Raseinių naujienų portalas

Kultūra

Antra Šiluvos bienalės dalis akcentuos kūrybinį procesą

Liepos 13–22 d. vyks antroji bienalės dalis, pakviesianti į parodas, koncertus, seminarus, kūrybines dirbtuves ir bienalės klubą kavinėje.

Šioje Šiluvos bienalės atkarpoje ne tik stebėsime meno objektus, bet ir prisiliesime prie meno taktiliškai, patyrinėsime bendrąją meno ir konkrečių kūrinių gimimo istoriją ir subtilybes. Ne tik žavėsimės menininkų vaizduotės lobynais, bet ir paieškosime menininko savyje. Bruno Gaspar iš Portugalijos padės mums žvelgti į meno šakas ir rūšis, neskirstant jų hierarchiškai, pamatant kiekvienos jų savitumą, unikalias galimybes ir savastis. Andrius Kviliūnas pakvies į pasąmonės gelmes, užkrės šmaikščiu, taikiai pankišku požiūriu.

Liepos 13 d. vakarą pradėsime aikštėje šalia Bazilikos. Čia vykspučiamųjų kvinteto BRASSPALVOS koncertas. Ansamblio šūkis – klasika spalvotu kostiumu. Po koncerto meno entuziastų lauks Evaldo Mikalauskio meninė akcija – grafikos spaustuvė. Meninės akcijos metu bus galima įsigyti grafikos atspaudų su Šiluvos vaizdu. Istorinio paveldo pastate vyks audiovizualinio meno grupės BIONICS (Lina Pranaitytė, Urtė Pakers) instaliacijosPULSARAS pristatymas.

Liepos 14 d. parke priešais Šiluvos gimnazijąvyks Algimanto Šlapikoskulptūrų parodos atidarymas. Liepos 17 d. vakarą rinksimės bienalės klube kavinėje „Šiluvos karūna“, kur išgirsime džiazo trio koncertą. Liepos 18 d. Šiluvos parapijos namų kūrybinėse dirbtuvėse Vaiva Koveraitė-Trumpė supažindins su transfer grafikos technika. Kūrybinių dirbtuvių tęsinys – liepos 19 d.

Liepos 19 d. lektoriai Borisas Jokubauskis ir dr. Kristina Jurgita Pačkauskienė Piligrimų informacijos centreseminaro metu papasakos apie ikonografijos praeitį ir dabartį, jos technologijas. Seminaro tęsinys liepos 20 d. Seminarų dalyviai gaus vardinius Šiluvos meno bienalės sertifikatus.

Liepos 20 d. prie Šiluvos Švč. Mergelės Marijos Apsireiškimo koplyčios leisimės į linijų pasaulį Evaldo Mikalauskio skaitmeninės grafikos darbų pristatyme. Bienalės klubas kavinėje „Šiluvos karūna“ ir moderatorė Silvija Čižaitė-Rudokienė organizuos atvirą diskusiją „Menininko misija šiuolaikiniame pasaulyje“.

Liepos 21 d. Piligrimų informacijos centre sulauksime tarpusavyje sava estetika rezonuojančių autorių Bruno Gaspar (Portugalija) ir Aistės Juškevičiūtės – parodos atidarymo. O Šiluvos gimnazijoje galėsime išvysti tarptautinio tapybos plenero vaisius. Plenere vietos konteksto inspiracijas patyrė šie autoriai: Oksana Svizhak (UA), Valerija Moskvitina-Dmytriieva (UA), Marina Konovalova (BLR), Daniel Gromacki (PL), Valentinas Varnas (LT). Bienalės klubas kavinėje „Šiluvos karūna“ vėl vilios padžiazuoti su džiazo trio.Tądien taip pat suskubsime į Šiluvos kultūros namus, kur patirsime nuosekliai video meno kalbą plėtojančio autoriaus –Andriaus Kviliūno – vaizdo meno darbų pristatymą. Turiningą dieną užbaigsime bendru A. Kviliūno ir grupės ONE TWO FREE akustiniu vaizdo meno performansu.          

Liepos 22 d. Valerija Moskvitina-Dmytriieva (UA) Šiluvos parapijos namuose padės išlaisvinti savo vidinį kūrybinį gaivalą tapybos kūrybinėse dirbtuvėse. Nepraleiskite ir Gretos Kardišiūtės instaliacijos „Paliestas“ kūrimo proceso pristatymo Jono Pauliaus II atvykimo aikštelėje. Tai – puiki proga žvilgterėti į kūrinių gimimo užkulisius.

