Raseinių naujienų portalas

Naujienos

Raseiniškiai įtariami prekyba žmonėmis

Keturis metus vykusiame ikiteisminiame tyrime dėl bendrininkų grupės vykdytos prekybos žmonėmis nusikalstamai veikai daryti padėtas taškas – Šiaulių apskrities policijos Organizuoto nusikalstamumo tyrimo valdybos pareigūnai kartu su Šiaulių apygardos prokurorais baigė tirti ir teismui nagrinėti perdavė baudžiamąją bylą, kurioje šia nusikalstama veika kaltinami 5 vyrai, iš kurių vienas dar įtariamas ir vaiko pirkimu ar pardavimu. Šeštajam nusikaltėliui pateikti kaltinimai dėl nusikalstamu būdu gauto turto įgijimo arba realizavimo ir pasipriešinimo policijos pareigūnams. Tai – anksčiau už įvairius nusikaltimus jau teisti asmenys, kurių vieni gyveno Tauragėje, kiti – Raseinių rajone.

Šis ikiteisminis tyrimas, buvo pradėtas, gavus informacijos apie galimą prekybą žmonėmis. Tyrimo metu nustatyti 5 atvejai, kai 17–28 metų  vyrai buvo verbuojami ir vežami į Vokietiją bei Nyderlandus nusikalstamai veikai daryti.

 Du viename kieme užaugę tauragiškiai su vienu  Raseinių gyventoju susipažino  Nyderlandų kalėjime. Nors jų keliai po to išsiskyrė, tačiau grįžę į Lietuvą   jie rado bendrų tarpusavio interesų. Ir tie interesai buvo susiję su nusikalstama veika. Tyrimo duomenimis, buvo ieškoma vyrų, kurie iš užsienio parvarytų vogtus automobilius. Nusikaltimų organizatoriai atvykdavo į pažįstamų asmenų namus ar susitikdavo su jais netoli jų gyvenamosios vietos Raseinių apylinkėse.  Daugeliui jų už parvarytą automobilį buvo žadamas 500 eurų atlygis. Ar verbuojamieji turi įgiję teisę vairuoti automobilį, nelabai rūpėjo. Buvo atvejų, kai prie pavogto automobilio vairo sėdo vairuotojo pažymėjimo neturintis asmuo ir pakelyje automobilį apgadino. Už tai jam nebuvo sumokėtas žadėtasis atlygis, o tik jo dalis.

Nusikalstamai veikai verbuojami asmenys buvo iš lengvai pažeidžiamų žmonių rato. Kaltinamųjų  taikiklyje atsidūrė socialinių įgūdžių stokojantys asmenys, kurių materialinė padėtis buvo sunki. Net vienas nepilnametis  pateko į jų žabangas.

 Kartais užverbuotiesiems vaikinams buvo sakoma teisybė, kad teks parvairuoti vogtą automobilį, kartais tas faktas  nutylimas, o kartais naudojama apgaulė ir siūloma vykti į užsienį uždarbiauti statybose. Nepilnametis, kuriam buvo pasiūlyta parvairuoti iš Vokietijos  automobilį, tačiau sąmoningai nesakoma, kad jis bus vogtas, sužinojęs teisybę, atsisakė sėsti prie  pavogtos transporto priemonės vairo ir iš  Vokietijos grįžo su kitu lietuviu, sėdėdamas keleivio vietoje.

Įtariama, kad nuo 2014 metų rugsėjo iki 2016 metų balandžio mėnesio vieni kaltinamieji ieškodavo ar verbuodavo aukas, kiti kartu važiuodavo į užsienį ar koordinuodavo nusikaltimų veiksmus. Didžioji dalis į svečią šalį išvežtų vaikinų, neturėdami, kur trauktis, automobilius parvairuodavo į Lietuvą. Vienas  jų kelionę baigė Lenkijoje, nes buvo sustabdytas pareigūnų, kitas policijai įkliuvo netoli Kauno. Tyrimo duomenimis, už parvarytus automobilius buvo sumokama tik maža dalis žadėtos sumos arba visai neatsiskaitoma. Kai kurie vyrai į užsienį būdavo verbuojami po kelis kartus.

Už prekybą žmonėmis Baudžiamasis kodeksas numato laisvės atėmimą nuo dvejų iki dešimties metų, o už vaiko pirkimą ar pardavimą – nuo trejų iki dvylikos metų.

                        Šiaulių apskr. VPK atstovė spaudai Gailutė Smagriūnienė

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarų
Inline Feedbacks
Žiūrėti visus komentarus

Contact Us