Raseinių naujienų portalas

Naujienos

Priėmus sveiku protu nesuvokiamą sprendimą – plojimai


Praėjusią savaitę vykusiame tarybos posėdyje priimtas sprendimas Savivaldybės įmonę „Raseinių butų ūkis“ pertvarkyti į uždarąją akcinę bendrovę. Į klausimus kam ir kodėl – pagrįstų atsakymų nebuvo nei šį sprendimo projektą svarstant komitetuose, nei priimant tarybos posėdyje.

Vietos politikai užsispyrę kamantinėjo sprendimo projektą prisistatinėjantį Vietinio ūkio ir turto valdymo sk. vedėją Robertą Pareigį, kam reikalingas šis betikslis sprendimas, tačiau net šis, vienas iš kompetentingiausių savivaldybės administracijos darbuotojų, pagrįsto paaiškinimo nepateikė. Atsakinėdamas į politikų klausimus, pats išreiškė ne vieną šio skuboto sprendimo trūkumą.

Tad KAM reikalingas toks sprendimas?

Atsakymas daugiau miglotas, nei ką paaiškinantis – administracijos direktoriui E. Jonylai, tai suteiks galimybę optimizuoti Savivaldybės kontroliuojamų įmonių valdymą. Darbietis D. Ulickas paklausė tiesmukai – kokios galimybės dabar neturi gerbiamas E. Jonyla. Administracijos direktorius į klausimą atsakė, kad šiuo sprendimo projektu siekiama sumažinti įmonių vadovų, administracijos darbuotojų skaičių, siekti, kad nesidubliuotų funkcijos. Toliau išaiškėjo tikroji priežastis – SĮ „Raseinių butų ūkį“ reorganizavus į UAB, šis bus prijungtas prie UAB „Raseinių komunalinės paslaugos“. Šį kontekste išgirstą atsakymą, norėjo dar patikslinti kitas, opozicijoje esantis tarybos narys Vaidas Kuzmarskis. E. Jonyla atsakė: „Na, tam kad atlikti sekančius veiksmus, tai pirmiausiai turime atlikti tuos veiksmus kuriuos turime, kadangi toks yra sprendimas priimtas, skirtingas įmones mes negalėtumėm sujungti.“ E. Jonyla netikėtai, tarybos posėdžio metu konstatavo faktą, kad toks sprendimas jau priimtas. Tad tarybos posėdis, galima teigti, yra viešas spektaklis skirtas tautai ir žiniasklaidai, nes sprendimai jau priimti, belieka užfiksuoti tvarkingai surikiuotos valdančiosios daugumos teisingo mygtuko paspaudimo.

Sprendimo pliusai

Vienintelis, kurį paminėjo vienas iš savivaldybės vadų E. Jonyla – optimizuos savivaldybės kontroliuojamų įmonių valdymą.

Sprendimo minusai, kurių deja niekas negalėjo paaiškinti

Sprendimo projektą rengęs savivaldybės administracijos Vietinio ūkio ir turto valdymo sk. vedėjas R. Pareigis komiteto posėdžiuose išvardino ne vieną abejonę ir minusą, dėl šios idėjos autorių, savivaldybės vadovų, noro savivaldybės įmonę „Raseinių butų ūkis“ paversti į UAB-ą. Pirmiausiai, pasak specialisto, sprendimo projektas parengtas skubotai, be teisininkų konsultacijos. Toliau:

  1. Nėra aišku ar pertvarkomos įmonės prievoles ir teises galės perimti kitos teisinės formos (UAB) juridinis asmuo.
  2. Nėra atsakyta į klausimą, ar nekils problemų dėl sklandaus daugiabučių namų modernizavimo programos įgyvendinimo.
  3. Nėra paskaičiuota kiek kainuos pati reorganizacija.
  4. Turės būti renkama valdyba, kuriai irgi mokamas užmokestis, didės administracinės išlaidos.
  5. Savivaldybės butuose gyvenantiems asmenims teks du kartus persirašinėti sutartis.
  6. „Butų ūkis“ VĮ „Registrų centras“ sumokės tikrai nemažus pinigus.
  7. Nepriklausomiems turto vertintojams  bus atseikėtos nemažos sumos.

