Raseinių naujienų portalas

Naujienos

VMI: be baudų susimokėti pamirštus mokesčius bus galima tik vieną kartą

 

VMI Teisės departamento vadovė Rasa Virvelienė patikslino, kad sudarant modelį labiausiai buvo remiamasi Airijos, Didžiosios Britanijos, Italijos, Ispanijos pavyzdžiais.

„Tačiau nė vieno grynuolio, kurį galėtume nukopijuoti, mes nepasirinkome. Žiūrėjome kitų savanoriškų atsiskleidimų projektų sėkmes ir sukūrėme tokį modelį, kuris būtų sėkmingas remiantis kitų valstybių patirtimi“, – aiškino R. Virvelienė.

VMI pabrėžia, kad galimybė be delspinigių ar baudų sumokėti pamirštus mokesčius bus suteikiama vienintelį kartą ir tik iki šių metų liepos 1 dienos. Ateityje analogiška galimybe pasinaudoti mokesčių mokėtojai nebegalės.

„Bus labai apmaudu, jei po to reikės taikyti griežtąsias priemones. Kviečiu visuomenę ramiai pabūti su savimi ir susimokėti pamirštus mokesčius“, – tvirtina E. Janušienė.

Norėdami pasinaudoti šia galimybe, mokesčių mokėtojai sausio–birželio mėnesiais turi pateikti arba patikslinti savo deklaracijas už 2014-2018 metų laikotarpį arba, jei pageidauja, už visus penkerius metus ir deklaruoti anksčiau pamirštas pajamas.

Prognozuojama, kad kovos su šešėliu priemonės šiemet valstybės biudžetą turėtų papildyti apie 200 mln. eurų

Atsiskleidimo būdas – anoniminis

VMI neidentifikuos asmenų, pasinaudojusių galimybe atsiskleisti ir būti atleistiems nuo delspinigių, kadangi deklaracijos bus teikiamos ir tikslinamos bendrąja tvarka.

„Procesas įprastas, vyksta bendra tvarka, deklaracijos tikslinamos elektroniniu būdu ir teikiamos per deklaracijų sistemą. Į elektroninio deklaravimo sistemą siunčiame tik patikslintą deklaraciją. Lietuva užtikrins visišką atsiskleidžiančių asmenų anonimiškumą“, – sako R. Virvelienė.

Pasak jos, labai svarbu akcentuoti tai, kad atsiskleidęs asmuo nebus traktuojamas kaip nepatikimas mokesčių mokėtojas.

„Tiesioginė šios paskatos esmė – atleidimas nuo sankcijų, tai yra delspinigių ir baudų. Toks mokesčių mokėtojas, savanoriškai atsiskleidęs, tikėtina, ir nebus tikrinamas“, – teigė R. Virvelienė.

Teisės departamento vadovė pabrėžia, kad pavėlavusių susimokėti gali laukti griežtos sankcijos.

„Mes akcentuojame baudų neišvengiamumą. Principingai vertinsime nustatytus pažeidimus ir skirsime maksimalias sankcijas, kurias mums leis galiojantys teisės aktai ir jų skyrimo taisyklės. Tam tikrais atvejais, kaip rodo praktika, maksimali atsakomybė būna gan didelė, kai sankcijos sudaro pusę arba daugiau kaip pusę priskaičiuotos mokesčio sumos”, – pabrėžė R. Virvelienė.

Deklaravus praeityje pamirštas pajamas, mokesčius nuo jų reikia susimokėti per 20 dienų, tačiau mokesčių mokėtojai gali sudaryti periodinių mokėjimų grafiką – laikotarpiui iki 2 metų.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama

 

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarų
Inline Feedbacks
Žiūrėti visus komentarus

Contact Us