Raseinių naujienų portalas


Birželio 4 – 8 d. RRKC Šiluvoje mėgėjų teatras „Cinkelis” turėjo gražią progą nuvykti į Kijevą, nuvežti žinią ne tik apie Raseinių kraštą ir jo žmones, bet ir apie Lietuvos dvasinį centrą – Šiluvą. Susipažinome su miesto senamiesčiu, smagiai praleidome vakarą Lietuvos ambasadoje kartu su Kijevo lietuviais ir jiems suvaidinome Edmundo Untulio spektaklį „Čerauninkės eksperiments“. Štai ką apie mus rašė Kijevo tautiečiai: „Talentingos ir energija trykštančios šiluviškės sukūrė nuostabiai gerą ir jaukią penktadienio vakaro nuotaiką. Dėkojame Šiluvos mėgėjų teatrui „Cinkelis” už apsilankymą pas Kijevo lietuvius ir už draugystę. Dėkojame Lietuvos ambasadai Ukrainoje  už suteiktą galimybę sutikti svečius erdvioje salėje.“
Kijevo Maironio Lietuvių kultūros draugijai nuvežėme Raseinių rajono savivaldybės mero Andriaus Bautronio sveikinimo – padėkos raštą, trispalvę, Vyčio vėliavas, albumų, knygelių ir brošiūrų apie Raseinių kraštą bei Šiluvos miestelį.

Vos tik nuvykusios sulaukėme pakvietimo dalyvauti lietuviškos bibliotekos atidaryme. Birželio 5 d. Lietuvos ambasadorius Marius Janukonis Kijevo Rusanivkos visuomeninėje erdvėje atidarė projektą „Lietuviškos literatūros biblioteka“. Tai pirmoji Ukrainoje erdvė skaitytojams siūlanti lietuvių autorių kūrybą ir įvairias mokslinės bei grožinės literatūros knygas lietuvių kalba.

Projektas „Lietuviškos literatūros biblioteka” įgyvendintas Kijevo Mairiono lietuvių kultūros draugijos, jų draugijos pirmininkės pavaduotojos Ramunės Malikėnaitės iniciatyva. Buvome maloniai sutiktos šiame renginyje, pabendravome su ambasadoriumi bei susirinkusiais tautiečiais ir ukrainiečiais, kurie neabejingi Lietuvai. Atidaryme grojo tarptautinių konkursų laureatės sesutės Kaja ir Klėja Kašubaitės, pianistas Vlad Solodnikov. Renginį vedė rašytojas, poetas, vertėjas, Lietuvos draugas Sergyj Grabar. Tai buvo nuoširdu ir nepakartojama. Šiluvos mėgėjų teatro „Cinkelis“ vadovė B.Greicienė ir Šiluvos bibliotekininkė N.Aleksandravičiūtė  bibliotekai įteikė albumus apie Raseinius ir Šiluvą bei pakvietė visus apsilankyti Raseinių krašte, ypač Šiluvoje.

Mūsų viešnagė Kijeve buvo pažintinio pobūdžio: apsilankėme Kijevo senamiesčio dalyje: grožėjomės cerkvėmis, soborais, istoriniais ir architektūriniais paminklais, gėrėjomės Kijevo Aukso vartais, pavaikščiojome po Maidano aikštę, kurioje dar viskas liudija apie pralietą ukrainiečių kraują dėl nepriklausomybės…  Didelį įspūdį paliko apsilankymas Kijevo Pečioros Lauroje, vienoje iš įdomiausių, dar Kijevo Rusią menančių vietų, vienuolyne – muziejuje. Sužinojome, jog Pečioros Lauros Uspenjės sobore palaidoti Konstantinas Ostrogiškis, Algirdo žmona Ona, Skirgaila ir dar iki 20 gediminaičių. Turėjome galimybę pažiūrėti baleto spektaklį „Vienos valsas“ Kijevo nacionaliniame baleto teatre. Lankėmės ir prie Ukrainos prezidentūros, stebėjomės prezidento vilos grožiu ir parku, buvome ir prie Ukrainos Aukščiausiosios Rados… Sumanymas nuvežti Kijevo lietuviams dalelę Lietuvos pavyko. Tautiečiams papasakojome apie Lietuvos miestelių, būtent Šiluvos, gyventojų laisvalaikio praleidimą, saviraišką bei kultūrinę veiklą – meno mėgėjų kolektyvus. Parodėme spektaklį. Susitikimo pabaigoje VO Šiluvos bendruomenės „Aušrinė“ pirmininkės Juditos Stoškienės įgalioti pasirūpinome tautiečių saugumu Kijevo gatvėse – jiems buvo įteikti atšvaitai. Misija įvykdyta su kaupu. Dėkojame Kijevo Maironio lietuvių kultūros draugijai už pakvietimą ir malonų priėmimą, globą ir patarimus. Ypatingai norime padėkoti Ramunei Malikėnaitei, Marijai Chaikovskai, Daliai Makarovai bei  Lietuvos ambasadoriui Mariui Janukoniui. Dėkojame Raseinių rajono savivaldybės  merui Andriui Bautroniui, VšĮ „Atrask Raseinius“ turizmo ir verslo informacijos centro direktoriui Arnui Zmitrai už dovanas tautiečiams, Raseinių rajono kultūros centrui už visapusišką pritarimą ir pagalbą.

Teksto autorė:

RRKC Šiluvoje kultūrinių renginių organizatorė Birutė Greicienė.

Teksto nuotraukos Dalios Valantinienės, Laimutės Ivanauskienės, Justinos Sebeckytės

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarų
Inline Feedbacks
Žiūrėti visus komentarus

Contact Us