkme. Būtent todėl ir tapau Raseinių rajono savivaldybės tarybos nariu.

Kokie iššūkiai Jūsų, kaip Raseinių tarybos nario, Jūsų manymu, laukia? Ko šiuo metu labiausiai reikia Raseinių kraštui?

Bet koks darbas, visų pirma, yra darbas. O darbas taryboje yra atsakingas ir reikalaujantis daug dėmesio, susikaupimo ir, be abejo, laiko. Todėl aš neįvardinčiau to iššūkiais. Veikiau – užduotimis.

Mano ir daugelio tarybos narių bei gyventojų nuomone dabar Raseinių kraštui svarbiausia, kad nesustotų pradėti darbai. Ši kadencija Raseiniuose buvo tikrai labai sudėtinga. Po 2015 m. Savivaldybės tarybos ir mero rinkimų valdančioji dauguma padirbo tik pusę metų. Vėliau vyravo bevaldystė: buvo rengiamos interpeliacijos merui, iš pareigų atleidžiami vicemerė, administracijos direktorius. Ir tiktai 2016 m. pabaigoje, galų gale, susiformavo dauguma bei buvo suformuota administracijos vadovybė, kuri prikėlė tolimesniam gyvenimui investicinius projektus, priiminėjo konstruktyvius sprendimus. Tačiau dėl (kaip bebūtų gaila, mūsų buvusio partiečio) mero Algirdo Griciaus asmeninių nesutarimų su buvusiu administracijos direktoriumi Remigijumi Aču ši koalicija buvo sugriauta. O naujai suformuota valdančioji dauguma – visiškai nepasirengusi dirbti, ji net neturi veiklos plano.

Taigi Darbo partijos ir visų partnerių, su kuriais dirbame opozicijoje, pagrindiniai uždaviniai bus neleisti „snausti“ administracijos vadovybei ir priiminėti sprendimus, kurie naudingi ir rajono gyventojams ir, tuo pačiu, visai Lietuvai.

Minėjote pradėtus darbus, kurie neturi sustoti. Gal galite pateikti pavyzdžių?

Vienas iš jų – Ariogalos viešosios erdvės sutvarkymo projektas, kuriuo planuojama Purvės parkelį paversti gyventojus ir miesto svečius traukiančia aikšte su fontanu, mažąja architektūra, atnaujintais žaliaisiais plotais. Apie tai buvo diskutuojama ir praeitame tarybos posėdyje. Meras juk galėjo skubiai ir neatidėliotinai surengti gyventojų apklausą, tačiau vietoje to į bereikalingus ginčus įvėlė tarybos narius. Galima sakyti, kad 2 mėnesiai brangaus laiko nuėjo perniek. Šiai dienai yra priimtas mero primygtinai įsiūlytas sprendimas – leisti administracijai keisti projekto sprendinius. Toks nutarimas yra ydingas, nes nebus atsižvelgiama į gyventojų nuomonę.

Dar vienas pavyzdys – centrinėje Raseinių miesto dalyje esančios turgavietės remonto projektas. Jis irgi yra sustojęs ir tik dėl svarbiausias pareigas rajone užimančio žmogaus įnorių. Dar prieš pusę metų kalbėjausi su meru, tačiau jis į mano patarimus neįsiklausė. Apmaudu, kadangi ariogališkiai jau ne vienerius metus skundžiasi dėl apgailėtinos turgavietės būklės.

Ne už kalnų ruduo. Kokie Jūsų planai, kokie svarbiausi darbai laukia?

Laukia darbai ne tik taryboje, bet ir ruošiantis 2019 m. savivaldybių tarybų rinkimams, kadangi rudenį jau prasidės rinkiminė agitacija. Darbo partijos Raseinių skyrius dirba itin aktyviai ir jau beveik esame pasiruošę rinkimams. Tikimės laimėti ne tik vietų taryboje, bet ir mero poziciją.

Į Raseinių rajono savivaldybės merus kandidatuosite Jūs?

Taip.

Kokius pagrindinius tikslus kelsite sau pirmiausia, jei būsite išrinktas Raseinių rajono savivaldybės meru?

Pagrindinis politinis tikslas bus suformuoti tikrai darbščią ir konstruktyvią valdančiąją daugumą, kuri deleguos atsakingus ir kompetentingus atstovus į vykdomąją valdžią.

