Raseinių naujienų portalas

Naujienos

Įvyko tradicinis „Metų seklio“ konkursas

                      Spalio 27-ąją Lietuvos kriminalinės policijos pareigūnai jau 102-ąjį kartą mini savo profesinę šventę – Kriminalinės policijos dieną. Spalio 27-oji pasirinkta todėl, kad 1918 m. spalio 27 d. nepriklausomybę atkūrusioje Lietuvoje buvo pradėtas kriminalinės policijos organizavimo darbas.

                      Kiekvienais metais nuo 1993 metų, pasitinkant šią dieną, skelbiamas konkursas „Metų seklys“. Konkurso tikslas – išrinkti ir paskatinti Lietuvos kriminalinės policijos pareigūnus, profesionaliausiai ir operatyviausiai išaiškinusius sunkius ir painius nusikaltimus.

                      Konkurso idėja  prigijo bei tapo viena stipriausių ir Šiaulių apskrities policijoje. Jo nugalėtojai buvo skelbiami iškilmingoje aplinkoje, įteikiant tai progai pagamintas specialias nominacijas. Nors šiemet   ekstremali situacija dėl  koronaviruso  plitimo šalyje šventę iš kriminalistų ir “pavogė”, tačiau „Metų seklio“ konkursas įvyko ir nominacijos išdalintos.

                      Šiaulių apskrities policijos  šių  „Metų seklio“ konkursui buvo pateikti 9 ikiteisminiai tyrimai. Komisija nugalėtoja pripažino Šiaulių AVPK Organizuoto nusikalstamumo tyrimo valdybos komandą už tyrimą, kurio metu buvo nutrauktas dviejų Raseinių gaujų tarpusavio karas, už grotų uždaryta daug įtariamųjų, rasta ginklų, sprogmenų, šimtai kilogramų narkotikų. Beje, šis tyrimas šalies „Metų seklio“ konkurse buvo nominuotas trečiąja vieta.

                      Kriminalistai nutraukė ne vienerius metus Raseiniuose besitęsusią nusikalstamų organizuotų grupių tarpusavio kovą: dalis šių gaujų narių atsidūrė už grotų, dalis iš baimės atsidurti belangėje pabėgo iš šalies. Pasak Šiaulių apskrities ONTV viršininko Vytauto Lukošiaus, nusikaltėlių tarpusavio konfliktai prasidėjo po to, kai vienos grupės vadeivos persikraustė į Kauną, bet nenorėjo prarasti įtakos Raseiniuose, o kita grupuotė panoro būti savarankiška, be „stogų“ iš Kauno. Kova dėl įtakos sferų ir pranašumo tarp dviejų nusikalstamų grupių pagreitį įgavo 2019 metais.

                      ONTV pareigūnai prieš abi gaujas pradėjo kriminalinės žvalgybos veiksmus. Kriminalistų pagrindiniu uždaviniu tapo visų nusikalstamų veikų, padarytų dėl vykstančių minėtų grupių narių konfliktų, fiksavimas, juose dalyvaujančių asmenų, konfliktų priežasčių bei motyvų išsiaiškinimas, jų padarytų nusikaltimų ištyrimas bei užkardymas. Visą šio tyrimo aprašymą skaitykite mūsų tinklalapyje, atskiroje publikacijoje – „Kol Raseinių nusikaltėliai kariavo tarpusavyje, kriminalistai iš Šiaulių juos kišo už grotų ir naikino narkotikų laboratorijas“.

                      Antrosios vietos laimėtojais pripažintas Šiaulių AVPK Ekonominių nusikaltimų tyrimo valdybos grupės darbuotojų tyrimas, demaskavęs vieną  didžiausių Šiauliuose automobilių prekyba užsiimančią įmonių, kuri, siekdama išvengti mokesčių,  apgaulingai tvarkė buhalteriją ir teikė  neteisingus duomenis apie pajamas, pelną ar turtą mokesčių administratoriui.

Įtarimų, kad šiauliečio, kuris vertėsi automobilių prekyba pagal individualios veiklos pažymą, verslas  nėra sąžiningas, pareigūnams sukėlė jo parduodamų naudotų automobilių kaina, kuri buvo  deklaruojama 5 kartus mažesnė, nei reali automobilio vertė rinkoje. Po kruopštaus  duomenų sisteminimo ir analizės buvo nustatyta, kad šešėlinis verslininkas  per metus sugeneruoja daugiau nei 45 000 eurų pajamų ir privalo registruotis PVM mokėtoju. Tačiau jis, kaip įmanydamas, stengėsi valstybei nemokėti nė cento, o  pajamas iš parduodamų automobilių vis didino. „Taupusis verslininkas“ metinėje 2019 metų pajamų deklaracijoje nurodė, kad, vykdydamas  veiklą, gavo dešimt kartų mažesnes pajamas nei realybėje – tik 50.000 eurų. Tačiau preliminariais skaičiavimais, jis,  nuo 2017m. lapkričio mėn. iki  2019 m. pabaigos iš šios veiklos gavo  apie  500.000 eurų pajamų ir privalės sumokėti į Lietuvos Respublikos biudžetą apie 100.000 eurų mokesčių.

