Raseinių naujienų portalas

Politika

G. Nausėda vyksta pirmojo vizito į Lenkiją


Lietuvos prezidentas Gitanas Nausėda antradienį išvyksta pirmojo vizito į Lenkiją, kur daugiausia dėmesio žada skirti saugumo klausimams.

Susipažinimo vizite svarbių sprendimų nesitikima, bet naujasis šalies vadovas jame sieks pradėti brėžti savo užsienio politikos gaires.

Prezidentūra teigia, kad Varšuvoje „daug dėmesio bus skirta saugumo situacijai regione aptarti, pasirengimui NATO lyderių susitikimui gruodžio mėnesį“.

Lenkijos vaidmuo itin svarbus Lietuvai siekiant sustiprinti oro gynybą ir užtikrinti vadinamojo Suvalkų koridoriaus apsaugą. Suvalkų koridoriumi vadinamas maždaug 100 kilometrų pločio Lietuvos ir Lenkijos pasienio ruožas, kuris iš Vakarų ribojasi su Karaliaučiaus kraštu, o iš Rytų – su Baltarusija. Karo atveju jo užgrobimas užvertų NATO sąjungininkams sausumos kelią iki Baltijos šalių.

G. Nausėdos atstovai pranešė, kad susitikime taip pat numatoma aptarti energetinės nepriklausomybės ir transporto infrastruktūros klausimus, kalbėti apie Rytų partnerystės ateitį bei Europos Sąjungos darbotvarkę.

Politologas Ramūnas Vilpišauskas sako, kad šiuo vizitu naujasis prezidentas parodys ir tam tikrą skirtumą nuo jo pirmtakės Dalios Grybauskaitės diplomatijos.

„Apie santykių su Lenkija svarbą G. Nausėda kalbėjo dar rinkimų kampanijos metu. Tai galima sieti su Lenkijos svarba Lietuvos saugumui, energetikos ir transporto projektams“, – BNS sakė R. Vilpišauskas

„Šitaip taip pat norima parodyti, kad siekiama grįžti prie tos santykių būklės, kokia buvo prieš 10 metų tarp Lietuvos ir Lenkijos – vadinamosios strateginės partnerystės. Tuo pačiu parodomas ir tam tikras skirtumas nuo D. Grybauskaitės vykdytos politikos, orientuotos visų pirma į Šiaurės šalis“, – pridūrė politikos ekspertas.

Diplomatai mano, kad Lenkija susitikime gali iškelti ir klausimus dėl Lietuvos lenkų tautinės mažumos padėties, Lenkija gali siekti Lietuvos paramos ginče su Europos Sąjungos (ES) institucijomis dėl teismų reformos. 

G. Nausėda Varšuvoje susitiks su prezidentu Andrzejumi Duda (Andžejumi Duda), premjeru Mateuszu Marowieckiu (Mateušu Maroveckiu), valdančiosios partijos lyderiu Jaroslawu Kaczynskiu (Jaroslavu Kačynskiu), parlamento vadovais.

Prezidentą lydės jo sutuoktinė, pirmoji ponia Diana Nausėdienė. Ji kartu su Lenkijos prezidento žmona apsilankys pas specialiosios olimpiados sportininkus.

Prezidentė Dalia Grybauskaitė prieš 10 metų savo pirmojo vizito vyko į Švediją.  

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarų
Inline Feedbacks
Žiūrėti visus komentarus

Contact Us