Raseinių naujienų portalas

Nuomonės

Antroji pusė: Dovilė Vileikytė-Bautronienė

Be didelių iškilmių praėjo pirmieji 9-ojo šaukimo Savivaldybės tarybos veiklos metai. Iš 25 Raseinių rajone renkamų politikų, naujokų nėra daug. Rajono politikus galima suskirstyti į tris kategorijas. Vieniems tai yra gyvenimo tikslas ir siekiamybė, kitiems – jėgų ir naujos veiklos išbandymas, tretiems – tiesiog jau įprasta, eilę metų besitęsianti papildoma veikla.

Tačiau už visų jų stovi antrosios pusės. Vienos palaikančios ir suprantančios, kitos – tiesiog susitaikiusios su esama situacija. Kaip begalvosi politikavimas toks jau pomėgis, kuris ryja ir laiką, ir nervus, ir sveikatą. Politikų antrosioms pusėms, vyrams ir žmonoms, tenka susitaikyti su esama situacija ir gyventi naują, daugiau viešą gyvenimą.

Norėdami geriau pažinti ir pasmalsauti, pradedame straipsnių ciklą „Antroji pusė“.

Šalia rajono mero per oficialius renginius matome liekną, trapią, nuoširdžia šypsena pasipuošusią moterį.  Susipažinkite – Dovilė Vileikytė-Bautronienė. Neypatingai besižavinti viešu gyvenimu, ponia Dovilė sutiko papasakoti, kokie buvo pirmieji, jos kaip mero žmonos, metai.

– Kaip pasikeitė Jūsų gyvenimas antrajai pusei tapus meru?

– Žiūrint ką vaidinsime pasikeitimu. Asmeniškai mano gyvenimas – nepasikeitė, kaip dirbau savo darbą, taip ir dirbu, kur gyvenau, ten ir gyvenu, draugai tie patys . Karūnų ant galvos tikrai neatsirado. Bet žinoma, padidėjo viešumas. Didelis dėmesys yra skiriamas mano vyrui, taigi natūralu, kad jo padidėjo ir mūsų šeimai. Mano nuomone mero pozicija nėra privilegija, tai tik laikinas postas, kuris prideda labai daug atsakomybės. Tapdamas viešu asmeniu turi suprasti, kad būsi vertinamas, stebimas. Vyrui tapus meru, teko persiorientuoti, kad ir visa mūsų šeima, turi prisiimti atsakomybės dalį. Taigi ir pasikeitimas toks – esame labiau matomi, turime atsakingiau elgtis.

– Viešumas, perdėtas dėmesys Jūsų asmeniui, erzina?

– Tiesa pasakius, kad aš nelabai kažkur afišuojuosi, todėl ir nėra to ypatingo dėmesio . Sutikit, nėra gi viešumoje manęs per daug (šypsosi). Nesinaudoju faktu, kad mano vyras šiuo metu – meras. Taip, dabar jo toks darbas ir tiek. Prieš metus, tik po rinkimų, gal ir pastebėdavau didesnį susidomėjimą ir mano asmeniu. Kažkokių pašnibždėjimų, replikų, komentarų. Dabar matyt, visi apsiprato. Apsipratau ir aš. Esu atsakinga ne tik už save, bet ir už visą mūsų šeimą.

– Yra posakis „Išbandymas valdžia ir pinigais“.  Kaip sekasi Jūsų sutuoktiniui įveikti šiuos išbandymus?

– Šis posakis iš tiesų gąsdinantis. Viskas priklauso nuo to, su kokiais tikslais žmonės pasirenka politiko kelią. Jeigu kažkam valdžia ir pinigai yra prioritetas, tuomet galbūt tai ir tampa išbandymu. Visada reikia galvoti, kokį įspaudą istorijoje tu nori apie save palikti. Mano asmenine nuomone, jeigu žmogus turi tvirtą vertybinį stuburą, moralinius pamatus, tai nei valdžia, nei pinigai to negali pakeisti. Kaip ir minėjau anksčiau, šeimoje mes nesureikšminame šiuo metu užimamo posto, tai tiesiog darbas. O kalbant apie pinigus, tikiu, kad dalis žmonių galvoja, jog mums dabar yra prasidėjęs rožėmis klotas gyvenimas, tačiau nuvilsiu. Neatsirado jokių mistinių pinigų, namų, automobilių ir t.t. Mūsų šeimai tai nėra siekiamybė. O ar atlaikysime šį išbandymą, laikas parodys.

Ar Jūsų antroji pusė pasikeitė kaip asmenybė?

– Negalėčiau sakyti, kad pasikeitė. Jis visuomet buvo idėjų generatorius, darboholikas, jo galvoje visuomet virė idėjos, planai. Tai jis toks ir liko. Ir anksčiau ir dabar jo darbo diena nesibaigia 17 val. Jis daug dirbo, kad taptų tuo kuo yra, ir niekas jam nieko ant lėkštutės nepadėjo.

– Karantino laikotarpiu visi tapome ženkliai sėslesni, ilgiau būname namuose, daugiau laiko praleidžiame savo šeimoje.  Ar Jūsų šeimai netrūksta viešojo gyvenimo? Ko labiausiai pasiilgote?

