Raseinių naujienų portalas

Kita

Savivaldybė pasirašė sutartį su portugalais

Savivaldybės mero Algirdo Griciaus kvietimu Portugalijos Ourem savivaldybės, kurios teritorijoje yra visame pasaulyje Dievo Motinos apsireiškimais garsi Fatima, delegacija atvyko Šilinių atlaidų metu, kad galėtų pažinti Šiluvos šventovę ir pasirašyti su mūsų Savivaldybe tarpusavio bendradarbiavimo sutartį, kurios vienas pagrindinių tikslų – garsinti Portugalijoje Šiluvą, kaip vieną reikšmingiausių katalikiškojo pasaulio šventovių ir pirmąją Švč. Mergelės Marijos apsireiškimo vietą Europoje, o mūsų krašte skleisti gerąją žinią apie Portugalijos Fatimos šventovę, taip pat bendradarbiauti ekonomikos, kultūros, švietimo, sporto ir kt. srityse.

Savo vizitą portugalų delegacija – Ourem savivaldybės meras Luis Miguel Albuquerque, jo patarėjas Nelson Pereira, Ourem-Fatima verslo asociacijos prezidentas Domingos Neves ir projektų vadovė Isabel Machado – pradėjo Raseinių rajono savivaldybėje, kur juos sutiko Raseinių r. savivaldybės meras Algirdas Gricius, mero pavaduotoja Gitana Rašimienė, administracijos direktorius Liudas Kavaliauskas ir jo pavaduotojas Gytis Šulinskas. Savivaldybės vadovai su portugalų delegacija aptarė bendradarbiavimo galimybes, diskutavo verslo plėtros ir piligriminio turizmo temomis.

Vėliau visi nuvyko į Šiluvos atlaidus, kur dalyvavo šv. Mišiose, apžiūrėjo Šiluvos miestelį. Portugalams buvo surengtas susitikimas su Kauno arkivyskupijos arkivyskupu metropolitu Lionginu Virbalu. Ourem savivaldybės atstovai trumpai pasidalijo patirtimi, kaip jiems pavyko pasiekti, kad 1917 m., prieš 101 metus, Švč. Mergelės Marijos apsireiškimo stebuklą patyrusi Fatima tapo garsi visame pasaulyje ir kasmet sulaukia apie 9,5 mln. religinių turistų ne tik iš Europos ir katalikiškųjų kraštų, bet ir iš tolimosios Azijos, Amerikos bei kitų žemynų. Šiluvoje Švč. Mergelė apsireiškė gerokai anksčiau – prieš 410 metų, todėl mūsų šventovė lyg ir turėtų būti geriau žinoma katalikiškajame pasaulyje, deja, taip nėra.

Svečiai atkreipė dėmesį, kad, garsinant apsireiškimo šventovės vardą, vien Bažnyčios ir Savivaldybės pastangų nepakanka, labai svarbu, kad piligriminis turizmas taptų visos šalies prioritetine sritimi, o Vyriausybė nusimatytų konkrečias priemones turizmo strategijos įgyvendinimui. Ne mažiau svarbus ir verslo struktūrų tarpusavio bendradarbiavimas, infrastruktūros plėtra, paslaugų tinklo vystymas, sąlygų sukūrimas užsienio investuotojams. Pavyzdžiui, Ourem savivaldybėje puikiai išvystyta infrastruktūra ir paslaugų sfera, veikia kelios dešimtys viešbučių, kuriuose – 15 tūkst. lovų (2017 m. Ouerm savivaldybėje turistai praleido 1,2 mln. naktų). Prieš 75-erius metus įkurta Ourem-Fatima verslo asociacija, vadovaujama Domingos Neves, šiuo metu vienija 1000 įvairių sričių verslininkų, Ourem savivaldybėje kasmet organizuojamos religinio turizmo dirbtuvės: seminarai, parodos, tarptautiniai susitikimai, kur dalijasi informacija ir ryšius užmezga dvasininkijos, verslo, turizmo, kultūros ir kt. sričių atstovai iš viso pasaulio. Aukšti rezultatai pasiekti valstybinės politikos ir bendru visų šalies struktūrų darbu.

