Raseinių naujienų portalas

Kita

Tegyvuoja teletabiai! Raseinių rajone požeminių šiukšlių konteinerių nebus


Šiuo metu Raseinių mieste ir miesteliuose yra įrenginėjamos, tvarkomos šiukšlių rūšiavimo aikštelės. Kaimyniniai rajonai, didieji miestai įrenginėja modernias požemines/pusiau požemines konteinerių aikšteles. Belieka pavydėti, kad tų miestų politikams priėmus brangesnį, bet šiuolaikiškesnį sprendimą gyventojai galės džiaugtis erdvesniais, švaresniais kiemais, kuriuose netvyros nuo konteinerių sklindanti smarvė.

Ne paslaptis, kad varpeliais, teletabiais vadinami buitinių atliekų rūšiavimo konteineriai nėra maloni kaimynystė, nepuošia nei miesto, nei miestelio. Vienintelė džiugi žinia – pagaliau mūsų rajone bus tekstilės atliekų konteineriai. Jų planuojama pastatyti 110 vienetų.

Tegyvuoja teletabiai

Gaila, tačiau šiuo metu Raseinių rajone įgyvendinama komunalinių atliekų tvarkymo infrastruktūros atnaujinimo ir plėtros programa, mums naujovių nežada. Raseinių rajone kaip stovėjo teletabiai, taip ir stovės.  Paklausus Raseinių rajono savivaldybės administracijos direktoriaus Edmundo Jonylos, kodėl pasirinktas toks variantas, tai yra įrengti antžemines konteinerių aikšteles, gautas atsakymas, kad 2016 m. buvo priimtas toks sprendimas, atsižvelgiant į investicijų projekte pateiktą finansinę kaštų ir sąnaudų analizę, bei įvertinus planuojamų skirti ES investicijų dydį.

Prieš 3 m. buvusių politikų priimtas sprendimas, mūsų naujai išrinktai rajono valdžiai, pasirodė tinkamas. Nors šiek tiek padirbėjus ir pasistengus, būtų buvę įmanoma konteinerių rūšį iš antžeminių pakeisti modernesniais pusiau požeminiais ar požeminiais konteineriais.

Už pakeitimus susimokėsime

Šiandien jau yra tvarkomos aikštelės, paskelbtas konkursas dėl naujų antžeminių konteinerių pirkimo. Dalis gyventojų, praleidę projekto svarstymui skirtą laiką susizgribo, kad planuojama statyti konteinerių aikštelė yra jiems po langais, ar tiesiog nepatogioje vietoje. Pasak savivaldybės administracijos Vietinio ūkio ir turto valdymo skyriaus vyriausio specialisto Egidijaus Alijausko iš 169 vnt. planuojamų įrengti konteinerių aikštelių yra pakeista 20 aikštelių vietų (dėl požeminių komunikacijų, valstybinių kelių apsaugos zonų, kultūros paveldo departamento reikalavimų, Dubysos regioninio parko pastabų ir pan.) ir dar 12 aikštelių pakeista gavus nusiskundimų iš gyventojų. „Aikštelių vietų pakeitimai, ne dėl gyventojų pastabų, bus atliekami darbų rangovo sąskaita, nes įmonė dalyvaudama pirkime turėjo įvertinti tokią galimybę. Už tas aikšteles, kurių vietos buvo pakeistos pagal gyventojų ir seniūnų pastabas, rangovui bus apmokama pasirašytos sutarties įkainiais. Išvertus į žmonių kalbą – iš savivaldybės biudžeto.

Savivaldybė namų darbų neparuošė

Rangos darbus, konteinerių aikštelių įrengimą visame Raseinių rajone, atlieka UAB „Helanas“. „Pagal sutartį darbus turėtume baigti iki Kalėdų, tačiau yra šiokių tokių trukdžių. Savivaldybės specialistai mums kol kas nepateikė duomenų, iš kur turime privesti elektrą prie konteinerių aikštelės,“- pasakojo įmonės direktorius Ramūnas Gailius. Pasidomėjus, o kam reikalinga elektra prie šiukšlių konteinerių, vadovas atsakė: „Prie daugiabučių namų bus statomi kelių rūšių konteineriai, vieni skirti rūšiuojamoms atliekoms, kiti komunalinėms atliekoms. Rajono vadovybė yra priėmusi sprendimą, kad reikia atskirti konteinerius. Dalis jų bus aptverta, dalis ne. Miesto gyventojai jau mato aikštelėse pastatytus stulpus, tai ir bus tvora su varteliais. Savivaldybės reikalavimas buvo, kad varteliai būtinai būtų su elektrine spyna. Elektros atvedimo klausimas yra neišspręstas, savivaldybės specialistai kol kas informacijos mums nepateikė. Pagal sutartį, mes iš prie konteinerių aikštelės esančios elektros dėžės į kurią ateina 220 W elektra, turėsime ją sumažinti iki 12 W. Ir čia yra pagrindinis šio projekto stabdis. Esu girdėjęs nuomonę, kad nereikia to daryti, nes vis tiek sudraskys, tačiau oficialaus pranešimo mes negavome. Kaip ir nežinome kokiu būdu bus rakinamos tos aikštelės. Kodais, kortelėmis? Atsakymų dar neturiu. Beje, savivaldybės vadovybės pageidavimu, mes darbus jau buvome sustabdę 3 mėn. (liepos – spalio mėn.), tad faktiškai aikštelių įrengimo darbai turėtų baigtis sausio mėnesį. Bet darbai įgaus pagreitį, kai Raseinių savivaldybės administracija išspręs elektros klausimą“.

