Raseinių naujienų portalas

Kultūra

Šiluvos šventovė garsiausių pasaulio šventovių kontekste

 

 

Ourém miesto savivaldybės Tarptautinių ryšių skyriaus vadovas Fernando Paquim pasakojo, kad šis renginys vyksta nuo 2012 metų ir kasmet sulaukia vis didesnio susidomėjimo. Dirbtuvės startavo su 80 turizmo paslaugų pirkėjų 2012 m. ir šiemet išaugo iki 150. Šiuo metu viena svarbiausių užduočių yra vykdyti tinkamą perkančiųjų organizacijų atranką, atliepiančią vykdomą strategiją ir tikslines šalis. Organizatorius domina tiek konsoliduotos tiek besivystančios rinkos. Štai kodėl visada stengiamasi pritraukti naujų turizmo operatorių. Šio renginio sėkmė vertinama pagal B2B susitikimų kokybę. Šiais metais atsiliepimai buvo labai geri. Kai kurie verslininkai šį renginį įvardija kaip vieną geriausių tarptautiniu lygmeniu. Taip yra todėl, kad čia sudaromi labai sėkmingi verslo sandoriai. Organizatoriams džiugu, kad čia dalyvauja vis daugiau jų tarptautinių partnerių – kaip Raseiniai! „Tai yra mūsų supratimo, kad savo sėkme privalome dalintis, rezultatas! Mes suvokiame, kad visi kartu esame stipresni. Su savo partneriais norime dirbti tiek diplomatiniu, tiek instituciniu bei verslo lygmeniu.“, – teigė pašnekovas. Šiemet čia buvo pasirašyti labai svarbūs Europos šventovių asociacijos veiklos dokumentai, šios asociacijos nariu siekia tapti ir Raseinių kraštas.

Šį kartą dirbtuvės vyko kovo 69 dienomis, tai vienas didžiausių religinio turizmo renginių Europoje, organizuojamas Ourém-Fatimos verslo asociacijos „ACISO“ bei Ourém miesto savivaldybės. Neabejotinas pasiekimas yra tai, jog Raseiniai turėjo galimybę nebe pirmus metus atstovauti savą kraštą ir šalį šiose dirbtuvėse. Raseinių ir Ourém miestų ryšiai užsimezgė dar 2017 metais, o 2018 metų rudenį Raseiniuose buvo pasirašyta savivaldybių bendradarbiavimo sutartis. Statistika byloja, kad Fatimos šventovę kasmet aplanko apie 9 mln. turistų ir piligrimų iš viso pasaulio, o atsižvelgiant į turimą Šiluvos šventovės potencialą, nenuostabu, jog miestų bendrystė skatina gerosios patirties mainus bei tolimesnių bendrų projektų puoselėjimą.

dig

2019 metų religinio turizmo konferencijoje Raseiniai ir Lietuva rikiavosi greta 1000 dalyvių, iš 80 šalių tokių kaip Prancūzija, Marokas, Palestina, Lenkija, Rumunija, Ispanija. Renginių ciklas prasidėjo konferencija Pauliaus VI pastoraliniame centre, kurios metu aptartos religinio turizmo ir tinklaveikos tarp skirtingų sektorių būtinybė, atskirame seminaro sektoriuje diskutuota apie Europos kultūros kelius ir jų įtaką žemyno kultūriniam karkasui. Konferenciją keitė vykusi kontaktų mugė, kurioje Lietuvos vardas buvo pristatomas taip pat kelių kitų įstaigų – Vilniaus piligrimų centro, „Go Vilnius“ bei „Guliverio kelionių“ atstovų. Greta Šiluvos pristatytos tokios garsios šventovės kaip Lurdas (Prancūzija), Medžiugorijė (Hercegovina), Čenstakava (Lenkija) ir kitos.

Tad Portugalijos saulė pasirodo gali nušviesti ir lietuvišką pavasarį. Bent jau tuo tikrai neabejojo Raseinių ir Šiluvos šventovės vardą į tarptautines religinio turizmo dirbtuves gabenusios Šiluvos šventovės referentė Lina Urbonienė, VšĮ „Atrask Raseinius“ turizmo vadybininkė Jurga Nekrošiūtė, bei Raseinių rajono savivaldybės administracijos atstovė Silvija Čižaitė-Rudokienė. Džiugu, jog vykusių dirbtuvių metu be gerosios patirties dalybų, mokslinių ir praktinių pranešimų, Raseiniai turėjo išskirtinę galimybę dirbtuvių dalyviams pristatyti unikalųjį Šiluvos šventovės perlą. Nenuostabu, jog susidomėjimas dvasiniu Lietuvos centru buvo nemenkas, o teigiamą nuostabą kėlė ir žinios, kad Raseinių rajoną kerta Šv. Jokūbo kelias.