– Oi, aš džiaugiuosi karantinu (juokiasi). Šis laikotarpis pristabdė tempą, tarsi viską sulėtino. Mano gyvenimo jis nelabai pakeitė. Iki tol buvo darbas – namai, dabar – darbas namuose. O vyras taip, dabar turi daugiau laiko šeimai ir namams, man kaip ir visoms antroms pusėms, žinoma jo norėtųsi dar daugiau (šypsosi).  O ko man labiausiai trūksta? Na, kažkokio viešo gyvenimo aš tikrai nepasiilgau, nesu didelė jo gerbėja. Dalyvauju ten, kur tikrai įdomu ir svarbu, o ne dėl to, kad kažkas nufotografuotų, ar pliusą uždėtų, tikrai ne. Aš labiausiai pasiilgau artimesnio bendravimo su draugais, artimaisiais. Kad ir šios Velykos be tėvų, leido suprasti, kaip yra svarbu tas gyvas bendravimas ir  ryšys tarp artimųjų. Tai tarsi patvirtina taisyklę, kad tik kažko netekęs supranti, kaip tai svarbu ir vertinga.

– Ar niekada nesate pasigailėjusi, kad Jūsų sutuoktinis tapo politiku?

– Mano vyras aktyvioje politikoje pradėjo dalyvauti prieš gerus penkis metus. Prisipažinsiu, pradžioje tikrai buvau prieš. Gi kuriant šeimą apie politiką net kalbos nebuvo. Taip, nebuvau tas žmogus, kuris palaikė tokį sprendimą, mane gąsdino viešumas, apkalbos, stereotipai, kurie yra gajūs apie politikus. Pripažinkime, politikai tikrai nėra tie, kurie būtų labai giriami, greičiau atvirkščiai. Tačiau mano vyras yra toks žmogus, jei kažką sugalvoja – daro. Prieš 11 metų, kai tekėjau, jį priėmiau tokį koks jis yra. Todėl teko padirbėti su savimi ir priimti faktą, kad politika yra tapusi svarbia jo gyvenimo dalimi ir mano, kaip žmonos pareiga jį palaikyti. Žinoma, ne visada pritariu jo sprendimams ir namuose dažnai pabūnu ir oponuojanti pusė, mes ir pasiginčijame, ir padiskutuojame. Tačiau aš džiaugiuosi, kad jis laimingas ir daro tai, kas jam teikia džiaugsmą. Džiaugiuosi, kai jam sekasi ir žinoma išgyvenu, kai jį kritikuoja. Būdama šalia tikrai matau, kad priimant vienus ar kitus sprendimus, ypač nepopuliarius, jam yra nelengva. Bet politika toks dalykas, visiems geras nebūsi..

– Politiko antros pusės gyvenimo pliusai ir minusai. Gal pradėkime nuo pliusų, gal tenka pasinaudoti kokiomis privilegijomis, kurias suteikia pavardė?

– Šis klausimas mane suglumino. O tiesą sakant, kas yra tie pliusai? Mano vyras buvo tarybos narys, dabar meras, tačiau per visą tą laiką niekada nesu pasinaudojusi politiko žmonos statusu ir pavarde. Aš kitaip auklėta, būtų gėda naudotis jo vardu dėl kažkokių privilegijų. Mano pavardė – dviguba, ir būna atvejų, kai aš antros pavardės tam tikrose situacijose nepasakau vien todėl, kad aš nenoriu, kad man būtų daromos išimtys . Aš nemanau, kad mano vyrui tapus meru, mes pasikeitėm ir tapome kažkokie svarbesni už kitus žmones . Tikrai ne. Galbūt yra manančių, kad mano asmeninė karjera (pašnekovė dirba vienoje iš rajono gimnazijų, red.past.) dabar bus padėta po kojomis, bet taip nėra. Jeigu aš turėčiau tokių tikslų, galbūt naudočiausi esama padėtimi, tik nenoriu. Mano prioritetas – šeima ir jokios karjeros, juo labiau vyro dėka, neplanuoju. Nesu iš tų žmonių, kuriems reikia prabangos, ypatingų lengvatų. Visi mes žmonės ir reikia suvokti visko laikinumą ir trapumą. Šiandien tu esi svarbus asmuo, rytoj – eilinis pilietis. Todėl niekada nereikia to susireikšminti. Man yra svarbiausia išlikti sąžiningai prieš kitus, ir svarbiausia, prieš save. Kad nebūtų gėda pažiūrėti kitiems į akis. Šiuo klausimu turiu tvirtą vertybinį pamatą. O minusai… Jeigu viešumas kažkam yra siekiamybė, tai mano situaciją jam būtų pliusas. Tačiau aš to niekad nesiekiau. Esi matomas, stebimas, kritikuojamas, komentuojamas. Tai  nėra lengva. Pasikartosiu, aš labai bijojau, kai vyras nusprendė tapti politiku. Bijojau, kad politika jį „suvalgys“, kad jis pasikeis. Bet šiandien džiaugiuosi už jį. Jis yra ten, kur ir nori būti.

