Raseinių naujienų portalas

Naujienos

Pokalbyje dėl darbo – patyčios


Šių metų balandžio mėnesį įregistruota nauja įstaiga – VšĮ Raseinių rajono jaunimo užimtumo centras. Anksčiau Raseinių rajono kultūros centrui pavaldi Atvira jaunimo erdvė (AJE) – tapo atskiru juridiniu vienetu su ženkliai platesnėmis galimybėmis. Steigimo rūpesčiai patikėti ilgametei Jaunimo reikalų tarybos pirmininkei Ingai Vasiliauskienei, ją paskiriant laikinai atliekančią direktoriaus pareigas.

Sutvarkius įstaigos steigimo dokumentus, buvo paskelbtas konkursas direktoriaus vietai užimti. Konkursas dalyvių gausa nepasižymėjo. Dirbti teks daug, atlygis – neypatingas. Turint mintyje, kaip visur trūksta kompetentingų specialistų, tame tarpe ir savivaldybės administracijoje, šiame konkurse dalyvavo labai aukštos kompetencijos ir išsilavinimo pretendentai.

 Specialiai žlugdomi konkursai?

Šiandien jau aiškėja, kodėl niekaip neišrenkamas direktorius naujai įregistruotai, savivaldybės įstaigai. Buvę dalyviai atvirai dėsto pastebėjimus, netgi mini konkretaus žmogaus pavardę, kas turėtų tapti laimėtoju.

„Visas pokalbis su komisija, man priminė patyčias. Komisijos nariai uždavinėjo klausimus apie buhalterinę apskaitą, Darbo kodeksą, Darbo tarybos funkciją. Klausiama buvo labai konkrečių detalių į kurias, tikrai žinau, kad didžioji dalis ir didelių įstaigų vadovų ar netgi teisininkų, neatsakytų. Labai akivaizdžiai matėsi, kad kai kurie komisijos nariai skaitė kažkieno kito užrašytus klausimus. Nustebino, kad nei vienam komisijos nariui nebuvo įdomu išgirsti, ką aš manau apie jaunimo politiką, centro veiklos viziją. Kiek žinau pirmame konkurse dar buvo duodamas testas raštu. Antrą kartą jo jau nebebuvo. Kodėl? Tikrai neatsakysiu,“- pasakojo kandidatas.

Kitas kandidatas irgi ne mažiau stebėjosi, kaip buvo vykdomas pats konkursas: „Nebuvo nė vieno klausimo, kuris atspindėtų, jog ieškoma žmogaus gebančio dirbti būtent su jaunimu. Komisija nesidomėjo nei kandidatų žiniomis apie rajono jaunimo situaciją, nei apie egzistuojančias jaunimo problemas, nei apie užimtumo centro situaciją, nei apie tai ar kandidatai turi nusimatę artimiausius žingsnius, ko imtųsi, jei būtų laimėtas konkursas ir net nepasidomėjo, ar kandidatai apskritai žino, kokia šiuo metu yra formuojama bendra jaunimo politika Lietuvoje,“- pasakojo konkurso dalyvis.

Paaiškėjo, kad stiprūs pretendentai, turintys didžiulės patirties ir gebėjimų, noro bei galimybių dirbti su rajono jaunimu, komisijos narių įvertinti tik ketvertais dešimbalėje vertinimo sistemoje. Žinant šių dviejų kandidatų biografijas, darbinius įgūdžius, veiklos rezultatus, tai – šokiruojantis faktas.

Po taip organizuoto  savivaldybės konkurso, nusivylimo daug: „Po pokalbio su komisijos nariais liko liūdnas įspūdis. Teko susimąstyti, jog jei valdžios atstovų požiūris yra toks skeptiškas ir priešiškas žmonėms, kurie siekia dirbti su jaunimu, siekia pasidalinti savo patirtimi, turi noro ir užsidegimo, tai darbas laimėjus konkursą būtų buvęs labai sunkus. Taip pat susidarė įspūdis, jog 6 klausimai apie biurokratinius aspektus nusveria visą tavo gyvenimo ir darbo patirtį, niekniekiu virsta tavo buvusių darbdavių rekomendacijos, o išsilavinimas visiškai net neakcentuojamas. Liūdna dar ir dėl to, jog darbui su jaunimu ieškomas žmogus, kuris gebėtų tapti puikiu biurokratinio aparato sraigteliu, o ne trauktų savo asmenybe ir lyderyste jaunuolius praleisti savo laisvalaikį būtent jaunimo užimtumo centre,“- pasakojo pašnekovas.

Ruošiama vieta mero bendražygei?

Pretendentai į įstaigos vadovo vietą (redakcija bendravo su dviem) pasakojo, kad direktorius, tiksliau direktorė jau yra žinoma. Moteris – labai artima konservatoriaus, mero A. Bautronio komandos narė. Ji, pasak mūsų pašnekovų, konkursui pateikė ne visus dokumentus. Trūko užsienio kalbos žinių įvertinimo pažymėjimo, o konkurso sąlygose nurodytas  ne žemesnis nei B1 anglų kalbos testo lygis. Kaip juokavo vienas komisijos „išbrokuotas“ pretendentas, nieko gi tokio, nusipirks tą kalbos testo įvertinimą.

Buvusi ilgamete darbuotoja nebereikalinga

Iki šiol laikinai vykdžiusi VšĮ „Raseinių rajono jaunimo užimtumo centro“ direktoriaus pareigas Inga Vasiliauskienė šiuo metu sūpuoja naujagimį, ji – vaiko auginimo atostogose. Jauna moteris yra sukaupusi ilgametę darbo su jaunimu patirtį. Penkis metus dirbo Atviroje jaunimo erdvėje, pati tvarkė naujos viešos įstaigos steigimui reikalingus dokumentus. Paklausta, kaip sekėsi pokalbis konkurso metu, atsakė, kad jo metu išgirdo tik vieną su jos darbu susijusį klausimą ir tas buvo apie atlyginimo dydį. „Du kartus bandžiau, daugiau nedalyvausiu,“- atsakė ilgametė AJE darbuotoja I. Vasiliauskienė.

Mero pavaduotojas Kęstutis Užemeckas, dalyvavęs komisijoje, kuri vertino kandidatų gebėjimus, į klausimą kodėl net du kartus rengtame konkurse neatrinktas nei vienas kandidatas, atsakė: „Žmonės pasirodė gan prastai, todėl nebuvo išrinktas nei vienas kandidatas.“ Į kitą klausimą, ar teisingos kalbos, kad ši vieta numatyta mero komandos žmogui, vicemeras atsakė: „Tikrai ne“.

Abiejų konkurse dalyvavusių asmenų pavardės redakcijai žinomos.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarų
Inline Feedbacks
Žiūrėti visus komentarus

Contact Us