Rugsėjo 11-ąją Savivaldybės didžiojoje salėje Ourem savivaldybės delegacija ir mūsų rajono vadovai, Tarybos nariai, įstaigų direktoriai susirinko į sutarties pasirašymo ceremoniją. Susirinkusiuosius pasveikinęs Savivaldybės meras Algirdas Gricius padėkojo Ourem savivaldybės atstovams už suteiktą galimybę apsilankyti jų organizuojamuose renginiuose ir skirtą laiką vizitui į Raseinių rajoną, o kartu pasidžiaugė, kad palyginti per trumpą laiką pavyko pasiekti puikių rezultatų – bendradarbiavimo sutarties pasirašymo. „Tikiuosi, kad mūsų bendradarbiavimas bus ilgas ir produktyvus, o šiandien pasirašyta sutartis atvers dar didesnes galimybes pasisemti patirties, kaip reikia dirbti religinio ir piligriminio turizmo srityje, – kalbėjo meras A. Gricius. – Tikiuosi, kad tai leis dviejų valstybių žmonėms labiau pažinti vieniems kitus, bendradarbiaujant kultūros, sporto, meno, ekonomikos srityse.“

Ourem savivaldybės meras Luis Miguel Albuquerque visos delegacijos vardu padėkojo už nuoširdų priėmimą ir draugiškumą, vedantį mūsų miestus į sėkmingą bendradarbiavimą. „Šie Ourem ir Fatimos miestų ryšiai su jumis yra svarbūs tarptautiniu lygiu ne tik Europoje, tačiau ir visame pasaulyje, – kreipdamasis į raseiniškius pabrėžė L. M. Albuquerque. – Atvykau iš šalies, kurią daugelis laiko ramybės ir taikos oaze, o mūsų savivaldybė yra žinoma pasaulyje, ypač – religinio turizmo srityje, dėl čia esančios Fatimos.“ Ourem savivaldybės meras, pasakodamas apie pasiektus rezultatus, pasidalijo mintimi, jog turizmas turėtų tapti viešosios politikos, verslo bendruomenės ir visos visuomenės prioritetine sritimi. Remiantis kultūros ir istorijos pranašumais, būtina kurti palankią infrastruktūrą, paslaugų tinklą ir pasiūlyti turistinių objektų. Žinoma, ne mažiau svarbu ir dvasinis išgyvenimas, ramybė, nuoširdumas, aplinka, kur žmogus gali pabūti pats su savimi ir yra svetingai priimamas, nepriklausomai nuo jo pasaulėžiūros, įsitikinimų, tautybės…

Jis akcentavo, kad Portugalijos valdžia ir verslo atstovai deda bendras pastangas turizmo plėtrai ir siekia įveikti sezoniškumą, nes turistų jie daugiausia sulaukia gegužės-spalio mėn. Šiaurinės Europos, o ir Lietuvos gyventojams apsilankymas Portugalijoje turėtų būti patrauklus net žiemą, nes šioje šalyje teigiama temperatūra lepina apskritus metus. Ourem savivaldybės meras kvietė apsilankyti Fatimoje – unikalioje vietoje, kuri turtinga kultūrine ir religine istorija.

Algirdo Griciaus ir Luis Miguel Albuquerque bendradarbiavimo tarp savivaldybių sutarties pasirašymą užtvirtino audringi salės aplodismentai ir Raseinių meno mokyklos mokytojų pučiamųjų orkestro melodijos.

Kaip teigia meras Algirdas Gricius, Ourem savivaldybės delegacijos apsilankymas Šiluvos atlaiduose ir bendradarbiavimo sutarties pasirašymas – tai pirmasis rimtas žingsnis, garsinant mūsų rajoną, populiarinant Šiluvos vardą pasaulyje ir plėtojant piligriminį ir religinį turizmą.

Kad būtų užmegzti ryšiai su portugalais ir apsirašyta sutartis, buvo nuosekliai dirbama dvejus metus – pats Savivaldybės meras Algirdas Gricius buvo nuvykęs į Fatimą, daug pastangų įdėjo Savivaldybės tarybos nariai, administracijos specialistai, VšĮ „Atrask Raseinius“ kolektyvas, Šiluvos miestelio bendruomenė ir kt. Š. m. rugpjūčio 21 d. posėdyje Savivaldybės taryba vienbalsiai pritarė Raseinių rajono savivaldybės ir Portugalijos Respublikos Ourem savivaldybės bendradarbiavimui ir bendradarbiavimo sutarčiai.

Raseinių raj. savivaldybės informacija ir nuotr.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarų
Inline Feedbacks
Žiūrėti visus komentarus

Contact Us