Raseinių naujienų portalas

Kultūra

Advento vainiko istorija ir prasmė

Advento vainikas pinamas iš eglės ar kitų visžalių medžių šakelių, puošiamas kaspinais bei keturiomis žvakelėmis, kurios simbolizuoja keturis Advento sekmadienius. Advento vainikas simbolizuoja amžinybę, ištikimybę Dievui, atgailą ir viltį bei džiaugsmą dėl gimsiančio Kūdikėlio Jėzaus.

Advento vainiko atsiradimo istorija labai jautri ir kupina šilumos. Pasakojama, kad dar XIX a. Hamburge (Vokietija) gyvenęs taurios sielos evangelikų bažnyčios pastorius Johannas Heinrichas Wichernas, kuris iš gatvių surinkdavo našlaičiais likusius vaikus, juos pamaitindavo, suteikdavo pastogę ir rūpinosi, kad jie gautų profesiją arba išsimokslinimą. Prasidėjus Adventui pastorius paprašė savo bičiulio sumeistrauti medinį ratą ir nusprendė suteikti vaikams galimybę kasdien, iki pat Šv. Kūčių ir Šv. Kalėdų uždegti po vieną ant jo įtaisytą žvakutę. Jo globojami vaikai susižavėjo idėja ir ratą ėmė puošti gyvybę simbolizuojančiais eglišakiais. Ši tradicija pradėjo plisti, tačiau, žinoma, retas turėjo galimybę namuose uždegti dvidešimt keturias žvakeles, tad pradėta degti tik keturias Advento sekmadienius simbolizuojančias žvakutes.

Tradiciškai buvo degamos trys violetinės ir viena rožinė žvakelė. Violetinė išreiškia atgailą ir grįžimą pas Viešpatį, rožinė – džiaugsmą dėl tuoj gimsian­čio Jėzaus. Dėl to rožinė žvakė uždegama trečiąjį Advento sekmadienį, skir­tą džiaugsmui. Pirmoji žvakė vadinama Pranašo arba Vilties žvake. Antroji – Betliejaus arba visiems skirto išganymo žvakė. Trečioji – Piemenų arba džiaugsmo žvakė. Ketvirtoji – Angelų arba meilės žvakė. Tradiciniai Advento vainikai yra puošiami raudonais, Jėzaus meilę simbolizuojančiais, ir violetiniais, simbolizuojančiais atgailą, kaspinais ar juostomis.

Šiuolaikiniuose Advento vainikuose išlieka keturios žvakelės, tačiau į centrą dažniausiai talpinama dar viena, neretai kiek didesnė žvakė, kuri uždegama per Šv. Kalėdas. Jie gaminami iš įvairių medžiagų, puošiami kiek gausiau, pasirenkamos įvairesnės žvakelių ir puošmenų spalvos. Siūlome peržvelgti idėjas ir namus papuošti šiuo prasmingu, jautriu ir gražiu simboliu.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarų
Inline Feedbacks
Žiūrėti visus komentarus

Contact Us