Raseinių naujienų portalas

Kita

Vaiko teisų specialistai dalijasi, kas per karantiną vyksta jų akiratyje esančiose šeimose

Šiomis dienomis vaiko teisių specialistų darbas toks pats intensyvus, tik įgavo kiek kitą formą. Daugiau iššūkių kyla patiems darbuotojams – didžioji dalis dirba nuotoliniu būdu. Sunkumų turinčios šeimos ir toliau gauna pagalbą, tačiau ją priima kardinaliai skirtingai: vienos mėgaujasi tariama laisve nuo tarnybų dėmesio, o kitos save ir specialistus nustebina teigiamais pokyčiais.

Nežinomybės akivaizdoje – apsisprendimas keistis

„Neeilinės aplinkybės dažnai iškelia vieną iš prigimtinių ir žaviausių žmogaus savybių – apsisprendimą keistis. Dabar tokias situacijas dažniau savo klientų tarpe sutinkame ir mes“, tikina Kauno apskrities vaiko teisių apsaugos skyriaus (VTAS) mobiliosios komandos psichologė Giedrė Starkevičiūtė.

Štai viena į ketvirtą dešimtį įkopusi mama, auginanti tris vaikus ir apie penkerius metus turinti problemų dėl alkoholio vartojimo, laukia karantino pabaigos, nes pasiryžo žengti svarbų žingsnį savo ir vaikų gyvenime – gydytis Minesotos programoje (tai 28 dienų psichologinės socialinės reabilitacijos programa, skirta priklausomybei nuo alkoholio ir kitų psichiką veikiančių medžiagų bei azartinių lošimų gydyti). Kelių skirtingų krizių akivaizdoje, su specialistų pagalba, moteris įsivardijo pagrindinius savo sunkumus ir pasiryžo keistis.

„Būtent pripažinimas priklausomybės ligomis sergančių žmonių tarpe – pirmas ir esminis kriterijus siekiant suvaldyti ligą. Padedama aplinkinių ši moteris mobilizavo vidinius resursus, pamatė galimas išeitis iš aklavietės“,  – akcentuoja psichologė.

Kauno apskrities (VTAS) mobilioji komanda šiuo metu intensyvią pagalbą teikia 11 šeimų, kuriose auga 15 vaikų. Ne paslaptis, kad daugumos šeimų rūpesčiai buvo išprovokuoti besaikio alkoholio vartojimo.

Iššūkis perprasti be kūno kalbos signalų

Mobiliosios komandos darbas vyksta nuotoliniu būdu. Per karantiną susilaikoma nuo įprastų susitikimų klientų namuose, dažniausiai komunikuojama telefonu.

Neverbalinė kalba ir jos supratimas itin svarbus kasdieniniame vaiko teisių apsaugos specialistų darbe. Psichologė paaiškina, kad judesiai, mimika, gestai, nors ir nesąmoningi, nevalingi, bet būtent jie padeda geriau suprasti tikruosius pašnekovo jausmus. Be galimybės turėti gyvą kontaktą, kur kas kebliau surinkti išsamią, objektyvią informaciją, priimti sprendimą. Toks darbas įmanomas tik itin susikoncentravus, iššūkių neslepia komanda.

Konsultacijos telefonu dažniausiai trunka panašiai, kaip ir gyvos konsultacijos t. y. apie valandą. Kritiniais atvejais, kai žmogaus emocinė būsena ypač prasta ar konsultuoti tenka kelis šeimos narius paeiliui, būna ilgesnės. Psichologė akcentuoja, į ką orientuojami telefoniniai pokalbiai:  žmogus palaikomas emociškai, įžvelgiamos jo vidinės stiprybės, drąsinamas, skatinamas surasti pozityvių situacijos aspektų.

Karantinas kaip pasiteisinimas nepriimtinas

„Nors karantino metu galimybės išvykti gydytis į Minesotos ar kitą ilgalaikę programą nėra, neleidžiame manipuliuoti išskirtine padėtimi. Savo klientus raginame nepasiduoti silpnybėms“,tikina komandos priklausomybės ligų specialistė Birutė Jogaitė.

Nors dauguma šeimų noriai bendrauja su mobiliosios komandos kolektyvu specialistės(priklausomybės ligų, psichologė, socialinė darbuotoja)spėjo pelnyti pasitikėjimą  darbas su itin gilių alkoholio vartojimo žaizdų turinčiu asmeniu karantinui užsitęsus tampa sudėtingas.

Specialistė aiškina priklausomybės pinkles: „Tai yra saviapgaulės liga, o ypač esant stresinėms situacijoms žmogui sunkiau atsispirti pagundoms, didėja tikimybė atkristi. Turime klientų, prisipažinusių, jog šiuo metu vėl vartoja alkoholį arba vengiančių atsiliepti į skambučius, o šį vengimą pateisina nesibaigiančiais darbais ir kt.“, paskutinių dienų patirtis pasakoja priklausomybės ligų specialistė.

Visgi optimizmo teikia, kad vis labiau apsiprantama su nauja bendravimo forma, vis dažniau laikomasi disciplinos. Klientai informuojami, kuriuo metu vyks pokalbis, koks bus pokalbio tikslas.

Ko gero didžiausias rūpestis, kad Respublikinis priklausomybės ligų centras šiuo metu tik tęsia pradėtas konsultacijas, naujų klientų nepriima. Nėra galimybės gydytis Minesotos programoje, nes dėl karantino ji laikinai sustabdyta.

„Nuolat gelbstime savo klientus ieškodami specialistų, galinčių suteikti taip reikalingą pagalbą nuotoliniu būdu. Šios pastangos nukreiptos į siekį kuo ilgiau išlaikyti priklausomybės kamuojamo žmogaus motyvaciją, padėti išgyventi karantino metą ir sulaukti galimybės gydytis. Kai iš išorės pagalba ribota, skatiname vidinių stiprybės resursų paiešką“, kalba B. Jogaitė.

Mobilioji komanda darbą su šeima pradeda, kai joje augančiam vaikui specialistai nustato apsaugos poreikį. Komandos darbas nuo 14 pailgėjo iki 30 kalendorinių dienų.   

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarų
Inline Feedbacks
Žiūrėti visus komentarus

Contact Us