Raseinių naujienų portalas

Nuomonės

K. Užemeckas: rengiant Strateginį veiklos planą buvo daug „paskutinės minutės“ prašymų

Artimiausiu metu rajono Tarybos nariai rankose laikys patį svarbiausią dokumentą – 2020 metų Raseinių rajono biudžetą. Šis didžiausią rajono gyvenimui įtaką darantis dokumentas rengiamas pagal Strateginį veiklos planą, kuris buvo patvirtintas paskutiniame Tarybos posėdyje. Esminius pasiūlymus 2020-2022 m. strateginiam planui pateikė vicemeras Kęstutis Užemeckas, o jo siūlymams Taryba pritarė.

– Kodėl būtent jūs ėmėtės iniciatyvos siūlyti Raseinių rajono savivaldybės 2020-2022 metų strateginio veiklos plano patobulinimus?

– Nesakyčiau, kad iniciatyvos ėmiausi vienas, tarėmės su koalicijos partneriais, turėdami prieš akis pavėluotus įstaigų ir organizacijų prašymus. Vyko diskusija su administracijos darbuotojais, aptarėme realias galimybes. Tad po diskusijų buvo priimti sprendimai, kaip sudėlioti strateginį veiklos planą ir būsimą biudžetą. Esminis dalykas buvo surasti kompromisą, kad lėšų užtektų būtiniems poreikiams patenkinti.

– Pagal kokius kriterijus buvo vertinama? Vienoms sritims lėšos buvo sumažintos, kitiems padidintos?

Jie labai paprasti.  Pavyzdžiui sritys susijusios su kultūra ir turizmu. Buvo gauti prašymai iš bažnyčių dalinai finansuoti kultūros paveldo objektų išsaugojimą. Teko ieškoti 22 000 eurų. Buvo svarstoma, kur galima rasti tokias lėšas, kad savivaldybė iš dalies galėtų prisidėti prie bažnyčių (Ariogalos ir Betygalos miestelių) tvarkymo darbų. Tad dėliojant strateginio veiklos plano projektą teko ieškoti, iš kurios „lentynėlės“ paimti, kad būtų galima į kitą įdėti.

20 000 eurų sumažintas seniūnijų kultūrinės veiklos skatinimas. Apie kultūrinių reginių organizavimą ne vieną kartą kalbėjome su mūsų seniūnais ir kultūros darbuotojais. Ir vienas iš mano siūlymų buvo priimti sprendimą, kad seniūnai vykdytų tiesiogines savo funkcijas, o ne organizuotų kultūrinius renginius. Kultūros darbuotojų mūsų rajone tikrai netrūksta. Tad lėšos kultūrinimas renginiams buvo sukeltos į vieną asignavimo valdytojų eilutę. Ne paslaptis, kad dideliame būryje žmonių būna nesusikalbėjimų, tad ir galutiniai sprendimai buvo priimti vos ne paskutinę dieną.

Kaip ir minėjau priimant ir tobulinant strateginį veiklos planą, gautas ne vienas „paskutinės minutės“ prašymas. Neplanavome, kad Jaunimo dienos užimtumo centrui reikės skirti papildomų lėšų (950 eurų). Jų prireikė paaiškėjus, kad šiuo metu dirbantys asmenys yra nusprendę palikti centrą, tad reikia lėšų jų išeitinėms kompensacijoms.

Ne mažiau dėmesio sulaukė ir rajono gyventojams aktualūs sveikatos klausimai. Bendrame pasitarime  dalyvavo  Sveikatos komiteto pirmininkas, VšĮ „Raseinių ligoninė“ direktorius,  VšĮ „Raseinių greitosios medicininės pagalbos“ vadovė. Eilę metų Raseinių rajono savivaldybė užtikrino 3 greitųjų automobilių darbą. Įstaigai lėšų iš biudžeto trūkdavo. Dvi greitosios brigados yra išlaikomos centralizuotai, o vienos išlaikymui lėšas skirdavo savivaldybė, taip užtikrindama greitosios pagalbos savalaikį suteikimą gyventojams. Šiai funkcijai užtikrinti trūko 30 000 eurų. Tad po diskusijų lėšos skirtos VšĮ „Pirminės sveikatos priežiūros centro“ automobilių aikštelės sutvarkymui perkeltos Greitosios medicinos pagalbos stoties išlaikymui.