Dirbtuvėse dalyvavusios atstovės, neabejoja, jog tai tarptautinės svarbos kelias, kuriuo pasirinko eiti Raseinių rajonas, plečiant religinio turizmo bei dvasinės piligrimystės Lietuvoje galimybes. Pasak J. Nekrošiūtės, šioje srityje yra svarbus ne tik tarpinstitucinis bendradarbiavimas, tačiau lygiai taip svarbu megzti asmeninius ryšius, plėsti profesinių pažinčių ratą, susipažinti su šioje srityje jau daugybę metų dirbančiais kolegomis. Būtent tokių žmonių lūpose skambantis Šiluvos vardas leis mūsų šventovei tapti vis ryškesne Europos religinio žemėlapio dalimi. S. Čižaitė-Rudokienė net neabejoja, kad Raseiniai su Šiluva priešaky, jau pravėrė kelius į tarptautinę religinio turizmo rinką, o tarptautinių Europos kultūros kelių sankirta Raseinių rajone tėra laiko klausimas. Fatimoje pirmą kartą apsilankiusi L. Urbonienė pasakojo, kad didžiulį įspūdį paliko Ourém savivaldybės atstovų dėmesingumas, rūpestis svečiais. Dėl jau užmegzto kontakto ir ankstesnio indėlio į bendradarbiavimą reikia dėkoti pagrindus padėjusiems turizmo informacijos centro darbuotojams, Raseinių rajono savivaldybės administracijai bei tarybos nariams. „Buvo iššūkis pamatyti mūsų mažytę Šiluvą tarp didžiųjų Europos šventovių ir tuo pačiu pasidžiaugti jos unikalumu, išlaikyta autentiška vidury šilo įsikūrusio miestelio dvasia.“, – kalbėjo L. Urbonienė. Prie Šiluvos grupės kiek vėliau prisijungė Šiluvos šventovės rektorius Darius Vasiliauskas, savo ruožtu susitikęs su Fatimos šventovės rektoriumi Fr. Carlos Cabecinhas ir vicerektoriumi Fr. Vitor Coutinho, bei pakvietęs juos atvykti į Šiluvą Šilinių atlaidų metu. „Svečiuojantis Fatimoje įspūdį paliko Ourém savivaldybes atstovų svetingumas, atrodo, kad bučiau susitikęs senus, gerus draugus. Taip pat Fatimos šventovės ramybė, nors čia lankosi daugybė piligrimų, bet atrodo tarsi visi tuo pat metu išgyvena vieną ir tą patį jausmą – esminį susitikimą su Tuo, Kuris visa perkeičia!“, –  mintimis dalinosi rektorius.

Mokantis iš Portugalijos kolegų, Šiluvoje jau dabar įgyvendinamos naujos veiklos ir idėjos. Kiekvieno mėnesio 13 dieną Jono Pauliaus II namuose dirba Religinio turizmo Šiluvoje skatinimo darbo grupė. Raseinių rajono kultūros darbuotojai jau parengė solidų artimiausių metų kultūrinių renginių kalendorių, įtraukiant meno bienales, koncertus ir kitas meno formas.  Balandžio mėnesio pabaigoje Šiluvoje VšĮ „Atrask Raseinius“ organizuoja svetingumo mokymus gyventojams bei verslo atstovams. Su Šiluvos unikalumu ir Raseinių rajoną kertančiu Šv. Jokūbo keliu Ourém savivaldybės atstovai susipažins asmeniškai jau birželio 13–14 d. vyksiančioje tarptautinėje  konferencijoje, o tai, neabejotinai, tęsiamo vaisingo bendradarbiavimo rezultatas. Šiluvos šventovė sėkmingai keliauja link religinio turizmo flagmano Lietuvoje, o garsas apie ypatingąją vietą sklinda ne tik šalies, tačiau Europos ir pasaulio mastu.

VšĮ „Atrask Raseinius“ informacija

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarų
Inline Feedbacks
Žiūrėti visus komentarus

Contact Us