Tarybos posėdžio metu, pagaliau išsiaiškinus, kad reorganizavimas suplanuotas tik tam, kad „Raseinių butų ūkį“ norima prijungti prie savivaldybei priklausančio UAB-o, be jokių kitų finansinių, teisinių motyvų ir pagrindimų, nes taip bus patogiau rajono vadovybei, kantrybė trūko D. Ulickui: „Įmonės vadovas dirba ne vienerius metus. Įmonės vadovų kaita šioje įmonėje, jau kelia siaubą. Ir norit tik pakeisti vieną vadovą, rizikuojama didžiulėmis lėšomis, tai yra per didelė prabanga Raseinių rajonui. Nėra jokių pagrįstų skaičiavimų, kokią tai duos naudą. E. Jonyla kalbėdamas minėjo, kad dubliuojasi funkcijos. Tai atimkite tas funkcijas, gi tai jūsų valia. Sudėliokite tas funkcijas tvarkingai ir nereikės kelti sumaišties. Gerbiami, tarybos nariai, atsikvošėkite ir nepasiduokite melagystėms,“- karščiavosi politikas.

„PRIEŠ“ tokį sprendimą pasisakė ir V. Kuzmarskis: „Jei jums yra nepalankus vadovas (šiuo metu SĮ „Raseinių butų ūkis“ vadovauja A. Brauklys (red.past.)) tai atleiskite tą vadovą, o ne darykite grandiozinės, bereikalingas pertvarkas.“

Valdančiojoje daugumoje esantiems politikams jokių klausimų nekilo.

14 gerbiamų tarybos narių pasisakė „UŽ“ SĮ „Raseinių butų ūkis“ pertvarkymą į uždarąją akcinę bendrovę. Salėje nuskambėjo plojimai (?!).

Ko gero buvo teisus vienas valdančiosios koalicijos narys, leptelėjęs komentarą komiteto posėdžio metu, „matyt jie geriau žino…“. 

Subscribe
Notify of
guest
2 Komentarų
Naujausi
Seniausi Most Voted
Inline Feedbacks
Žiūrėti visus komentarus
Roma

Manau, kad teisingas sprendimas. 1. Butų ūkio išlaikymas per brangus rajono gyventojams. Pvz.. kaupiame 3 eur., o už administravimo paslaugas mokame 13 eur + žolės nupjovimas už daugiabučiui nepriklausantį sklypą….2. Neturi galimybių patys suteikti net menkiausios paslaugos-pvz. atvežti smėlio ar žemės priekabą…3. Vykdomi pirkimai dažnai būdavo per brangūs ir faktiškai nekontroliuojami. 4. Ar buvo vykdomas skolininkų administravimas? Ne. 5. Gyventojai negaudavo jokios oficialios informacijos apie namo priežiūrai-remontui išleistas lėšas, t.y. nesilaikė įstatymo… Ir t.t. Na o buhalterines paslaugas gali vykdyti ir kita savivaldybės įmonė…

Gal...

jei zmogus neislaiko atestacijos egzamino eiti vadovo pareigas tai jis neturi gebejimu,o gal ir sveiko proto stoka…Bet tapti vienu is raseiniu savivaldybes vadovu gali.Eidami i rinkimus tokie sutverimai turetu parasyti,kad paciam jiegu zydejime prarado gebejimus,o gal niekada ir neturejo.Kai tokie tipai gebantys tik pliurpti apie teises aktus ir infrastrukturos gerinima patampa savivaldos dalimi tai apie kokius sveikus protus galima kalbet.O dar buves garsus svietimo profsajungietis nieko gyvenime nepadares iki galo aiskina,kad i kvailystes reikia ziureti filosofo akimis.Dar vienas filosofijos grandas ant raseiniu krasto…Jau nekalbant apie armonikieriu ir bunkeriu speca raseiniu narciza…

Contact Us