Raseinių naujienų portalas

Nuomonės

Neverbalinė kalba kasdieniniame vaiko gynėjų darbe itin svarbi

Neverbalinė kalba kasdieniniame vaiko gynėjų darbe itin svarbi per karantiną tenka prisitaikyti prie darbo per atstumą ypatumų kokybė nekinta

Kaip informavo Kauno apskrities vaiko teisių apsaugos skyriaus Raseinių rajone patarėja Valerija Jankauskienė, per pirmąją karantino savaitę pranešimų apie galimai nesaugią aplinką vaikui, nepriežiūrą šeimoje ar kitus pažeidimus sulaukta panašiai kaip ir ankstesniais mėnesiais. Vienok, juos vertinant tenka susidurti su tam tikrais iššūkiais dėl šalyje įvesto karantino.

Karantino sąlygomis vaiko teisių apsaugos specialistai, pagal galimybes, dirba nuotoliniu būdu. Pasak skyriaus Raseinių rajone patarėjos Valerijos Jankauskienės, darbas be galimybės turėti gyvą kontaktą reikalauja itin didelio susikaupimo, nematant pašnekovo, sunkiau suprasti jo išgyvenamus jausmus, sudėtingiau surinkti išsamią informaciją apie įvykį, priimti galutinį sprendimą. Neverbalinė kalba ir jos supratimas itin svarbus kasdieniniame vaiko teisių apsaugos specialistų darbe.

Atkreiptinas dėmesys, kad į skubius pranešimus ir toliau reaguojama nedelsiant, pranešus policijai į šeimą vykstama. Dirbama kiek kitomis sąlygomis, bet reaguojama į visus policijos pranešimus dėl fizinio smurto prieš vaiką, seksualinio smurto ir kai nei vienas iš tėvų arba vienintelis turimas iš tėvų negali užtikrinti vaikui saugumo.

„Nuo karantino pradžios Raseinių rajone sureaguota į 10 pranešimų. Jie rodo, kad didžioji dalis vaikų į nepatenkinamą padėtį pateko dėl tėvų girtavimo. Sulaukta pranešimų apie neblaivius nepilnamečius, pasitaikė savęs žalojimo atvejis – kalba V. Jankauskienė. – Apmaudu, kad ir šiuo sudėtingu laikotarpiu, kai vaikui itin svarbus saugumas, ramybė ir emocinis palaikymas, elgiamasi neatsakingai.“

Nežiūrint karantino apribojimų, esant poreikiui, vaikui ir toliau inicijuojama psichologo ir kitų specialistų pagalba, nes krizinėse situacijose ne tik reagavimas, bet ir specialistų pagalba yra neatidėliotina. Gelbėja mobilios komandos specialistai, savivaldybės įstaigų psichologai.

Patarėja atkreipia dėmesį, kad girtaudami tėvai neužtikrina savo nepilnamečių vaikų būtiniausių poreikių, tinkamo elgesio karantino metu, o dažnas pats jų nepaiso. V.Jankauskienė ragina tėvelius pirmiausiai pagalvoti apie savo vaikus, kaip juos apsaugoti, kaip organizuoti jų laisvalaikį, daugiau bendrauti, būti kartu.

Sausio mėnesį Raseinių rajone buvo sureaguota į 28 parnešimus (43 vaikai), vasario – aiškintasi 26 pranešimai (40 vaikų), šį mėnesį sulaukta jau 20 pranešimų dėl 36 vaikų galimai pažeistų  teisių.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarų
Inline Feedbacks
Žiūrėti visus komentarus

Contact Us