Raseinių naujienų portalas

Kita

Nuotolinis darbas raseinietiškai

Raseinių rajone yra atrasta nauja darbo nuotoliniu būdu forma. Ir toliau  vyksta savanoriškas (?) darbas savo darbo vietoje, bent jau taip teigia rajono vadovai.

Šių metų kovo 14 d. LR Vyriausybė paskelbė karantiną. Be visų nurodytų apribojimų ir draudimų, įvardinta ir rekomendacija savivaldybių institucijose, įstaigose, valdomose įmonėse darbą organizuoti nuotoliniu būdu. Tokia rekomendacija siūloma ir privačiam sektoriui. Tai nėra perteklinė rekomendacija, darbuotojai už darbovietės sienų turi kontaktų, lankosi parduotuvėse ir t.t., tad darbas iš namų, nuotoliniu būdu – viena iš kovos su COVOD-19 priemonių.

Darbas nuotoliniu būdu Raseinių rajono savivaldybėje nėra itin skatinamas

Seniūnai, savivaldybės administracijos specialistai, biudžetinių įstaigų vadovai sąžiningai bando saugotis užrakintomis durimis, o ne darbu nuotoliniu būdu. Tik ne kai kurie tyliai burba apie tai, kad rajono valdžia vaikšto su respiratoriais, o specialistai turi saugotis patys, ir kaip išmano, ir kad patekti į savivaldybę – nėra jau taip sudėtinga. Girdisi, kad toli gražu ne visiems yra leidžiama dirbti nuotoliniu būdu, kalbama, kad grasinama nuimti priedus ir t.t. Žinoma, dauguma pasirinkusių ir toliau rizikuoti savo ir kitų sveikata, galimai bijo užsidirbti minusą valdžios akyse, nes mūsų valdžios vyrai sąžiningai ignoruoja karantino apribojimus ir rekomendacijas.

Spaudos konferencijos metu, kurios, beje, pradėtos organizuoti visai neseniai, niekaip nepavyksta išgirsti tikslių skaičių, kiek konkrečiai specialistų dirba nuotoliniu būdu. Administracijos direktorius Edmundas Jonyla atsakymų niekaip nesukonkretina, reikia tenkintis tik pasakymu: „Turi galimybę nuotoliniu būdu dirbti apie 80 procentų savivaldybės darbuotojų.“ Reikia suprasti, kad ta galimybe naudojasi toli gražu ne kiekvienas, ko gero išskirti galima tuos, kurie augina mažamečius vaikus ir yra priversti būti namuose.

Dar vieni, kurie turi galimybę, bet ja nesinaudoja

Raseinių rajono vadovybė nuolat teigia – visi specialistai saugūs, norintys dirbti nuotoliniu būdu tai ir daro, reikalui esant su jais bendraujama nuotoliniu būdu.

Kad tai yra melas paaiškėja labai greitai. Praėjusią savaitė vykusiame tarybos posėdyje keliems tarybos nariams kilo klausimas, o kodėl savivaldybės administracijos specialistai, įstaigų vadovai buriuojasi savivaldybės salėje, besiruošdami pristatinėti savo klausimus, o ne sėdi saugiai savo kabinetuose ir nuotoliniu būdu pristatinėja savo sprendimų projektus.

Spaudos konferencijos metu savivaldybės direktoriaus Edmundo Jonylos, į klausimą kodėl įstaigų vadovai verčiami atvykti į savivaldybės salę, atsakė: „Kiekvienas įstaigos vadovas turi tokią galimybę ir kai kas net ja pasinaudoja, bet yra vadovai, kurie turi dar čia ir kitokių reikalų, tai tuo pačiu ir klausimus pristatinėja. Mes jų specialiai nekviečiam.“ Klausimas, kokie reikalai XXI amžiuje nėra išsprendžiami nuotoliniu būdu? Toliau administracijos direktorius dėstė, kaip jie organizuoja susirinkimus (?), bet labai paiso ir išlaiko rekomenduojamų atstumų ir t.t.. besipainiodamas dėstė, kad visi turi šeimas (taigi ir kontaktus) taigi visi saugosi, ir niekas savivaldybėje prieš posėdžius nesibūriuoja. O administracija negali stabdyti vykdomų darbų ir projektų, žodžiu viskas turi dirbti įprastu ritmu. Tokia tai tiesa, pagal savivaldybės administracijos direktorių. Ir Vyriausybė su savo patarimais čia ne specialistai. Tik kitiems yra taikomi karantino apribojimai ir draudimai.

