Raseinių naujienų portalas

Sveikata

Raseinių rajone užregistruotas pirmasis susirgimo tymais atvejis

 

Paskutinis tymų atvejis Raseinių rajone registruotas 2002 metais, kai sirgo 2 rajono gyventojai. 2018 m. lapkričio mėnesį Visagine registruotas tymų protrūkis, kuris 2019 m. jau išplito daugelyje apskričių. Lietuvoje per 2018 m. registruota 30 susirgimo atvejų. 2019 m. tymų skaičius toliau didėja.

Europoje per paskutinius 12 mėnesių registruota daugiau kaip 12 tūkstančių atvejų susirgimų tymais, iš kurių 35 baigėsi mirtimi. Daugiausia registruota Prancūzijoje, Graikijoje ir Italijoje.

Tymai – skiepais valdoma užkrečiamoji liga.

Vaikai skiepijami pagal Lietuvos Respublikos vaikų profilaktinių skiepijimų kalendorių dviem tymų, raudonukės ir epideminio parotito (MMR) vakcinos dozėmis 15-16,5 mėnesių ir 6-7 metų.

Sąlytį su sergančiu tymais turėjusiems asmenims rekomenduojama kreiptis į savo šeimos gydytoją ir pasiskiepyti per 72 val. nuo sąlyčio. Nesuspėjus pasiskiepyti per nurodytą laikotarpį, būtina išlaukti visą inkubacinį laikotarpį (21 d.) ir pasiskiepyti, jeigu nesusergama.

Tyrimai dėl tymų.

Pasireiškus panašiems į peršalimą, gripą ar tymus simptomams, būtina kreiptis į savo šeimos gydytoją ištyrimui ir diagnozės nustatymui, informuojant, kad galėjo turėti sąlytį su tymais sergančiu asmeniu.  Kiekvienas tymų atvejis turėtų būti patvirtintas laboratoriniais tyrimais. Jeigu gydytojas įtaria tymus arba raudonukę, arba pacientui nustato į tymus panašų bėrimą ir karščiavimą, privalo paimti tyrimus dėl tymų diagnozės patvirtinimo arba atmetimo. Tyrimai Nacionalinėje visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijoje atliekami Valstybės biudžeto lėšomis.

Subscribe
Notify of
guest
2 Komentarų
Naujausi
Seniausi Most Voted
Inline Feedbacks
Žiūrėti visus komentarus
Kunigunda

Tuoj rėks kad protrūkis.

Jurgita

Trūksta informacijos, ar mergaitė nebuvo skiepyta?

Contact Us