Raseinių naujienų portalas

Naujienos

Kalėdos Raseiniuose BUS ir KITOKIOS!


Lietuvaičiai vis dažniau lankyti aplinkinius rajonus ryžtasi šaltuoju metų sezonu. Nemažą įtaką tam daro ir savivaldybių investicijos į Kalėdines eglutes, bei šventinius miesto papuošimus. Miestai ir miesteliai jau nebe pirmus metus dalyvauja nepaskelbtose varžybose, kas brangiau, gražiau, įspūdingiau pasidabins prieš didžiąsias šventes. Sumos perkamoms, nuomojamoms ar pagal individualų užsakymą kuriamoms eglutėms, kitiems papuošimams – išleidžiamos tūkstantinės. 2018 m. Raseinių miestas papuošimui išleista šiek tiek daugiau nei 10 000 Eurų, bet ko gero pirmą kartą miesto istorijoje Kalėdinė miesto eglutė džiugino ir mažą ir didelį.

Šiemet Kalėdoms Raseiniuose pradėta ruoštis dar vasaros viduryje. Socialiniuose tinkluose, raseiniškiai pradėti kviesti prisijungti prie visuomeninės iniciatyvos „Kalėdos Raseiniuose“. Finansiškai prisidėti prie Raseinių miesto papuošimo prašoma ir rajono verslininkų, ir eilinių raseiniškių. Ar raseiniškiai netaps unikaliu reiškiniu visoje Lietuvoje?

Du iniciatyvus raseiniškiai Renata Lauraitytė ir Vilius Stankevičius jau šių metų pradžioje „sugeneravo“ idėją suvienyti rajono gyventojus, verslo atstovus ir kartu sukurti išskirtinę Kalėdinę pasaką miestelėnams ir svečiams. Kaip sekasi nuo vidurio vasaros ruoštis Kalėdoms, pokalbis su V. Stankevičiumi.

– Kaip Jums kilo mintis imtis šios iniciatyvos?

– Mintis, kad reikia kažką daryti kilo dar 2017 m., kai pamačiau mūsų miesto eglę Žemaičio aikštėje. Socialiniame tinkle aš ją pavadinau „suneštine“. Manau raseiniškiai ją irgi gerai pamena. Gyva žalia, truputį keistai nuaugusi eglutė, apkabinėta įvairiausiomis, tarpusavyje visiškai nederančiomis girliandomis, puošybos stilių galima pavadinti „belekaip“. Buvo išties labai labai liūdnas vaizdas. Tuomet socialiniame tinkle parašęs, ką galvoju apie tokią puošybą, pažadėjau, kad pasirūpinsiu, jog pagrindinė miesto eglutė 2018 m. džiugintų ir stebintų raseiniškius. Pernai Nepriklausomybės gynėjų aikštėje stovėjo graži, karkasinė eglė, nors ir buvo kilęs vietinės reikšmės skandalėlis, kad tai 2017 m. eglutė stovėjusi Kėdainiuose, tačiau ji puošė miestą ir džiugino raseiniškius.

Šiemet kartu su Raseinių rajono kultūros centro dailininke – scenografe Renata Lauraityte, jau sausio mėnesio pradžioje sėdom ir nusprendėm, kad reikia pasirūpinti ne tik egle, bet ir viso miesto kalėdinėmis puošmenomis. Bus atnaujinta ir gerokai praplėsta pagrindinių gatvių puošyba, papuoštos pagrindinės viešosios miesto erdvės. Šiemet kalėdinėmis dekoracijomis nušvis ir Dubysos, ir Kudirkos gatvės. Šventinio spindesio atsiras Maironio parke, ir ne tik dekoracijų pavidalu, visą prieššventinį laikotarpį, parke skambės ramus, tylus Kalėdinis džiazas.

Pagrindinė puošmena – eglutė – kaip ir pernai, stovės Nepriklausomybės gynėjų aikštėje, šalia bus įrengta arka, kurioje bus pakabintas stendas su visų parėmusių fizinių asmenų, įmonių logotipais, pavardėmis ar inicialais. Taip bus padėkota visiems, parėmusiems mūsų miesto puošybą. O naujovių bus labai daug! Tikiuosi raseiniškiai ir miesto svečiai bus nustebinti ir sužavėti!