Kalbant toliau apie Savivaldybės 2020-2022 m. strateginio veiklos plano lėšų perskirstymą, reikia paminėti, kad praėjusiais metais, Tarybos sprendimu, buvo numatyta skirti papildomas vienkartines išmokas šeimoms globojančioms vaikus. Siekiant skatinti gerąją iniciatyvą, buvo priimtas sprendimas jiems išmokėti 5 bazines socialines išmokas. Tam reikalingų lėšų biudžete numatyta nebuvo. Tad ir vėl teko ieškoti iš kokių eilučių būtų galima perkelti reikalingas sumas (30 000 eurų) ir vykdyti duotus įsipareigojimus. Valstybės politika krypsta į tai ,kad vaikai augtų ne globos namuose, o gyventų šeimose. Tokio pobūdžio skatinimas yra pasitvirtinęs kituose rajonuose, ten vaikų augančių globos namuose skaičius mažėja.

Ir paminėčiau dar vieną labai svarbų sprendimą. Jau yra gautas ne vienas Raseinių socialinių paslaugų centro prašymas, kad jų poreikiams reikalingas mažesnis autobusėlis, kuris atitiktų žmonių su negalia pavežimui taikomus reikalavimus. Senasis, 16 vietų autobusas, įstaigai per didelis ir nėra išnaudojamos jo galimybės. O Raseinių rajono kultūros centrui tokio dydžio autobusas – ilgametis poreikis. Tad 16-os vietų autobusas bus perduotas Kultūros centro reikmėms, o Paslaugų centrui bus perkamas naujas (33 500 eurų) autobusas, kurį jie galės efektyviai naudoti, o nelaikyti garaže.

Apibendrinant visą darbą, pinigų poreikis, žinoma didelis, jų visada trūko ir trūks. Tačiau yra funkcijos, kurias savivaldybė privalo užtikrinti ir vykdyti.

– Greitai bus metai kaip esate išrinktas į rajono Tarybą ir vykdote mero pavaduotojo funkcijas. Kokius darbus norėtumėte išskirti, paminėti?

Kaip tikrai sunkų darbą įvardinčiau kelis objektus, kurie buvo likę nuo praėjusios valdžios ir jų pradėtų įgyvendinti projektų. Pirmiausiai tai Kultūros centro salės renovacijos darbai. Sunkios, įvairios derybos ir pokalbiai su dabar jau bankrutuojančia statybine įmone. Padariniai dar labiau apsunkins tolimesniu darbus. Dabar jau reikia atlikti padarytų darbų ekspertizę, iš naujo skelbti darbų konkursą. Fontano statyba prie Autobusų stoties irgi nebuvo itin lengvai pabaigiamas projektas. Teko eiti į kompromisus, kad darbų rangovai galėtų pabaigti ir priduoti šią statybą.  Toliau – Vilniaus gatvės renovacijos darbai. Juos įtakoti mes negalime, tai regioninis kelias, tačiau stengiamės, kad į mūsų nuomonę būtų atsižvelgta. Na dar vienas iš didesnių projektų – miesto turgavietė. Nemažas iššūkis Kryžkalnio paminklo statyba. Tai tokie pagrindiniai ūkiniai dalykai, o politikoje lyg ir randame kompromisus. Pasitardami, pasiginčydami randame geriausius sprendimus. Sakykim, kad ir mokyklų reforma. Ji skaudžiai palietė gyventojus. O pats procesas dar nėra pabaigtas, reforma gyva, nes vaikų skaičius Raseinių rajone sparčiai mažėja. Dar laukia nemaži iššūkiai. Laukia ir medicinos punktų tinklų peržiūrėjimas ir tvarkymas.

– Šiemet laukia nemažas iššūkis politikams. Vyks rinkimai į LR Seimą. Jūs planuojate dalyvauti Seimo rinkimuose?

Pats kaip asmuo tikrai neplanuoju, nebent būtų tokia mūsų skyriaus valia. Ir tai ilgai svarstyčiau. Manau, kad pirmiausiai turėčiau atlikti, tai ką esu pažadėjęs savo rinkėjams ateidamas dirbti į Tarybą. Aš prisimenu, ką žadėjau rinkiminėje programoje, ją pasižiūriu ir stengiuosi įgyvendinti duotus pažadus derėdamasis su partneriais.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarų
Inline Feedbacks
Žiūrėti visus komentarus

Contact Us