Raseinių naujienų portalas

                      Nors viešojoje erdvėje kartas nuo karto pasidžiaugiama, kad statistika rodo alkoholio vartojimo mažėjimo tendenciją, tačiau policijos registruojamų įvykių suvestinėse girtavimo mažėjimo požymių nepastebima. Atvirkščiai.  Dėl svaigalų poveikio padarytų nusikaltimų ir eismo įvykių daugėja.

                      Pernai šalyje 30 proc. (10,8 tūkst.) ištirtų nusikalstamų veikų padarė neblaivūs žmonės – vienu tūkstančiu daugiau nei 2017 metais.  Kas dešimtą kelių eismo įvykį sukėlė neblaivus asmuo: iš viso dėl neblaivių žmonių kaltės policijos registre buvo užregistruoti 347 eismo įvykiai, 2017 metais tokių buvo 336. Tai – 3,3 proc. mažiau, negu 2018 metais. Jeigu iš jų išskirtume neblaivių vairuotojų sukeltus eismo įvykius, tai statistika byloja, jog pastarųjų 2018 m. išaugo  net 10  proc., lyginant su 2017 m.

                      Štai, kad ir pastarojo savaitgalio Šiaulių apskrities policijos suvestinė rodo, kad savaitgalis buvo labai girtas. Iš 31-no  penktadienį, šeštadienį ir sekmadienį pradėtų ikiteisminių tyrimų 22 buvo inspiruoti alkoholio. 14 ikiteisminių pradėta dėl girtų sukeltų incidentų, kurių pasekmė – patirti kūno sužalojimai. Daugiausia jų – Šiauliuose ir Radviliškio rajone. Tarpusavyje smurtavo girti kaimynai, sugyventiniai, sutuoktiniai, tėvai – prieš vaikus, net anūkai – prieš savo senelius. „Stop“ linija  girtiems  neegzistuoja. Šiauliuose, Gubernijos 7-osios gatvėje 55 metų girtas vyras medžiokliniu šautuvu  nepilnamečio sūnaus akivaizdoje grasino nušauti buvusią sutuoktinę. Radviliškio rajone, Jokūbiškių kaime, švenčiamas  gimtadienio vakarėlis dėl per didelio alkoholio kiekio virto snukiadaužių vakarėliu – viens kitam į plaukus kibo du vyrai ir dvi moterys. Radviliškyje 53 metų neblaivus vyras  savo sugyventinę su labu sekmadienio rytu pasveikino,  badydamas  jai žirklėmis į šlaunį ir rankos plaštaką. O policijos pareigūnų Šiauliuose, Pabalių g., sustabdytas neblaivus dviratininkas niekaip negalėjo sutikti su pareigūnų reikalavimu nulipti nuo dviračio, nes jį girtam irgi draudžiama vairuoti. 43 metų vyras leido sau pakelti ranką prieš patrulių rinktinės būrio vadą, kuriam medikai diagnozavo nosies ir kojos pėdos sumušimus, kojos piršto ir blauzdos žaizdas. Dėl to šiauliečiui teks ne tik administracinė atsakomybė už dviračio vairavimą išgėrus, bet ir baudžiamoji atsakomybė už pasipriešinimą policijos pareigūnui.

                      Per savaitgalį buvo pradėti ir 8 ikiteisminiai tyrimai dėl transporto priemonių vairavimo apsvaigus nuo alkoholio. Tarp sulaikytųjų – ne tik vyrai, bet ir dvi moterys. Kuršėnuose prie „Audi  vairo sėdėjusiai moteriai nustatytas beveik 3 prom. girtumas. Pakruojo rajone  rastas į medį atsitrenkęs neblaivaus vyro vairuotas „Renault Scenic“. 75 metų vyras teigė, kad tyčia trenkėsi į medį, nes norėjo nusižudyti. Aplinkiniams pasisekė – juk alkoholis galėjo sugeneruoti mintį trenktis į kitą automobilį. Apspangęs ir neturintis teisės vairuoti Joniškio gyventojas savavališkai pasiėmė savo sūnėno automobilį ir panoro juo paraižyti Joniškio gatvėmis. Deja, nuvažiavo iki tvoros, į kurią atsitrenkęs apgadino automobilį ir pačią tvorą. Šiaulių rajone, Žiogų, kaime,  girto vairuotojo vairuojamas automobilis  nuvertė kelio ženklą. Vairuotojas iš įvykio vietos nuvažiavo, tačiau greit buvo demaskuotas ir atsidūrė areštinėje. Radviliškio rajone, Vadaktų miestelyje, 67 metų vidutinio girtumo vyras nutarė vairavimo meistriškumą pademonstruoti keturračiu motociklu, kurį vairuoti teisės nėra įgijęs..

                      Kadangi visiems prie transporto priemonės vairo sėdėjusiems vairuotojams buvo nustatytas per 1,5 prom. girtumas, jiems dėl vairavimo išgėrus pradėti ikiteisminiai tyrimai.

                      Jeigu alkoholio būtų vartojama mažiau, mažiau kiltų ir incidentų, kurių sprendimui prireikia policijos pareigūnų. Dabar jų daugėja, o pasekmės  tragiškėja.

                       Šiaulių apskr. VPK atstovė spaudai Gailutė Smagriūnienė

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarų
Inline Feedbacks
Žiūrėti visus komentarus

Contact Us