Subscribe
Notify of
guest
15 Komentarų
Naujausi
Seniausi Most Voted
Inline Feedbacks
Žiūrėti visus komentarus
Vilma

Labai nuostabi moteris,tikrai nėra ko prikibti , nuoširdi neispuikusi , išmintinga ,protinga.Daug kam iš jos tik pasimokyti.

Rasa

O man atrodo daugumos mūsų valdžios vyrų ar politikų žmonos yra puikios, nelendančios į viešumą, ramiai dirbančios savo darbus.Man rodos žymiai prastesnės moterys, kurios pačios lenda į valdžią, nežiūrint kokiomis priemonėmis, svarbu, kad būt žinomai, kad būt valdžioj.Apie jas nieko gero negalėtume pasakyti

Albina

O ką čia tokio blogo Simona pasakė? Nemanau kad būna idealų. Juk kiekvienas turi teisę išsakyti savo nuomonę. O ir nuodėmių kiekvienas turime.

Angelė

Simona, o kokių ponios Dovilės Bautronienės trūkumų jūs žinote? Visi sutikti žmonės tik teigiamai atsiliepia apie šitą asmenį, net meras ne kartą viešai deklaravo kokią nuostabią ir supratingą žmoną turi šalia. Ir kažin ar vieta čia dergti tokį šviesų ir išsilavinusį žmogų, turbūt jos asmeniškai net nepažįstate, jeigu kyla ranka taip rašyti.

Simona

Ale tai žmogutis… Nors prie žaizdos dėk… Ir tokia fainuolė be trūkumų turbūt vienintelė pasaulyje?

Viltė

Pagaliau galima perskaityti kažką gražaus šiuo laikotarpiu. Tikrai nemažai girdėjau apie mero žmoną ir visi atsiliepimai būdavo tik teigiami. Dabar susidariau įspūdį, kad jie buvo teisingi. Labai smagu, kad dar yra tokių žmonių. Pagaliau ir mūsų rajonas gali didžiuotis turėdamas pirmąją rajono ponią, kuri ne tik graži, bet ir jautri, padori moteris. Nekantrauju su Jumis susipažinti ir pasakyti Jums tai tiesiogiai. Būkit laiminga ir te saugo jus Dievas.

Jonas Matas

Nuostabus žmogus, atsidavęs šeimai. Tikra namų bitutė, triūsianti po namus kvepiančius garuojančių valgių. Meras turėtų didžiuotis turėdamas tokią žmoną, visuomet su šypsena, pasitempusi, protinga. Straipsnis labai gražiai atskleidžia jos gerąsias savybes.

Egle

Labai nuoširdi ir geros širdies mero žmona. Tikrai jau reta tokių empatisku žmonių. Džiaugiuosi, galėdama ją pažinoti ir galiu tik patvirtinti tą patį faktą kad mero žmonos statusas jos nepakeitė – išliko tokia pati paprasta, pozityvi ir atsakinga.
Sėkmės jūsų šeimai!

Gražina

Pavyzdinė šeima ❤ Dovilė visada beišypsanti, turinti puikų humoro jausmą, nuoširdi, atsidavusi ir nuoširdžiai mylinti savo mokinukus, nuolat „tyliai” daranti gerus darbus. Džiaugiamės rajone turėdami tokią šaunią „pirmąją” ponią.

Virginija

Mero Žmona iš didžiosios raidės. Maloni, kukli, tvarkinga, žavi jauna moteris. Na, ir pasisekė Merui! Labai džiaugiamės turėdami tokį žmogų mūsų rajone. Tikimės, kad dažniau galėsime išvysti šalia mero gražiąją žmoną. Ponia Dovile, didžiausios Jums sėkmės!

Rasa

Pagarba tokiai protingai mero antrąjai pusei, kuri palaiko savo vyrą, kuriai šeima – vertybė. Šiais laikais tai labai retą. Sėkmės Jums Dovile!

Loreta

Dovile linkejimai is Kelmes, sekmes jaunai seimynai!

Angelė

Pats nuostabiausias žmogus, kurį pažįstu. Paskambinus vidury nakties, nedvejodama padėtų kuo galėtų. Visuomet nuoširdi, atidi, rūpestinga, o pabendravusi su vaikais, akimirksniu tampa jų geriausia drauge. Labai trūksta tokių pozityvių žmonių. Tikiuosi į politiką niekad nepasuks, nes ji tik sugadina žmones. Sekmės Dovile.

Angelė

Pats nuostabiausias žmogus, kurį pažįstu. Paskambinus vidury nakties, padėtų kuo galėtų. Visuomet rūpestinga, atidi, nuoširdi, o bendraudama su vaikais, akimirksniu ji tampa geriausia jų drauge. Tikiuosi į politiką tikrai nepasuks, nes ji tik sugadina žmones. Sėkmės Dovile.

Salomėja

Teko su ja bendrauti, kartu 5 metus mokėmės Šiaulių universitete vienoje grupėje.Ji nuostabus ir šiltas žmogus, čia pateikti tikrai nuoširdūs atsakymai 😊

Contact Us