Raseinių naujienų portalas

Naujienos

Raseinių savivaldybė pradės tvarkyti Lietuvos partizanų memorialo aplinką


Raseinių rajono savivaldybė paskelbė viešąjį pirkimą Lietuvos partizanų memorialo aplinkos tvarkymo darbams Kryžkalnio kaime.

Šiame kaime 2018 metų pabaigoje atidengtas memorialas Kęstučio apygardos partizanams. Naujasis monumentas, dėl kurio teritorijos tvarkymo paskelbtas konkursas, bus skirtas visiems Lietuvos partizanams. 

Kaip BNS sakė Raseinių rajono savivaldybės Strateginio projektavimo ir projektų valdymo vyriausioji specialistė Jekaterina Povilaitienė, tai yra pirmoji šio memorialo statybos dalis, jos vertė siekia 206 tūkst. eurų. Bendra projekto kaina turėtų būti apie 500 tūkst. eurų. 

„Šioje dalyje bus tvarkomas sklypas, tiesiamas takas, atminimo siena ir pamatas meno objektui – kalavijui“, – teigė J. Povilaitienė. 

Pirmąją projekto dalį finansuoja Vyriausybė, šiuos darbus planuojama baigti iki šių metų lapkričio mėnesio.  

„Projektas yra perduotas pagal bendradarbiavimo sutartį, kurią savivaldybė pasirašė su Lietuvos laisvės kovos sąjūdžiu“, – kalbėjo specialistė. 

Kaip BNS sakė Lietuvos laisvės kovos sąjūdžio tarybos pirmininkas Giedrius Gataveckas, pasirinktas architekto Sauliaus Pamerneckio ir skulptoriaus Tado Gutausko projektas.

Sąjūdis šiam projektui įgyvendinti yra skyręs lėšų. 

„Mes žemę pirkome, projektą padarėme, skyrėme lėšų šiemet, kitais metais esame numatę. Šį projektą vykdome kartu su Vyriausybe“, – kalbėjo G. Gataveckas. 

Jis sakė, kad prie lėšų rinkimo prisideda žuvusių partizanų artimieji, JAV lietuviai. Pavyko surinkti apie 20 tūkst. eurų. 

Šį visiems partizanams skirtą monumentą ruošiamasi užbaigti kitais metais. Tada bus perkami meniniai darbai: kalavijo formos 25 metrų aukščio obelisko ir sienos su žuvusių partizanų vardais bei pavardėmis, išpjautomis Vyčio kryžiaus formos stelose, statybos. 

Lietuvos laisvės kovos sąjūdis su kitomis organizacijomis siekia Kryžkalnyje, Raseinių rajone, pastatyti memorialą visiems žuvusiems ir nukankintiems partizanams.

Partizaninis karas Baltijos šalyse prasidėjo, kai 1944 metų vasarą sovietų kariuomenė, išstūmusi nacių okupantus, antrą kartą okupavo Baltijos šalis. Tuomet iškart prasidėjo sovietų represijos, teroras, mobilizacija į sovietų kariuomenę.

Ginkluota kova tęsėsi iki 1953 metų. Lietuva partizanų tikslą pasiekė ir nepriklausomą valstybę atkūrė 1990 metais.

Dešimt metų vykusiame pasipriešinime dalyvavo ne mažiau kaip 50 tūkst. žmonių, o visame pasipriešinimo judėjime kaip pogrindžio organizacijų nariai, rėmėjai dalyvavo apie 100 tūkst. Lietuvos gyventojų. Šiame kare žuvo per 20 tūkst. partizanų ir jų rėmėjų.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarų
Inline Feedbacks
Žiūrėti visus komentarus

Contact Us