Perklausus, ar tikrai patys atsakingi darbuotojai, įstaigų vadovai (ypač keista savivaldybės salėje buvo matyti Blinstubiškių senelių globos namų direktorę, kuri kaip rodo šios dienos aktualijos dirba su ypač jautria rizikos grupe – pagyvenusiais asmenimis) savo noru veržiasi į savivaldybės salę pristatinėti tarybai projektų, E. Jonyla atsakė: „Ne ne, tai aš ir sakau ryšys yra, jie gali ir tiesiogiai pristatinėti iš savo darbo vietos.“ Dar kartą patikslinus, ar jie buvo pakviesti į vaizdo konferenciją, tai yra nuotoliniu būdu organizuojamą tarybos posėdį (tam jiems turėjo būti atsiųsti specialūs kodai) į pagalbą stojo ypač gerai administracijos valdymo klausimus išmanantis, ir net žinantis „iš kur vėjas pučia“ vicemeras Kęstutis Užemeckas. Jis kategoriškai teigė, kad visi pristatinėję savo klausimus, tai galėjo daryti iš savo darbo vietos.

(video iš spaudos konferencijos)

Tačiau, visi puikiai žino, kiekvieną kartą jungiantis prie bendros vaizdo konferencijos, reikia gauti organizuojančio asmens kvietimą su prisijungimais, kurie kiekvieną kartą būną skirtingi.

Paklausus kelių įstaigos vadovų, ar jie gavo tokius prisijungimus į minimą tarybos posėdį – atsakymas buvo aiškus – NE.

Vilniuje darbai tęsiami nuotoliniu būdu ir jie nestoja

Kalbinti savivaldybės specialistai, atsakė, kad patys savo noru yra pasirinkę tokią darbo formą, tai yra dirbti įprastai savo kabinetuose ir sprendimo projektus pristatinėti iš posėdžių salės. Bet būtent savivaldybės administracija privalo tinkamai organizuoti ir užtikrinti savo darbuotojams tinkamas darbo sąlygas, o ypač karantino metu. Čia reiktų paminėti, kad didžiausios Lietuvoje savivaldybės, Vilniaus miesto, administracija yra gavusi aiškius nurodymus dirbti nuotoliniu būdu. Kovo 15 d. Vilniaus administracijos direktorius išleido įsakymą ir nurodė visiems Vilniaus miesto savivaldybės administracijos padaliniams ir pavaldžios įstaigoms bei įmonėms organizuoti darbą nuotoliniu būdu. Tiesiogiai transliuojami posėdžiai, akivaizdžiai tai įrodo. Visi, net miesto meras, dirba nuotoliniu būdu. Darbai ir toliau tęsiami, o darbuotojai apsaugoti nuo bereikalingų kontaktų ir galimo viruso platinimo.

Tad kaip saugoti savo darbuotojus ir organizuoti administracijos darbą, sprendžia administracijų vadovai ir merai. Raseinių rajono vadovai jau yra tapę pasišaipymų objektu. Vienas itin sudėtingai gaudosi šiuolaikinėse technologijose (tad ir posėdžiauti kartais pasirenkama įprastinė forma, kad ir labai saugantis), kitas, dar jaunas, vis pozuoja fotografams nešdamas dėžes su medicinėmis kaukėmis.

Taip organizuojamas nenutrūkstamas darbas savivaldybės administracijoje. Tad nėra kuo stebėtis, kad didžioji dalis specialistų renkasi eiti į darbą. Nes rajono vadovai rodo tokį pavyzdį. Ir nesinori priminti fakto, kai prieš keletą savaičių, pasklidus kalboms apie galimą vieną politiko užsikrėtimą koronavirusu ir dalyvavusį susirinkimuose su savivaldybės administracijos specialistais, kelių minučių bėgyje savivaldybės administracija ištuštėjo. O kas jei faktas būtų pasitvirtinęs? O kas jei ir toliau didėjant susirgimų skaičiui visoje šalyje, toks faktas pasitvirtins ir susirgs administracijoje dirbantis asmuo? Kas prisiims atsakomybę?

Tad klausimas, ar ramiai miega mūsų rajono valdžia?

Nuotrauka iš Raseinių rajono savivaldybės FB paskyros

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarų
Inline Feedbacks
Žiūrėti visus komentarus

Contact Us