Raseinių naujienų portalas

Naujienos

Nepaisant COVID-19, Seimo rinkimai vyko sklandžiai

Nepaisant to, kad pirmą kartą Lietuvoje rinkimai vyko per pandemiją, jie buvo sklandūs, saugūs ir skaidrūs, teigia Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) pirmininkė.

„Rinkimai COVID-19 pandemijos metu vyksta ne kiekvienais metais, tai yra neeilinis įvykis. Manau, kad visoms komisijoms puikiai pavyko susitvarkyti su darbu“, – pirmadienį per spaudos konferenciją Seime sakė Laura Matjošaitytė.

VRK duomenimis, daugiausia – 50 – mandatų Seime iškovojo Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga – 32, Liberalų sąjūdis ir Lietuvos socialdemokratų partija – po 13, Laisvės partija – 11 mandatų, Darbo partija – dešimt, Lietuvos lenkų rinkimų akcija-Krikščioniškų šeimų sąjungos ir Lietuvos socialdemokratų darbo partijos atstovai – po tris, partijos „Laisvė ir teisingumas“, Lietuvos žaliųjų partijos atstovai – po vieną.

Į Seimą išrinkti keturi save išsikėlę kandidatai.

„Taip buvo išrinktas 141 Seimo narys“, – sakė VRK pirmininkė.

Anot jos, naujos kadencijos parlamente vyriausi Seimo nariai bus Antanas Vinkus, Kęstutis Glaveckas ir Eugenijus Jovaiša.

„Pirmą posėdį, kaip įstatymas ir numato, turėtų vesti vyriausias pagal amžių Seimo narys, tai turėtų būti Antanas Vinkus“, – teigė L. Matjošaitytė.

Pirmadienį visi rinkėjų balsai turėtų būti perskaičiuoti Utenos apygardoje. Čia Socialdemokratų partijos pirmininkas Gintautas Paluckas ir konservatorių atstovas Edmundas Pupinis gavo vienodai – po 7075 – balsus.

„Šiandien apygardos rinkimų komisija renkasi 16 val. į balsų perskaičiavimą, perskaičiuos visų apylinkių balsus. Informuoti atstovai, dalyvaus ir stebėtojai. Tikimės, kad po kelių valandų perskaičiavimo aiškumas bus“, – teigė VRK pirmininkė.

Seimo rinkimų įstatyme nurodoma, kad abiem kandidatams po perskaičiavimo surinkus vienodą balsų skaičių, nugalėtoju tampa kandidatas, surinkęs daugiau balsų per pirmąjį turą. Šiuo atveju tai būtų E. Pupinis.

„Komisijos duomenimis, dar Lietuvoje yra kitoje apygardoje septyni išankstinio balsavimo vokai, kurie yra pasiklydę. Jie turėtų būti priskaičiuoti ir atkeliauti į šitą apygardą. Rinkimų rezultatai gali šioje apygardoje vienaip ar kitaip pasikeisti“, – sakė L. Matjošaitytė.

Pirminiais duomenimis, trys į naują parlamentą išrinkti politikai jame dirbs aštuntą kadenciją iš devynių galimų nuo 1990 metų.

Konservatorius Emanuelis Zingeris ir Kęstutis Glaveckas parlamente dirba nuo 1990-ųjų, kai buvo atkurta Lietuvos nepriklausomybė, su vienos kadencijos pertrauka.

Konservatorė Vilija Aleknaitė-Abramikienė į Seimą renkama nuo 1992-ųjų, ji dirbo visose Seimo kadencijose, tik į dabartinį parlamentą pateko ne nuo kadencijos pradžios 2016 metais, o pernai, kai mandatų atsisakė į Europos Parlamentą išrinkti konservatoriai Rasa Juknevičienė ir Andrius Kubilius.

Penki politikai Seime dirbs septintą kadenciją: tai konservatoriai Audronius Ažubalis, Jurgis Razma, socialdemokratas Algirdas Sysas, šiuo metu nepartiniai Algirdas Butkevičius ir Petras Gražulis.

Į naują parlamentą išrinktas ir vienas meras – Radviliškio rajono vadovas Antanas Čepononis.

Pasak L. Matjošaitytės, VRK patvirtinusi galutinius Seimo rinkimų rezultatus, skelbs naujus rinkimus. Jie turi įvykti per šešis mėnesius.

„Tikėtina, kad kitų metų kovo pabaigoje ir balandžio pradžioje vyks mero rinkimai vienoje iš savivaldybių“, – teigė ji.

Tvirtinti galutinius Seimo rinkimų rezultatus VRK numato šeštadienį.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarų
Inline Feedbacks
Žiūrėti visus komentarus

Contact Us