Raseinių naujienų portalas

Nuomonės

Prasideda rinkimų pasiutpolkė. Kaip šiam maratonui ruošiasi pagrindinės partijos?


2020 m. spalio 11 d. vyks Lietuvos Respublikos Seimo rinkimai. Nors daugeliui tai atrodo dar labai tolimas įvykis, tačiau politikų pasiutpolkė – prasidėjo.

Vieni pirmųjų, seną gerą tradiciją važinėti po kaimelius ir susitikinėti su gyventojais prisiminė Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionis demokratai. Jie jau pradėjo turus po Lietuvą. Savo keliones įvardino gražiu priešrinkiminiu šūkiu „Mes girdime Lietuvą“.

Girkalniškiai ir šiek tiek raseiniškių (partijos lyderių vizitas buvo suplanuotas „Raseinių ligoninėje“, Priešgaisrinėje gelbėjimo tarnyboje), šią savaitę turėjo galimybę susitikti su konservatorių partijos lyderiais ir rajono meru. Nuo 14 val., taigi darbo metu, surengtas susirinkimas Girkalnio kaimo bendruomenės salėje. Ar etiška merui dalyvauti priešrinkiminiame bendrapartiečių šou, klausimas į kurį gali atsakyti tik jis pats ir žinoma rinkėjai.

2019 m. kovo 3 d. Lietuvoje buvo 24 veikiančios partijos. Artėjant svarbiai rinkimų datai, politikai vis dažniau kvies į susitikimus, galbūt net stengsis aplankyti jus namuose. Rinkiminiu laikotarpiu galioja taisyklė „Kare kaip kare“.

Spartuoliai – konservatoriai

Didžiosios politinės partijos kol kas tik pildo savo internetinius ir Facebook puslapius įvairia informacija. Visi nevengia aštrios kritikos dabartiniai valdančiajai daugumai LR Seime.

Trumpai apžvelgsime pagrindinių parlamentinių partijų internetinius puslapius.

Jau keletą mėnesių, konservatorių partija kryptingai dirba artėjantiems rinkimams. Šiai politinei jėgai priklausantys Seimo nariai jau (lapkritį ir gruodžio pradžią) suplanavo susitikimus įvairiuose Lietuvos kampeliuose. Pagal 2019 m. kovo mėnesio duomenis konservatorių partijoje narystę deklaravo šiek tiek daugiau nei 14 tūkst. lietuvaičių (FB profilyje turi 21 578 sekėjų).

Socdemai – su visais, kurie protestuoja

Paskaičius, ką publikuoja Lietuvos socialdemokratų partija, galima daryti išvadą, kad jie sutinka ir palaiko visus, kurie tik bando protestuoti: ugniagesius, medikus, kultūros darbuotojus, pedagogus. Negailima aštrios kritikos Lietuvos valstiečių ir žaliųjų partijai. Beje, šios partijos priešrinkiminis ar jau rinkiminis šūkis – „Tūkstantis miestelių“. Šių metų kovo mėn. duomenimis šiai partijai priklausė apie 17 000 šalies gyventojų (FB partijos profilyje 12 981 sekėjų).

TT tinklapyje dar vasara

Daugiau nei 11 tūkstančių šalies gyventojų vienijanti „Tvarkos ir teisingumo“ partija (FB profilyje 855 sekėjų), regis visiškai apleido savo internetinį tinklapį. Paskutinės publikuotos naujienos – iš vykusio sąskrydžio rugpjūčio mėnesį (FB profilyje 855 sekėjų).

Valstiečiai bando visus įtikinti, kad Lietuvoje gyventi gera

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga, šiuo metu valdančioji partija, į sąrašus turi pritraukusi tik šiek tiek daugiau nei  4 000 narių (FB profilyje 15 575 siekėjų). Tiek internetiniame partijos puslapyje, tiek socialiniuose tinkluose, lentelių ir straipsnių forma visiems šalies gyventojams bandoma įrodinėti, kad jie dirba daug ir gerai. Lietuvoje kyla algos ir pensijos ir t.t.

Kol kas be rinkiminių šūkių – liberalai ir darbiečiai

Lietuvos Respublikos liberalų sąjūdis deklaruoja daugiau nei 7 000 savo partiečių. Socialiniame tinkle facebook jie absoliutūs lyderiai, juos seka net  28 694 šio socialinio tinklo vartotojų. Internetinėje erdvėje liberalai nevengia kritikos, bet daug kas daroma su lengva ironija.

Darbo partija šiandien internetinėje erdvėje gvildena šalies aktualijas, savo nuomonę tiek internetiniame puslapyje, tiek FB paskyroje dėsto partijos lyderiai. Ši politinė jėga, išskirtinė savo lyderio Viktoro Uspaskich pomėgiu su FB vartotojais bendrauti tiesiogiai. Šiandien DP vienija 11 844 partiečių, socialinėje FB erdvėje turi 13 417 sekėjų.

Rinkimų rezultatus prognozuoti bus sunku

Partijų narių skaičius, kaip ir sekėjų skaičius socialiniuose tinkluose ne visada atspindi realią lietuvaičių meilę konkrečiai politinei jėgai. Jeigu liberalai labai mėgstami socialinėje erdvėje, tai rinkėjų skaičių jie turi nelabai kintantį ir nedidelį. O valstiečiai su kukliu partiečių sąrašu šiandien turi daugumą LR Seime. Na, o konservatoriai savo rinkiminę kampaniją „Mes girdime Lietuvą” pradėjo likus 11 mėn. iki rinkimų. Ar tai padės, paaiškės 2020 m. spalio mėnesį.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarų
Inline Feedbacks
Žiūrėti visus komentarus

Contact Us