Atliekų aikštelių įrengimą atliekančios įmonės UAB „Helanas“ direktorius R. Gailius taip pat papasakojo, kad aikštelių pagrindas nebus visur vienodas. Vienur bus trinkelės, kitur bus klojamas asfaltas. Projektuotojai atsižvelgė į tai, kur kuri danga bus patogesnė ir žinoma, atrodys gražiau.

„Paimkime, kaip pavyzdį atliekų aikštelę prie miesto kapinių. Mes planuojame atnaujinti asfalto dangą. Sutikite, trinkelės ten tikrai netiktų,“- pasakojo įmonės vadovas.

Kam rakinti?

Kyla klausimas, o kam reikia aptverti ir užrakinti atliekų surinkimo aikšteles? Pasak savivaldybės specialisto E. Alijausko tai daroma planuojant įvesti šiukšlių apskaitos metodiką. Sakykime, daugiabučio namo gyventojas turės magnetinę kortelę, kurios pagalba atsirakins aikštelę, ir jo vizitas ir (ar) atliekų svoris bus suskaičiuotas. Reikia manyti, kad tokios naujovės Raseinių rajone, leis suskaičiuoti, kiek mūsų gyventojai šiukšlina ir kiek rūšiuoja.

Nuotraukoje: Jurbarko savivaldybės įrengti konteineriai ir Raseinių mieste esantys konteineriai

Subscribe
Notify of
guest
5 Komentarų
Naujausi
Seniausi Most Voted
Inline Feedbacks
Žiūrėti visus komentarus
Awiada

Raseiniu savivaldybe negalvoja kas graziau zmonems po ju daugiabuciu langais spalvoti kubilai ar paslepti konteineriai kuriu butu vos matesi ir vienodos spalvos. Pagalvokit kiek reikes eit i siuksline kartu jai as tvarkysiu aplinka ir su kortele sau prisiskenuosiu belenkiek sutvarkius daugiabuciu kiemeli juk einu ir einu rinkdama siuksles o kas apsluos tvarkys tas ju sutvertas tvoras kas desis aplinkui kaip nemastot kur yra mase zmoniu.

Šarūnas Blinstrubas

Pakuočių atliekų surinkimo grafikai Nemakščių miestelyje paskelbti 2019 m. rugsėjo 3 d. UAB „Raseinių komunalinės paslaugos” internetiniame puslapyje http://www.rkp.lt. Kitos pakuotės 240 l. atliekų konteineriai bus vežami lapkričio 28 d. ir gruodžio 23 d. Atliekų surinkimo grafikus galite rasti: http://rkp.lt/lt/atlieku-tvarkymas/

sharas

Pakuočių atliekų išvežimo grafikai paskelbti 2019 m. rugsėjo 3d. UAB „Raseinių komunalinės paslaugos” internetiniame puslapyje http://www.rkp.lt. Kitos pakuotės 240 l. konteineriai Nemakščių miestelyje bus vežami lapkričio 28 d. ir gruodžio 23 d.

Jonas

Dar gražiau.Pas mus išdalino konteinerius atseit šiukšlių rūševimui ,tipo stiklui ir plastikui,o kada juos išveš jokios informacijos niekur nėra taip ir riokso tie griozdai prismirdę jau puse metų .Anadien mačiau važinėjo šiukšlevežė,tai mačiau 3 išvežtus pagrindinėje laisvės gatvėje,bučiau ir aš išvežęs,bet jau pralėkus buvo.Čia Nemakščių miestelį taip gaunasi.

Janina

Gėda Raseinių savivaldybei, konteineriams pinigų gaila, magnetinėms kortelėms – ne. Nei vieno projekto normalaus.

Contact Us