Raseinių naujienų portalas

Pramogos

Papuošalų ir kvapių žvakių kūrėja Živilė Bružienė. Aistra kurti ir žibėti

Aistra grožiui, estetikai, meilė kvapams – dalis Živilės Bružienės gyvenimo. Drąsi, ryški moteris prieš dešimt metų pradėjo kurti autorinius papuošalus iš gintaro, iš pradžių sau, vėliau – moterims, kurios ieško išskirtinumo ir unikalumo. Tačiau, kaip sako Živilė, kūrėjas nebūtų kūrėjas, jei neieškotų kitų savirealizacijos kelių. Svarstydama, kaip galėtų panaudoti sukauptas žinias apie kvapų pasaulį, ji suprato, kad artimiausia jos sielai būtų kvapių, kokybiškų žvakių kūrimas. Taip gimė Ziba collection The New CODE of AMBER, kvapių sojos vaško žvakių kolekcija. Šiuo metu į žvakių liejimo, pakavimo ir pardavimo darbus įsitraukusi Živilė juokiasi, kad vyro nuomone, ji per daug save apsunkinanti, galėtų samdyti įmonę, kuri atliktu būtinus techninius darbus. „Bet aš noriu, kad žmogus įsigijęs mano žvakę, pajustų meilę ir šilumą, gi į kiekvieną aš įdedu dalelę savęs,“- sako pašnekovė.

Keletas „blic“ klausimų Živilei:

Šeimyninė padėtis: trys dukros, vyras, šuo ir katė (nors dar norėčiau ir paukščių, ir žuvyčių)

Pomėgis: dievinu vintažines senienas (vintage -stilinga ir autentiška seniena). Gal todėl, kad tai primena vaikystę, jaunystę… Mėgstu  viską, kas su tuo susiję. O jei tai papuošalai iš gintaro…iš vis nuostabu!

Mieliausias vaizdas akims: įsivaizduokite, einate pasivaikščioti ir pamatote „aptręšusį“, seną, apsilupinėjusiais dažais pastatą. Man tai taip gražu! Patinka viskas, kas nėra „iščiustyta“ žmogaus rankų. Gražu, kai gamta ir laikas pats kuria grožį. 

Mėgstamiausias kvapas: man viskas kvepia! Na su viena išimtimi (juokiasi), o daugiau tik reikia norėti suprasti tą kvapą, pažinti arba save įtikinti.

Būtinas dienos ritualas: oi, vienareikšmiškai – rytinės kavos puodelis. Vakare prieš einant miegoti, aš jau planuoju, kaip gersiu kavą, ką veiksiu besimėgaudama jos aromatu. Bet tai yra vienas vienintelis puodelis kavos per dieną.

Živile, kaip jūs save apibūdintumėte/pristatytumėte nepažįstamų žmonių kompanijoje?

Labai sudėtingas klausimas. Sunku kalbėti apie save. Labai mėgstu humorą, bet kokį. Esu šeimyniška, moteriška. Tačiau yra ir kita mano pusė: principinga, valdinga, temperamentinga. Aš čia kaip ir kiekviena moteris galėčiau lietis bevardindama savo gerąsias ir blogąsias savybes.

Kuriate originalius papuošalus iš gintaro. Kaip atsirado poreikis puošti moteris?

Pirmiausiai norėjau susikurti išskirtinį papuošalą sau. Norėjau, kažko unikalaus, kas atspindėtų tik mane. O gintaras mano gyvenime atsirado atsitiktinai. Prieš 8 m. keliavome po Meksiką. Vienos ekskursijos metu gidas pasakojo apie retai randamą, Meksikoje kasamą, mėlynąjį gintarą. Štai tiek ir užteko. Grįžusi pradėjau domėtis mūsų krašto gintaru, daug apie jį skaičiau ir „prilipo“ jis man. Pirmiausiai gaminausi papuošalus sau, paskui pradėjau viešinti savo darbus socialiniuose tinkluose, taip to truputį viskas ir įsivažiavo.

