Raseinių naujienų portalas

Naujienos

Ar atlaikys rajono krūmai turistų antplūdį?


Jau keletą metų „trimituojame“ koks gražus, patrauklus mūsų kraštas, kokia išskirtinė ir unikali Šiluva. Tik atvažiuokite, aplankykite! Ir regis prisikvietėme ne tik turistų, bet ir problemų. Pasirodo, keliaujantiems po vaizdingą Raseinių karštą, reikia užtikrinti ir elementarias higienos paslaugas. Nustebote?

Šiandien, specialistai, dirbantys turizmo srityje, garsiai kalba apie tai, kad mūsų išreklamuotuose, populiariuose turizmo objektuose nėra paprasčiausių tualetų. Turistai atvykstantys autobusais priversti savo gamtinius reikalus atlikti pakrūmėse. Ar įsivaizduojate, kaip tai atrodo? Turistiniai autobusai gali talpinti iki 50 žmonių.

Veikiantys tualetai – taškai, apie kuriuos sukasi maršrutas po rajoną

„Paprastai stengiuosi sudėlioti maršrutą, kad būtų galima apsilankyti tualete. Ir visada grupėms akcentuoju, jog susitvarkytų savo reikalus, nes kitas tualetas bus pvz. tik po 2 val. Pastoviai, kaip ekskursijos vadovas, stresuoju, kad žmonėms nekiltų problemų. O jei bėda, tai belieka senas geras būdas – krūmai. Deja, bet mūsų rajone tai yra dažnas atvejis,“ – pasakoja VšĮ „Atrask Raseinius“ direktorius Arnas Zmitra.

Turistų grupes dažnai lydintis A. Zmitra, pasakoja, kad jau ne vieną kartą šia tema yra kalbėta su rajono vadovybe, tačiau problemos spręsti neskubama. „Labai norėčiau akcentuoti vis labiau populiarėjantį Lyduvėnų tiltą. Ateinančiais metais laukia šio tilto atidarymas visiems lankytojams, o rajonas nebus tam pasiruošęs. Mus pasieks pastovūs, teisėti turistų priekaištai. Socialinių tinklų erdvė bus pilna neigiamų atsiliepimų. Siūlyčiau prisiminti, kas nutiko Anykščiuose, atidarius Lajų taką. Gal mūsų rajono valdžia galėtų pasimokyti iš kitų klaidų, o nelipti ant to paties grėblio.“ Retorinį klausimą kelia A. Zmitra.

„Bliūdu“ biotualeto neišvalysi

Šiluvos seniūnas Juozas Šlepas pakalbintas apie lauko tualetų trūkumą, sako, kad tai labai didelė problema. Turistų Šiluvoje tik daugėja, prie seniūnijos esantis lauko tualetas tikrai negali būti pavadintas moderniu. „Graudžiai juokingų situacijų nutinka. Piligrimų namuose yra įrengti šiuolaikiški tualetai. Tačiau neseniai, vakare, apsilankius nemažai turistų grupei, jis tuo metu buvo valomas. Patikėkit koks nepasitenkinimas buvo pareikštas. Kai turistai atvyksta darbo metu – įleidžiame į seniūnijos tualetą. Žinoma, kalti – mes. Reikia užtikrinti turistams sanitarines sąlygas,“ – kalba  seniūnas.

Paklausus apie Lyduvėnus, seniūnas antrino A. Zmitrai, kad tai garsiai tiksinti bomba. „Vienas iš būdų bent laikinai išspręsti problemą, galėtų būti biotualetai. Tačiau žinokit, net gėda pasakyti kiek Raseinių komunalinis ūkis teturi tų biotualetų. O aš kaip seniūnas negaliu paimti ir nupirkti. Tokie pirkimai vykdomi per rajono administraciją,“ – problemas dėstė J. Šlepas.

Pasirodo, kad tik visiškai neseniai buvo padaryta apklausa, kiek ir kurioms  seniūnijoms reiktų biotualetų. Kol įvyks viešasis pirkimas, žiūrėk, kad vasara nesibaigtų. O šalyje turizmo sezono pradžia skelbiama nuo birželio pirmų dienų. Tačiau seniūnas J. Šlepas įvardija ir kitą problemą, biotualetai, žinoma yra gerai, bet kas juos prižiūrės? „Mes jau Šilinių metu esame susidūrę su šia problema. Neužtenka vien atvežti tualetų. Kas antrą dieną juos turi išvalyti, ištraukti. Aš kaip seniūnas su „bliūdu“ neišsemsiu,“- juokavo J. Šlepas.

