Raseinių naujienų portalas

Sveikata

Raseiniuose įtariama meningokokinė infekcija

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos Kauno departamento Raseinių skyrius informuoja, kad 2020 m. kovo 30 d. iš gydymo įstaigos gavo pranešimą apie hospitalizuotą asmenį, kuriam įtariama meningokokinė infekcija. Pradėta židinio epidemiologinė diagnostika, išaiškinti artimą sąlytį turėję asmenys, kuriems rekomenduota kreiptis į savo šeimos gydytoją dėl antibakterinių vaistų paskyrimo.

Primename, kad meningokokinės infekcijos simptomai yra šie: karščiavimas, sloga, kaklo sustingimas, gerklės skausmas, pykinimas, silpnumas, jautrumas šviesai ir garsams, galimas sąmonės netekimas. Pažengusios ligos stadijos požymis – bėrimas. Infekcija plinta lašiniu būdu per orą, artimai bendraujant su sergančiuoju ar sveiku bakterijų nešiotoju šaltuoju metu sezonu. Simptomai gali pasireikšti nuo 1 iki 10 dienų, tačiau vidutiniškai pasireiškia per 3-4 dienas.

Kaip apsisaugoti nuo meningokokinės infekcijos ?

Efektyviausia apsisaugojimo priemonė – skiepai. Pagal Lietuvos Respublikos vaikų profilaktinio skiepijimo kalendorių, kuris patvirtintas 2018 m. rugpjūčio 29 d., vaikai nuo 3 mėnesių amžiaus skiepijami nemokai B tipo meningokokinės infekcijos vakcina.Vaikai ir suaugusieji, kurie nėra paskiepyti, gali kreiptis į savo šeimos gydytoją ir savo lėšomis pasiskiepyti nuo šios infekcijos. Taip pat galime apsaugoti save dažnai plaudami rankas, laikydamiesi kosėjimo ir čiaudėjimo etiketo, bei vengdami kontakto su sergančiuoju. Meningokokinės infekcijos sukėlėjas – labai neatsparus aplinkos poveikiui, todėl pakanka patalpas dažnai vėdinti bei valyti drėgnuoju būdu.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarų
Inline Feedbacks
Žiūrėti visus komentarus

Contact Us