Viena iš opiausių temų – Raseinių ligoninės, kaip regioninės sveikatos priežiūros įstaigos, išsaugojimas. Ji yra patekusi į tuos „juoduosius sąrašus“ ir ateityje, jeigu LR Seimas rudens sesijoje nepritars Prezidentės veto, ligoninė gali būti uždaryta. Kuomet tokių ligoninių likimai yra atiduodami į vieno ministro rankas, kai dalininku tampa Sveikatos apsaugos ministerija – nei rajono taryba, nei gyventojai, deja, nebeturi lemiamos įtakos priimamiems sprendimams.

Žinoma, matau ir tokius uždavinius kaip pakankamas švietimo įstaigų finansavimas, savivaldybės uždarųjų akcinių bendrovių veiklos optimizavimas. Labai svarbu, kad įmonės išliktų ir žmonės turėtų darbą. Buvusi administracija jau dirbo ir ruošėsi tam, o dabartinė – stabdo šiuos klausimus ir nesugeba pažvelgti į situaciją pagal dabartinius gyvenimo kriterijus.

Kalbate apie jaunimo užimtumo didinimą. Gal galite pakomentuoti, kokia situacija emigracijos klausimu Raseinių rajone?

Emigracija Raseinių rajone yra maždaug ties Lietuvos Respublikos vidurkiu. Šiuo metu emigracijos mastas nedidėja, yra grįžtančių žmonių. Dėl to reikia padėkoti Raseinių rajono verslininkams, kuriantiems naujas, patrauklias darbo vietas. Džiugu ir tai, kad jie rūpinasi ne tik darbuotojų darbo vietomis, bet ir jų socialinėmis garantijomis, pvz.: veža darbuotojus į darbo vietą, po darbo – į namus.

Na, o pagrindinis savivaldybės uždavinys turėtų būti prieinamo, oraus ir įvairaus laisvalaikio gyventojams, ir tuo pačiu jaunimui, užtikrinimas. Taigi yra būtina užbaigti tvarkyti Raseinių kultūros centrą – jau beveik metus čia nevyksta jokie renginiai.

Kas be ko, emigraciją reikia mažinti, ties tuo dirbsime. Tad kviečiu raseiniškius grįžti gyventi į gimtąjį kraštą!

Gana apie darbus. Papasakokite kokie jūsų hobiai, ką mėgstate veikti laisvalaikiu?

Tiesa pasakius, to laisvo laiko ne tiek jau ir daug mano gyvenime lieka. Mėgstu skaityti knygas, žaidžiu krepšinį, dalyvauju masiniuose bėgimo renginiuose, velomaratonuose. Žinoma, pagal galimybes. Tiesa, dar aš labai mėgstu spręsti kryžiažodžius. Tai – ne tik smagus, bet ir lavinantis atmintį, gilinantis žinias pomėgis.

Kokias knygas galite drąsiai rekomenduoti perskaityti?

Didžiausią įspūdį knygos palieka vaikystėje ir jaunystėje. Tikrai keista susitikti su jaunais žmonėmis, kurie nėra skaitę Žiulio Verno ar Aleksandro Diuma romanų. Mūsų vaikystė ir jaunystė be šių autorių knygų buvo neįsivaizduojama. Skatinčiau jaunus žmones skaityti paminėtų autorių kūrinius.

Nereiktų užmiršti ir lietuvių autorių. Būsiu nepopuliarus, bet mano favoritai – Vytautas Petkevičius ir Juozas Baltušis. V. Petkevičiaus vaikiška knygelė „Gilės nuotykiai ydų šalyje“ turėtų būti, mano nuomone, įtraukti į chrestomatiją! Tai – nepakartojamas kūrinys.

Labiausiai mėgstu skaityti romanus, nuotykių ir istorines knygas. Dabar labai populiarios psichologinės knygos ir jas skaityti tikrai verta. Tačiau, norint rezultato, reikia ir save paruošti, ir skaityti pasiruošti. Jos yra truputėlį sudėtingesnės, todėl reikėtų pasirinkti tinkamą knygą, įvertinus savo skaitymo galimybes ir pajėgumus. Kol kas aš savosios psichologinio žanro knygos neatradau, tad labai lauksiu rekomendacijų!

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarų
Inline Feedbacks
Žiūrėti visus komentarus

Contact Us