Papuošaluose aš stengiuosi naudoti, kaip pati sakau, nenuskausmintą gintarą, noriu, kad jis būtų kuo mažiau šlifuotas. Man labai patinka natūralūs gintaro lašeliai, vadinamos smegenėlės, kuriems nieko netrūksta iki tobulumo. Užtenka mažo prisilietimo ir prašom – tobulas gamtos sukurtas, žmogaus rankų vos vos paliestas papuošalas. 

Kaip jūs manote, kokia moteris renkasi jūsų pagamintus papuošalus? Ar sunku įgyvendinti klienčių norus?

Domėjausi kokios moterys puošiasi mano darbais. Didesnė mano klienčių dalis yra 35 plius metų. Tai brandžios, drąsios moterys. Kaip kūrėja, menininkė, labiausiai džiaugiuosi, kai užsakovas man duoda visišką laisvę. Pavyzdžiui, sako, man reikia dovanos draugei. O aš tos draugės net akyse nesu mačiusi! Tad tokiems atvejams turiu susikūrusi mini klausimyną, kuris man palengvina užduotį. Kuo žmogus užsiima, kuo domisi, kokia plaukų, akių spalva. Gavus tokią informaciją – pradedu kurti. Jeigu klientas užsakinėja su ilgu pageidavimų sąrašu, tada jau sunkiau. Jaučiuosi suvaržyta, įsprausta į rėmus. O kuriančiam žmogui, tai jau nemažas iššūkis. Be to stengiuosi nedaryti antro tokio pat papuošalo, nebent būna konkretus prašymas.

Kaip jaučiatės, kai pamatote nepažįstamą moterį pasidabinusia jūsų kurtais papuošalais?

Nejaukiai (šypsosi). Pamačiusi pasipuošusią savo darbais moterį aš tik tyliai pasidžiaugiu. Tikrai nebėgu susipažinti ir prisistatyti. 

Šiandien Jūs pristatinėjate naują savo kūrinį – kvapių sojų vaško žvakių kolekciją. Kaip gimė mintis kurti unikalių kvapų žvakių kolekciją?

Kažkada mano pažintis su žvakėmis buvo, sakyčiau, atsaini. Pirkdavau pačias pigiausias, įvairių dydžių ir tik, ačiū Dievui, jas degindavau uždarytame židinyje. Grožėdavomės tik jaukia šviesa. Niekada negalvodavau, kas ten dega, iš ko jos pagamintos. Šiandien galvoju, kad gerai jog jų kvapas su visais priedais išeidavo per kaminą. O menininkas nebūtų menininkas, jei nenorėtų išbandyti ko nors naujo. Tad kurdama papuošalus, pradėjau galvoti, kad labai norėčiau išbandyti kažką naujo, galbūt susijusio su kvapais. Kvapais, kvepalais aš domiuosi jau beveik dešimtmetį. Baigiau ko gero visus įmanomus aromaterapijos kursus Lietuvoje. Dievinu kvapus, juos užuodžiu kitaip, nei daugelis. Svarsčiau, ką man nuveikti su visomis tomis žiniomis. Kurti kvepalus, manau man dar per anksti. Muilus? Ta mintis neužkabino. Paskui galvoju, palauk Živile, ko tu nerandi Lietuvoje, kas būtų estetiška, norėtųsi įsigyti? Ogi kvapių žvakių. Žinoma jų yra, bet tikrai kokybiškų kaina labai didelė. Taip ir gimė idėja kurti savitus kvapus ir lieti žvakes.

Ir kaip sekasi pats procesas?

Žinokite, sunku. Aš galvojau, kad bus paprasčiau: išlydau, supilstau, įstatau knatą, palieku, jos sustingsta, ryte paimu ir uždegu. Pasirodo, ne. Vienas iš sudėtingiausių procesų buvo atrasti su kuo dirbti. Dabar yra visokiausių vaškų, nuo palmių, sojų iki bičių, ekologiški, neekologiški ir t.t. Pradžioje labiausiai norėjau dirbti su bičių vašku, tačiau mano eksperimentai nepavyko. Viena profesionalė, po kiek laiko, man atskleidė niuansus, kodėl. Tad pasirinkau sojų vašką, ilgai nustatinėjau kvapų procentalumą, ieškojau, derinau. Žodžiu šiame mene yra daug darbo ir vargo.