Reiktų bent penkių lauko tualetų

„Turizmo kertiniai akmenys – lankytinos vietos, keliai ir higieninių poreikių tenkinimas,“ – sėkmingo turizmo plėtros pagrindus labai aiškiai išdėsto Dubysos regioninio parko direkcijos vyr. specialistė Laimutė Pečkaitienė. Apie rajone egzistuojančią viešųjų tualetų problemą ji puikiai žino. Bekalbant Dubysos regioninio parko direkcijos specialistė išvardina 5 vietas, kur jų labiausiai reikia. „Tačiau laikinieji, biotualetai, šios problemos tikrai neįspręs. Sustačius juos kyla daug higienos problemų, pavyzdžiui, o kur nusiplauti rankas? Manau, rajono vadovybė turi rimtai įsivertinti savo jėgas ir imtis spręsti šią problemą. Galbūt įrenginėti mokamus tualetus?“ – ko ne retoriškai klausė L. Pečkaitienė.

Dėl tualetų trūkumo – kalta senoji valdžia ir žiniasklaida

Rajono mero pavaduotojas Kęstutis Užemeckas, paklaustas apie viešųjų tualetų problemą Raseinių rajone, pirmiausiai apkaltino buvusius rajono vadovus ir žiniasklaidą: „Turizmas ir jo serviso problemos atsirado ne šiemet. Manau turizmo serviso problemas žinojo ankstesni rajono vadovai, žinome ir mes. Gaila, kad šioms problemoms žiniasklaidoje mažokai dėmesio skyrėte anksčiau, gal dalis problemų būtų jau išspręstos? Turizmui reikalingas servisas rajone, švelniai tariant, nekokios būklės. Tai yra ne vien tualetų problema, tačiau ši problema labiau aktuali.“

Pasak vicemero, viešųjų tualetų problemą planuojama spręsti kompleksiškai ir konkrečius sprendimus priims rajono savivaldybės administracijos vadovybė.

„Politinė valia dėl turizmui reikiamų tualetų jau išreikšta. Seniūnų sueigoje buvo paprašyta pateikti  biotualetų poreikius, seniūnijų lankytinuose vietose. Šiuos poreikius seniūnai savivaldybės administracijai jau pateikė. Savivaldybės administracija ieško sprendimų, kaip patenkinti poreikius ir užtikrinti tinkamas viešųjų ir biotualetų tualetų higienines sąlygas. Manau, kad artimiausiu metu situacija pradės gerėti,“- žada mero pavaduotojas K. Užemeckas.

Šviesa tunelio gale?

Ko gero didžioji dalis keliaujančių lietuvaičių, nepagailėtų vieno kito euro cento už galimybę pasinaudoti švariu kvepiančiu viešuoju tualetu. Pasidomėjus kiek kainuotų pats pigiausias automatinis viešasis tualetas, jais prekiaujanti įmonė informavo – 30 000 eurų plius PVM. Be to, teritorijoje kur jis stovės, turėtų būti visos būtinos komunikacijos: vanduo, nuotekos, elektra. Pasak įmonės atstovų, besidominčių yra daug, tačiau visus stabdo didelė kaina. . Paprastų biotualetų kaina prasideda nuo 400 eurų ir priklausomai nuo kokybės kyla aukštyn. Yra tokių, kurie kainuoja ir daugiau nei 700 eurų.

Tačiau vicemeras K. Užemeckas pasisako už šiuolaikiškas investicijas: „Protingiausia būtų investuoti į šiuolaikiškus ir modernius, stacionarius lauko tualetus, kuriuose būtų centralizuotos kanalizacijos ir atliekų šalinimo sistemos, šiukšlių ir kitų atliekų surinkimo konteineriai, šaltas ir karštas vanduo, vaikų higienos priežiūrai reikiamos patalpos ir kitos šiuolaikinės priemonės“.

Viltis – suteikta.

Subscribe
Notify of
guest
1 Komentarai
Naujausi
Seniausi Most Voted
Inline Feedbacks
Žiūrėti visus komentarus
Vardas

O auditui kažkaip pinigėlių atsirado 😂

Contact Us