Trečioji vieta atiteko dviem konkurso dalyviams – Šiaulių AVPK Nusikaltimų nuosavybei tyrimo valdybos kriminalistams ir Radviliškio rajono policijos komisariato tyrėjams.

Nusikaltimų nuosavybei tyrimo valdybos pareigūnai tyrimą pradėjo, gavę duomenų, kad grupė asmenų gali disponuoti vogtais daiktais, įgytais užsienyje ir Lietuvoje. Tyrimas buvo nelengvas, nes  nusikaltėliai laikėsi itin griežtos konspiracijos, slaptumui užtikrinti taikė įvairius technologinius sprendimus, dažnai keisdavo nusikalstamoms veikoms vykdyti skirtus automobilius, telefoninio ryšio priemonėmis bendravo tik abstrakčiomis temomis.

Pareigūnų tyrimo objektas buvo  keturi asmenys, kurie, veikdami organizuotoje grupėje, vykdė apysunkius ir sunkius nusikaltimus nuosavybei, turtinėms teisėmis ir interesams. Tai yra, vykdė vagystes iš gyvenamųjų ir negyvenamųjų patalpų, o pavogtus daiktus realizavo, parduodami patys ar per kitus asmenis. Taigi naudojosi turtu, žinodami, jog jis gautas iš nusikalstamos veikos. Tarp jų padarytų nusikalstamų veikų – ir neteisėtas, neturint leidimo, dviejų šaunamųjų ginklų – pistoleto bei medžioklinio šautuvo, ir 8 šaudmenų laikymas. Trys grupės nariai įtariami įgiję ir laikę labai didelį kiekį narkotinių medžiagų – kanapių. Šiaulių rajone  esančioje sodyboje pareigūnai  rado įtariamiesiems priklausantį labai didelį kiekį – 3 kg 557 g,  kanapių. 

Radviliškio rajono policijos komisariato tyrėjų tyrimas buvo nukreiptas prieš neteisėtą disponavimą narkotinėmis medžiagomis ir jų platinimą Radviliškyje. Jiems pavyko nustatyti ne vieną tokias nusikalstamas veikas darantį asmenį  ir nutraukti jas, nustatyti didelį juos vartojusių  asmenų ratą.

                      Dar 2019 m. buvo gauta informacija, kad ne kartą teistas už neteisėtą disponavimą narkotinėmis ar psichotropinėmis medžiagomis, plėšimą, viešosios tvarkos pažeidimus, vagystes ir kitas nusikalstamas veikas 50-metis radviliškietis pats vartoja, laiko ir  platina narkotines medžiagas. 

                      Paaiškėjo, kad jis yra lyderis tarp asmenų, aprūpinančių  miestą narkotinėmis medžiagomis.  Kuo mažesnis miestelis,  tuo daugiau nusikaltimus darančių asmenų pažįsta policijos pareigūnus ir yra itin atsargūs, todėl  juos sunkiau nustatyti ir sekti. Tačiau pareigūnų kruopštaus, kantraus ir profesionalaus darbo dėka pavyko nustatyti, kur  atsargus radviliškietis įsigydavo kvaišalus ir kas  veždavo jų pirkti  į kitus Lietuvos miestus, dažniausiai – Šiaulius.  Tyrėjai nustatė ir nuolat pas jį besilankančius, su juo glaudžiai susijusius, iš jo įsigyjančius ir kartu su juo vartojančius narkotines medžiagas asmenis.

                       Šio tyrimo metu buvo rasti ir  paimti įvairūs kiekiai narkotinių bei psichotropinių medžiagų, dėl neteisėto jų platinimo bendrininkų grupėje  sulaikyti keturi nusikalstamą veiką organizavę, tarpininkavę ir vykdę dalyviai.

Sulaikius juos, iniciatyvos  prekiauti narkotinėmis medžiagomis Radviliškyje ėmėsi mergina. Ji irgi buvo demaskuota ir patraukta baudžiamojon atsakomybėn. 

                      Tęsdami tyrimą, pareigūnai nustatė ir dar vieną narkotines medžiagas Radviliškyje platinusių  asmenų grupę. Pas juos buvo rasta narkotinės medžiagos – metamfetamino. Dviem jaunuoliams   dėl neteisėto disponavimo narkotinėmis ar psichotropinėmis medžiagomis turint tikslą jas platinti pareikšti įtarimai.

Subscribe
Notify of
guest
1 Komentarai
Naujausi
Seniausi Most Voted
Inline Feedbacks
Žiūrėti visus komentarus
vbgrupe.lt

Tokie apdovanojimai – garbė bei motyvacija dirbti kruopščiai. Labai tikiuosi, jog ekonominių nusikaltimų mažės nuo gegužės mėn. privalomai tvarkant apskaitą visiems ūkine veikla užsiimantiems asmenims. Reikia tikėtis, jog veiklos bus vykdomos skaidriau, nes tikrai ne kiekvienas gali būti buhalteriu, o samdomi finansų specialistai tikrai nerizikuos su juodąja buhalterija

Contact Us