Raseinių naujienų portalas

Naujienos

Pirksite augintinį? Kokius namų darbus prieš tai reikia atlikti?

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) atkreipia dėmesį, kad daugėja atvejų, kuomet gyvūną augintinį nutarę įsigyti gyventojai  susiduria su nesąžiningais veisėjais ir įsigyja nekilmingų šunų ar kačių jauniklius už veislinių gyvūnų kainą. Todėl VMVT veterinarijos specialistai pataria prieš įsigyjant grynaveislį gyvūną augintinį, patikrinti ar jis yra iš oficialiai registruoto veislyno, išsiaiškinti pasirinktos veislės ypatybes ir atidžiai apžiūrėti tiek pačius gyvūnus, tiek įsigilinti  į jų kilmės dokumentus. Labai kritiškai reikėtų vertinti ir skelbimus internete apie pigiau parduodamus ne iš ES šalių atvežtus gyvūnus augintinius.

Kas yra atsakingi pardavėjai?

Visi veislynai, kurių veikla teisėta ir vykdoma pagal nuostatus, turi būti registruoti Lietuvos kinologų draugijoje (LKD) arba Lietuvos gyvūnų augintojų centre (LGAC). Tai oficialios organizacijos, kurios koordinuoja šunų veislynų ir veisėjų veiklą. Abi organizacijos pildo Šunų veislių knygas ir išduoda kilmės dokumentus Lietuvoje atvedamiems veisliniams šuniukams. Be to, pagal Gyvūnų gerovės ir apsaugos įstatymo reikalavimus, gyvūnų augintinių veisėjai turi būti užsiregistravę VMVT ir oficialiai deklaruoti savo veiklą. Šią informaciją pasitikrinti galima VMVT internetiniame puslapyje
http://vmvt.lt/opendata/vko/index.php?language=lt [1] , veisėjų kodas – 77. Teisėtai veiklą vykdantys ir savo reputaciją branginantys veislynai neslepia savo duomenų, skelbimuose nurodo veisiamų šunų veisles, suporuotų gyvūnų vardus ir titulus, kokie sveikatos tyrimai jiems atlikti, šuniukų atvedimo datą ir kokie dokumentai bus pridedami įsigyjant augintinį.

Dokumentai – jūsų augintinio kilmės įrodymas

Dokumentus, įrodančius šuns kilmę, išduoda tik oficialios organizacijos – LKD ir LGAC. Reikia žinoti, kad paties veislyno ar veisėjo paruošti dokumentai nėra laikomi originaliais šuns kilmės dokumentais. Kilmės dokumentai turi būti perduodami įsigyjant šuniuką, jų negalima užsakyti, atsisiųsti ir panašiai.

Kokie dokumentai, vakcinos yra būtini?

Be kilmę paliudijančio dokumento gyvūnas privalo turėti vakcinacijos pažymėjimą arba Europos Sąjungos (ES) gyvūno augintinio pasą. Į jį veterinarijos gydytojas turi įrašyti duomenis apie skirtus vaistus nuo kirminų ir atliktą vakcinaciją. Pirmą kartą apie 2 mėnesių šuniukai turi būti vakcinuojami kompleksiniu skiepu be skiepo nuo pasiutligės, antrą kartą – 3 mėnesių kompleksiniu skiepu su skiepu nuo pasiutligės.
Tiesa, galimos ir kitokios vakcinacijos schemos. ES gyvūno augintinio pasas reikalingas keliaujant su gyvūnu po ES valstybes ir kitas šalis. Taip pat jo reikia einant į viešus renginius, šunų parodas ir kt. Jei gyvūnas įvežtas iš kitos ES valstybės narės, jis turi būti paženklintas poodine mikroschema (vadinamu „mikročipu“) ir turėti ES gyvūno augintinio pasą su įrašais apie vakcinaciją. Jei gyvūnas įvežtas iš trečiosios šalies, jam turi būti išduotas įvežimo į ES veterinarijos sertifikatas. Vien pasas, išduotas trečiojoje šalyje, arba Rusijoje išduodama „Forma Nr.1“ bei kitokie dokumentai nėra tinkami.

Pagal LKD ir LGAC taisykles, šuniukų tėvams turi būti atlikti sveikatos tyrimai, pavyzdžiui, dėl displazijos, todėl pardavėjo galima prašyti parodyti tyrimų rezultatų kopijas. Informaciją apie tam tikroms šunų veislėms būdingas ligas galima rasti: www.kinologija.lt [2] .

„Mikročipas“ ir registracija

Visi Lietuvoje parduodami ar perduodami gyvūnai augintiniai (šunys, katės ir šeškai) turi būti paženklinti ir registruoti Gyvūnų augintinių registre (GAR). Registracija užtikrina, kad veisėjas vykdo teisės aktų reikalavimus bei leidžia reikalui esant nustatyti gyvūno savininką. Ženklinimu patvirtinama gyvūno veislė, kilmė ir kt.

Pirkimo – pardavimo sutartis yra būtina

Perkant būtina sudaryti pirkimo – pardavimo sutartį, kurioje būtų nurodytos pardavėjo garantijos ir įsipareigojimai pirkėjui.

VMVT informacija

G. Laukytės nuotr.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarų
Inline Feedbacks
Žiūrėti visus komentarus

Contact Us