Raseinių naujienų portalas

Naujienos

Raseinių rajone vilkai įsisuko į avių bandą

Vilkai – saugoma rūšis visoje Europos sąjungoje

 

Ūkininkai, dėl lėšų priemonėms nuo vilkų įrengti, gali kreiptis į savivaldybes, kurios įrangos pirkimą finansuoja iš Aplinkos apsaugos rėmimo programos. Šį pavasarį, norėdami nuo vilkų apsaugoti savo gyvulius šia programa pasinaudojo keli Raseinių rajono ūkininkai, tačiau stambiausio avių ūkio savininkas, J. Banevičius, šia galimybe nepasinaudojo.

Tiesa, iš šio fondo skiriamos kompensacijos ir už papjautus gyvulius. Dažniausiai šalies savivaldybėms šio fondo lėšų vos pakanka kompensacijoms už gyvulius ir kitą laukinių gyvūnų daromą žalą.

Šiandien aplinkosaugininkai pripažįsta, kad vilkų populiacija Lietuvoje yra didesnė nei skaičiuojama. Šių plėšrūnų apskaita atliekama registruojant pėdsakus sniege, todėl ją galimą vykdyti tik esant tinkamoms oro sąlygoms. Pastarosios žiemos tam nebuvo palankios.

Meilė vilkui stipriausia – daugiabutyje

„Vilkų populiacija labai stipriai didėja,“- sako raseiniškis medžioklės žinovas Algimantas Ulinskis. „Vilkų medžioklės sezonas prasideda spalio 15 d.- per vėlai. Šiuo metu, ką matome ir J. Banevičiaus avių ūkio pavyzdyje, vilkai moko jauniklius medžioti. Gyvuliai tik paskerdžiami ir paliekami. Būtent dabar reiktų pradėti šių gyvūnų medžioklę. Šiemet Aplinkos apsaugos ministerija dar nėra išdalinusi medžiojamų vilkų kvotos (leistino sumedžioti plėšrūnu kiekio). Pernai Lietuvoje buvo galima sumedžioti vos 60 vilkų. Tačiau šis gyvūnas – gudrus. Pavyzdžiui mūsų rajone pernai nenušautas nei vienas vilkas,“- pasakojo pašnekovas.

Prisižaisim?

Smarkiai didėjant vilkų skaičiui, pasekmės gali būti liūdnos, teigė medžioklės žinovas A. Ulinskas. „Vilkas – labai gudrus gyvūnas. Jis įsidėmi, kad žmogus jo nemedžioja, vadinasi – nėra pavojingas. Ir jau yra fiksuotas ne vienas atvejis, kai ūkininkas mato, kad skerdžiami jo gyvuliai, šūkauja, grasina, o vilkai toliau daro ką nori, baimės mums jie nebejaučia. Žmogus nesugeba apginti savo bandos. Ši situacija tampa nevaldoma, ir patikėkit – labai pavojinga. Jei ir toliau tęsis nepamatuota meilė vilkams, sulauksime, kai vilkai pradės puldinėti žmones,“- nelinksmą perspektyvą įvardino medžioklės žinovas Algimantas Ulinskis.

 

Subscribe
Notify of
guest
1 Komentarai
Naujausi
Seniausi Most Voted
Inline Feedbacks
Žiūrėti visus komentarus
storex.lt

Džiugu, kad šiais metais sumedžiojimo limitas gerokai padidintas. Vilkai tikrai kasmet padaro daug žalos ūkininkams. Žinoma, ir patys ūkininkai turėtų saugoti savo gyvulius. Galbūt nakčiai suvaryti į angarus. Vilkai labiausiai darbuojasi anksčiau nei prasideda medžioklės sezonas, tuo laiku, kuomet savo jauniklius moko pačius susimedžioti maistą.

Contact Us