Raseinių naujienų portalas

Kultūra

Naujas atminimo ženklas Holokausto aukoms Kalnujuose

2020 m. gegužės mėnesį Kalnujų seniūnijos seniūnei Reginai Čepurnovienei, Raseinių krašto istorijos muziejaus muziejininkei Linai Kantautienei ir VšĮ „Atrask Raseinius“ direktoriui Arnui Zmitrai apsilankius Kalnujų Holokausto aukų palaidojimo vietoje, gimė mintis šioje vietoje įrengti naują atminimo ženklą. Pasidalinus idėja su Raseinių Rotary klubo prezidente Inga Stoškevičiene, ši pasitarė su klubo nariais ir rotariečiai mielai sutiko padėti. Birželio pradžioje klubo nariai, susirinkę masinių žudynių vietoje, įvertino esamą būklę ir nusprendė klubo lėšomis bei savo narių darbu įrengti atminimo ženklą čia palaidotiems žydų tautybės raseiniečiams.

Jau birželio pabaigoje buvo pagamintas 3 metrų skersmens metalinis Dovydo žvaigždės karkasas, kurį suprojektavo klubo narys Audrius Norkus, o pagaminimu rūpinosi kitas rotarietis Rosvaldas Kunickas. Birželio 25 d. pagamintas karkasas buvo atgabentas į jam skirtą vietą ir, bendromis Raseinių Rotary klubo narių pastangomis, iš Raseinių buvo privežta ir į jį prikrauta akmenų. Kalnujų seniūnės rūpesčiu tuo metu atnaujinta senoji tvorelė, apgenėti krūmai, supantys masinių žudynių vietą.

Žydų kultūroje akmuo – amžinumo simbolis. Prie holokausto aukoms skirtų memorialų beveik niekada nepamatysite gėlių, vietoj jų bus pridėta akmenukų. Simboliška, kad akmenys šio ženklo įrengimui atkeliavo iš rekonstruotos Raseinių turgaus aikštės. Tarpukariu perkeliant senąjį turgų iš Žemaičio aikštės į dabartinį miesto turgų, kartu buvo perkelti ir grindinio akmenys. 2019 m. vykdant turgaus rekonstrukciją, senieji akmenys iškeliavo į UAB „Raseinių komunalinės paslaugos“ aikštelę. Muziejininkė L. Kantautienė, knygos „Raseinių krašto žydai. Gyvenimai ir likimai“ autorė, pastebėjo, jog būtų simboliška šiuos akmenis panaudoti  atminimo ženklui. Per Antrąjį pasaulinį karą Raseiniai buvo beveik visiškai nušluoti nuo žemės paviršiaus, mieste praktiškai nebeliko jokio žydų paveldo, tik turgaus grindinio akmenys yra vieni iš nedaugelio materialių daiktų, prie kurių tikrai lietėsi 1941 metais barbariškai išžudyti žmonės, kurie čia prekiavo, per šią aikštę ėjo į sinagogą, mokyklą, skubėjo su reikalais ar į pasimatymą. Dėkojame UAB „Raseinių komunalinės paslaugos“ direktoriui Sigitui Kleišmantui už supratingumą ir akmenų perdavimą.

Iš Raseinių krašto žydų istorijos…

1941 m. liepą dauguma Raseinių miesto ir apylinkių žydų buvo suvaryti į laikiną Raseinių getą, kuris tuomet buvo įkurtas Dominikonų vienuoliams priklausiusiose ūkiniuose pastatuose netoli miesto. Pirmieji masiniai žudymai prasidėjo dar tų pačių metų liepą. Iš geto, Jurbarko plentu varomi žydai buvo sušaudyti tuomet Žieveliškės kaime, netoli Kalnujų iškastose žvyrduobėse. 1941 m. per du vasaros mėnesius buvo sunaikinta visa Raseinių miesto žydų bendruomenė – iš viso 1677 žmonės.

Nuoširdžiai dėkojame visiems prisidėjusiems!

VšĮ „Atrask Raseinius“ ir Raseinių Rotary klubo informacija

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarų
Inline Feedbacks
Žiūrėti visus komentarus

Contact Us