Raseinių naujienų portalas

Naujienos

Kokie reikalavimai prekybos vietoms, vykdančioms veiklą?

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos (toliau -NVSC) Kauno departamento Raseinių skyrius informuoja, kad nuo šių metų balandžio 15 d. Lietuvos Respublikos Vyriausybė leido pradėti vykdyti veiklą parduotuvėms (įskaitant parduotuves prekybos ir (arba) pramogų centruose), į kurių patalpas įrengtas atskiras tiesioginis įėjimas iš lauko ir kurių patalpose ribojamas pirkėjų ir kitų lankytojų srautas.

Vadovaujantis Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro – valstybės lygio ekstremaliosios situacijos valstybės operacijų vadovo 2020 m. balandžio 15 d. sprendimo Nr. V-876 „Dėl Covid-19 ligos (koronaviruso infekcijos) valdymo priemonių prekybos ir paslaugų teikimo vietoms“ reikalavimais parduotuvės, kurioms leidžiama  vykdyti veiklą, privalo užtikrinti:

kad pirkėjai, eilėse prie kasų ar savitarnos kasų laikytųsi saugaus ne mažesnio kaip 1 metro atstumo vienas nuo kito, o vietose kur susidaro eilė, sužymėti atstumus tarp eilėje stovinčių pirkėjų. Į prekybos vietas įleisti tik apsaugines kaukes ar apsaugines veido priemones dėvinčius pirkėjus, atvykusius ne didesnėmis nei 2 asmenų grupėmis. Prie įėjimo į prekybos vietas pateikti informaciją, kad prekybos vietoje nerekomenduojama lankytis rizikos grupės asmenims (vyresnio nei 60 metų amžiaus asmenims ir (ar) sergantiems lėtinėmis ligomis, tokiomis kaip žmogaus imunodeficito viruso liga, piktybiniai navikai, cukrinis diabetas, lėtinėmis kvėpavimo takų ligomis, lėtinėmis inkstų ligomis ir kitomis sunkiomis ligomis) ir  apie asmens higienos laikymosi būtinybę (rankų higiena, kosėjimo, čiaudėjimo etiketas). Prie įėjimo gerai matomoje vietoje pakabinti pirkėjų rankų dezinfekcijai skirtą priemonę ir vienkartines pirštines.

Šias veiklas organizuojantys subjektai turi užtikrinti, kad dirbtų tik sveiki darbuotojai, neturintys viršutinių kvėpavimo takų ligų, ūmių žarnyno infekcijų ir kitų susirgimų požymių, kad kasdien prieš patenkant į prekybos vietas būtų vertinama darbuotojų sveikta. Pagal galimybes darbuotojų sveikatos būklei įvertinti rekomenduojama naudoti Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (toliau – VMVT) parengtą Sveikatos būklės įsivertinimo formą, kuri yra paskelbta VMVT tinklalapyje. Tik atvykus į darbą, matuoti darbuotojų kūno temperatūrą. Darbuotojus, kuriems pasireiškia karščiavimas (37,3 °C ir daugiau), nušalinti nuo darbo, jiems rekomenduoti konsultuotis Karšąją koronaviruso linija tel. 1808 arba susisiekti su savo šeimos gydytoju konsultacijai nuotoliniu būdu. Jeigu prekybos vietos administracija iš paties darbuotojo gaus informaciją apie jam nustatytą COVID-19 ligą, apie tai privalo informuoti NVSC.

 Informuoti darbuotojus, kad turint ūmių viršutinių kvėpavimo takų ligų, ūmių žarnyno infekcijų ir kitų susirgimų požymių į darbą nevyktų.

Prekybos vietos administracija privalo imtis maksimalių priemonių, siekiant apsaugoti prekybos vietos darbuotojus. Siūloma įrengti pertvaras tarp darbuotojų, aprūpinti darbuotojus apsaugos priemonėmis, pagal galimybes darbuotojų darbą organizuoti taip, kad kuo daugiau darbuotojų būtų saugiame kontakte vienas nuo kito  (daugiau nei 2 metrų atstumu, trumpiau nei 15 min). 

NVSC Kauno departamento Raseinių skyriaus specialistai  š. m. balandžio 17 d. vykdydami  NVSC direktoriaus pavedimą atliko operatyviąją kontrolę, siekdami įvertinti kaip vykdomi Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro – valstybės lygio ekstremaliosios situacijos valstybės operacijų vadovo sprendime numatyti reikalavimai, sušvelninus karantino režimo sąlygas. Patikrinta ar grožio paslaugas vykdantys specialistai laikosi Lietuvos Respublikos Vyriausybės nutarimo ir nevykdo šios veiklos.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarų
Inline Feedbacks
Žiūrėti visus komentarus

Contact Us