Rugpjūtį numatoma vizualinių metaforų meistro Sauliaus Vaitiekūno objektų paroda Šiluvoje.
Rugsėjį –Sigitos Maslauskaitės-Mažylienės šiuolaikinės ir archetipiškos tapybos paroda Raseinių krašto istorijos muziejuje. Spalį – Tado Kazakevičiaus fotografijų paroda „Archainis religingumas“ Šiluvoje. Lapkritį – foto meno konkurso „Homo“  paroda Raseinių krašto istorijos muziejuje.

Šiluvos meno bienalė atveria šį miestą naujiems procesams. Kūryba, tradicija ir šiuolaikiškumas bei religija čia įtraukiami į daugiasluoksnį ir vaisingą dialogą.

Būties ir buities kolizija A. Kviliūno videomene. Naujo video premjera Šiluvos bienalėje

Andrius Kviliūnas, vienas nuosekliausiai videomeną Lietuvoje plėtojančių kūrėjų, liepos 21 dieną pakvies Šiluvos bienalės lankytojus į savo darbų peržiūrą, kuri vyks Šiluvos kultūros namuose (Jono Pauliaus II g. 12) . Tuomet menininkas atliks performansą kartu su trio ONE TWO Free. Šią programos dalį užbaigs A. Kviliūnio specialiai bienalei sukurto videomeno kūrinio premjera.

A. Kviliūnas yra sukūręs nemažai video darbų religine tematika. Dalį jų galėjote išvysti Bažnytinio paveldo muziejuje, tačiau šioje peržiūroje bus rodomi ir visai nauji kūriniai. Menininkas vis imasi religinių temų, jos autoriui yra nuolatos aktualios. Autorius svarsto, jog jo susidomėjimą galėjo nulemti tai, kad yra užaugęs karštai tikinčioje šeimoje.

Gyvieji paveikslai

Vaikystėje A. Kviliūną pakerėjo paveikslai bažnyčioje ir visa maldos namų aplinka. Būdamas paaugliu ir paveiktas Bill Viola kūrybos, ne sykį su draugais bandė sukurti gyvąjį paveikslą. Šiuo metu autorius tvirtino sukuriantis kelis religinius video į metus, vengdamas išsisėmimo.  Menininkas prisipažįsta esantis agnostikas – abejojantis. Vaikystėje jis buvo giliai, bet vaikiškai tikintis. Dabar menininkas jaučia tam tikrą distanciją tarp savo ir religinės pasaulėžiūros.

Kita vertus, A. Kviliūnas įsitikinęs, jog visos religinės istorijos labai gražios ir poetiškos. Menininkas prisimena tokius siužetus: Mariją egiptietę įveda į bažnyčią, Šv. Antaną gundo velnias, pasirodęs kaip labai graži moteris, Šventasis Andrejus įkuria Kijevo miestą, prisilietimais vyksta pagijimo stebuklai. A. Kviliūnas sako: „Kai tikėjimo dabar nedaug, tos legendos – kaip gaivaus oro gurkšnis, kur nėra rinkos dėsnių ir pragmatiškumo. Tik tikėjimas ir dvasiniai dalykai.“

Taikiai pankiška pasaulėjauta

Specialiai bienalei sukurtas jo videodarbas vadinasi „Šventa Marija ir šventa Ona“. Šventosios atlieka buitinius darbus: plauna indus, gamina kiaušinienę. Aukso legendoje aprašyta, kad Ona ir Marija mokino vaikus visokių darbų – kaip nuimti derlių, kepti duoną. Pasirenkamas lietuviškas interjeras, o vietoje peizažo – religiniai vaizdai.

Ruošdamasis performansui, A. Kviliūnas klausėsi merginų ONE TWO Free muzikos ir miksavo su savo video kūriniais. Menininkas tokius eksperimentus mėgo daryti ankstyvesnėje savo kūryboje, tad autorius džiaugiasi galėdamas sugrįžti prie šios kūrybinės krypties.

A. Kviliūno videomeno kalbą galime apibūdinti kaip psichodelinę, kur pasąmoniniai vaizdiniai neatpainiojimai susipina su realybės audiniu. Kūriniuose nestinga humoro, skaitmeninės kartos nuorodų, autoironijos, taikiai pankiškos pasaulėjautos.  

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarų
Inline Feedbacks
Žiūrėti visus komentarus

Contact Us