– Kokia yra eglutės ir miesto puošybos bendra sąmata?

– Visas grožis kainuos nemažai. Pirminiame etape buvo planuota išleisti 23 tūkst. Eurų, dabar po derybų, gavus nuolaidas, suma mažėja iki 21 -20 tūkst. Eurų. Planuojama, kad savivaldybė iš rajono biudžeto skirs apie 60 proc. reikalingos sumos, likusią dalį, dėka šios visuomeninės iniciatyvos, surinksime patys.

– Kaip sekasi rinkti pinigus? Ar žmonės noriai prisideda?

– Didžiąją dalį lėšų skiria verslo atstovai. Paramą pradėjome rinkti liepos mėnesį. Pradžioje galvojome, jei surinksime 5 000 eurų, bus labai gerai. Vasara ne pats palankiausias metas kalbėti apie Kalėdas. Vėliau procesas įsivažiavo. Šiuo metu jau yra paaukota daugiau nei 7 tūkst. eurų. Trūksta dar 2 tūkst. Eurų.

– Aukoja verslininkai, eiliniai raseiniškiai, o politikai ar aukoja?

– Pažadų prisidėti buvo, tačiau kol kas tai tik pažadai.

– Kokia žmonių reakcija? Kaip Jus pasitinka? Visgi tokiais dalykais, kaip miesto puošyba turėtų rūpintis rajono vadovybė. Daugelyje savivaldybių tai daroma iš biudžeto lėšų.

– Pačioje pradžioje, dauguma žiūrėjo skeptiškai, dabar, gal dėl to, kad didžiosios šventės jau ne už kalnų, kalbinami verslininkai noriai prisideda prie mūsų iniciatyvos. Buvo kelios įmonės, kurių vadovai labai grubiai paprašė jų net netrukdyti. Kvietimai teikti paramą buvo įteikti daugiau nei 90 įmonių, tai didžioji dalis atsiliepusių, nevengė pakritikuoti mūsų savivaldybės vadovų.

– O jūsų duetui, tau ir Renatai, kiek visas šis darbas kainuos?

– Galima būtų skaičiuoti ir laiką, ir pinigus. Dirbam jau nuo sausio mėnesio, pradžioje veiklos nebuvo itin daug, bet dabar ir keliamės, ir gulame su mintimi apie Kalėdas. Tad laiko šiai idėjai skiriame labai daug. Pirmi metai tokio intensyvaus darbo. Šiandien dienai net reikia peržiūrėti kas yra sukaupta, kokios dekoracijos, kokios jų spalvos. Tai dar ir skaičiuojame, rašome, darome tokią Kalėdinių dekoracijų reviziją. O jei kalbėtume apie pinigus, tai su Renata aukojame savus. Tai yra iniciatyvos viešinimas, lipdukai ant automobilių, reklaminės vėliavėlės, kelionės po visą rajoną pas verslininkus, plius kuras – viskas iš savų lėšų. Tad sumos jau siekia ne vieną šimtą eurų.

– Kokios tikitės reakcijos?

– Tikimės laimingų ir besidžiaugiančių raseiniškių šypsenų!

Labai kviečiame prisidėti politikus, politines organizacijas, įmones, ūkininkus ir pavienius asmenis, kurie nori, kad per šias Kalėdas Raseiniai būtų pats gražiausias miestas Lietuvoje!

Fiziniai asmenys gali paremti anonimiškai:

Paramos gavėja – Raseinių rajono savivaldybės administracija
Sąskaitos numeris – LT24 4010 0414 0002 0156
Mokėjimo paskirtis – Parama Kalėdoms Raseiniuose

Parama renkama iki spalio 31 d.

Puoškime Raseinių miestą kartu!

www.raseiniunaujienos.lt informacinis rėmėjas

Subscribe
Notify of
guest
2 Komentarų
Naujausi
Seniausi Most Voted
Inline Feedbacks
Žiūrėti visus komentarus
andrius

jau vemt vercia nuo tu visu aukojimu ir ubagavimu, ka tas nabagas paprastas zmogus gali aukoti, prasykit seimo nariu, gali aukot nuo piestuku ir saldainiu

Janina

Būtų tikslinga papuošti ir Dominikonų gatvę, kuri veda į bažnyčią. Juk Kalėdos tai

Contact Us