Raseinių naujienų portalas

Naujienos

Pirkti ar nepirkti? Kas Raseinių rajone lemia socialinių būstų pirkimą?


Socialinių būstų trūkumas jaučiamas ne tik Raseinių rajone.  Šiandien asmenų ar šeimų, turinčių teisę į paramą būstui išsinuomoti, mūsų rajone yra net 123. Šios eilės viršuje yra asmenys, kurie pasinaudoti teise į socialinį būstą, norą išreiškė dar 2007 – 2009 m. Tai penkis ir daugiau vaikų, auginančios šeimos arba asmenys turintys dalinį nedarbingumą.

Raseinių mieste pirkti 2 butus – leidimas duotas

Rugsėjo paskutinę savaitę vykusiame Tarybos posėdyje buvo svarstomi du sprendimo projektai dėl socialinių būstų pirkimo. Rajono taryba davė sutikimą pirkti du butus Raseinių mieste, vieną 33,69 kv.m. (15 000 eurų), kitą – 64,85 kv.m. (už 27 800 eurų). Šie butai perkami pagal bendrai ES struktūrinių fondo ir savivaldybės biudžeto lėšų finansuojamą programą „Socialinio būsto plėtra Raseinių r. savivaldybėje“.

Kodėl tiek daug dėmesio sulaukė butas kaimiškoje vietovėje?

Tačiau pagal panašią programą, „Socialinio būsto plėtra ir remontas Raseinių rajono savivaldybėje“, trečio buto pirkimui kaimo vietovėje, taryba leidimo nedavė. Dėl šio buto tinkamumo/netinkamumo diskusijos užvirė dar Sveikatos apsaugos ir socialinių reikalų komitete. Pasirodo, kad tarybos nariai priklausantys šiam komitetui išvažiuojamojo posėdžio metu „buvo užsukę jo apžiūrėti“. Gal ir nebūtų keista, jei tai būtų normali praktika. Tačiau būsto, kurį perka savivaldybė, duomenys yra neskelbiami įsigaliojus asmens duomenų apsaugos įstatymui. Tarybos nariai gauna tik sprendimo projektus, kuriuose nurodoma seniūnija, parduodamo buto kvadratūra ir kaina. Butus, kuriuos planuoja pirkti Savivaldybė apžiūri komisijos nariai. „Pirkimo komisijos nariai pasirašo konfidencialumo pasižadėjimą, jie negali atskleisti duomenų,- galiojančią tvarką paaiškino Savivaldybės Vietinio ūkio ir turto valdymo skyriaus vedėjas Robertas Pareigis.- Kiek man žinoma, čia pirmas toks atvejis, kai visiems pasidarė įdomu.“ Pasak ilgamečio Savivaldybės specialisto, „išgarsėjęs“ butas, kaip paaiškėjo Viduklės seniūnijoje, buvo jau siūlytas šių metų pradžioje, tačiau dėl per didelės kainos – atmestas, o dabar pakartotiniame pasiūlyme, jau pateiktas mažesne kaina. Butas, kuris yra 38,41 kv. metrų įkainuotas 10 000 eurų.

Kodėl nedidelis ir nebrangus butas Viduklės seniūnijoje pasidarė toks įdomus mūsų politikams? Regis nieko ypatingo, jų per metus nuperkama ne vienas ir ne du. Kas sukėlė tokį smalsumą, kad net pažeisdami asmens duomenų įstatymą, Sveikatos apsaugos ir socialinių reikalų komiteto nariai nutarė nuvažiuoti jo pažiūrėti?

Šio komiteto pirmininkas Mingaudas Tamaliūnas išdėstė savo nuomonę: „Ten jis iš tikrųjų nekoks. Gal galėtų kaina būti kitokia, bet nesu aš nekilnojamo turto kainų ekspertas. Bute yra tik vietinis šildymas, tai yra stovi pečius, kuris įrengtas vonioje. Į butą reikia lipti stačiais laiptais. Jums patiems reikėtų nuvažiuoti pamatyti,“- kalbėjo M. Tamaliūnas. Komisijos pirmininkas dar pasidalino savo pastebėjimais, kad šio buto pirkimą kažkas „įkyriai stūmė“. „Viena komiteto narė, teigė žinanti tą butą ir jos nuomone, prašoma kaina buvo ženkliai didesnė nei turėtų būti,“- abejones dėstė komiteto pirmininkas.

Duomenų apsauga ne visais atvejais saugo?

Jeigu žurnalistai pasidomėtų, kur yra perkamas butas ir kas jį parduoda, savivaldybės specialistai atsakytų labai konkrečiai – šie duomenys neviešinami. Paklausus politiko M. Tamaliūno, kaip jie sužinojo, kur yra parduodamas butas, nuskambėjo labai lakoniškas atsakymas: „Mes pasiskambinom. Aš prašiau, kad dalyvautų iš savivaldybės kas yra atsakingi ir pristatinėja tą klausimą. Aš supratau, kad viskas buvo suderinta ir tiesiog…“

Kas jį „stūmė“ arba „patarė“ nepirkti?

Buto būklės itin kritiškai nesiėmė vertinti pakalbintas mero pavaduotojas Kęstutis Užemeckas. „Butas nebūtų labai patogus negalią turinčiam ar mažus vaikus auginančiai šeimai,“- kalbėjo politikas, – „Statūs laiptai, siaura laiptinė. Vertinčiau, labai vidutiniškai plius kaina lyg ir aukšta.“ Politikas į klausimą apie butų kaina Viduklėje, atsakymo neturėjo.

Kalbama, kad butas priklauso vienam politiniam judėjimui simpatizuojančiam (priklausančiam) asmeniui ir dėl vienos tarybos narės galimai asmeninės įtakos, atsisakyta jį pirkti. Mero pavaduotojo K. Užemecko paklausus, ar girdėjo šias, po tarybos posėdžio pasklidusias, kalbas, atsakė: „,Aš šito nežinau. Pats apie šį butą vienareikšmiškos nuomonės neturiu. Nors aš galvoju, kad jei neturime kitokių pasiūlymų, būtų gal ir galima galvoti. Tik ar ne per didelė kaina?“

Šiuo metu Viduklės miestelyje parduodami du suremontuoti butai. Vienas 4 aukšte, kitas – 5-ame. Vieno kaina – 19 500 Eur, kito – 23 000 Eur.

Šiuo metu Raseinių rajono savivaldybė disponuoja beveik 300 butų įvairiose seniūnijose. Trūksta dar daugiau nei 100, kad būtų aprūpinti socialiai jautrūs asmenys ar šeimos.

Asociatyvi nuotrauka

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarų
Inline Feedbacks
Žiūrėti visus komentarus

Contact Us