Įsivaizdavau, kad Jūs turite fabrikėlį, kuriam tik „suvadovaujate“.

Ne, ne, ne. Viską darau pati su šeimos pagalba. Nuo žvakės dizaino iki galutinio produkto, viskas sukurta mano, o padaryta mūsų. Tai ką jūs perkate, nuo maišelio, įpakavimo iki pačios žvakės – rankų darbas. Žinoma, noriu pasakyti ačiū visai mūsų šeimai, kuri padeda, ir tarsi bičių avilyje, kiekvienas turi savo darbą. Vyras mūsų šeimoje – skaičiukų žmogus, tai jo nuopelnas, kad nepasiklystu skaičiuodama ir analizuodama, vyresnioji dukra Goda kantriai talkina su smulkiais, kruopštumo reikalaujančiais įpakavimo darbais, vidurinioji Marija klijuoja lipdukus, o mažoji Benedikta yra visų mūsų įkvepėja ir geros nuotaikos užtaisas. Žodžiu, toks šeimyninis Bružų fabrikėlis.

Kaip „ieškote“ kvapų?

Vadovaujuosi savo nosimi ir logika. Ir klientams aš patariu įsigyti visą mano kuriamų žvakių kolekciją, tikrai ne todėl, kad nuo to pasipildys mano piniginė, o todėl, kad taip galima žaisti su kvapais. Pavyzdžiui aš pati labai mėgstu kvepalus, turiu jų įvairiausių ir juos maišau tarpusavyje. Ir taip kuriu savo individualų aromatą. Tą patį galima daryti ir su žvakėmis. Sukurti tik tavo namams, šventei būdingą kvapą, uždegus keletą Ziba collection The New CODE of AMBER žvakių.

Kaip reaguoja aplinkiniai į šį jūsų pomėgį? Kaip sekasi pardavimai?

Draugės tikiuosi, jei kas būtų blogai, pasakytų. Jos turi išsirinkusios savo mėgstamus kvapus. Kiek žinau, visi giria dizainą ir kokybę (čia pašnekovė juokaudamas sako, kad reikia nusispjauti tris kartus, nes į kiekvieną žvakę neįlįsi, gaminant gali atsirasti ir oro burbulas, yra visokių kitokių gamybos niuansų). O prekyba vyksta kol kas, sakyčiau, įdomiai. Kėdainių pusėje, sako per brangu, Kaune – per pigu. Viskas dar tik įsivažiuoja.

Ateities planai, kokie jie?

Labai tikiuosi, kad mūsų mažus verslus smarkiai nepaveiks karantinas. Kvapios žvakės, papuošalai – ne pirmo būtinumo prekė, ne – duona. Tačiau ne vien duona ir vandeniu žmogus gyvas, mums reikia ir knygų, ir filmų, ir skanaus pyrago, ir jaukumo namuose. Tad tikiuosi, kad žmonės kurdami jaukumą, sklaidydami niūrią nuotaiką, įsigys mūsų žvakių, mėgausis jų kokybišku kvapnumu. Be to, dabar pats metas pradėti rūpintis Kalėdinėmis dovanomis. Tad ramų rudens vakarą įsijungę savo kompiuterį ar kitą išmanųjį įrenginį panirkite į grožio ir kvapų pasaulį, paieškokite sau ar savo artimiesiems dovanų ir saugiai įsigykite Ziba collection The New CODE of AMBER produktų, net neišeidami pro duris. O aš ir mano šeima pažadam, kad jos Jus nudžiugins, suteiks malonumo. Į Ziba kolekciją įdėta tiek daug meilės ir švelnumo!

Kūrėjos darbus rasite: Facebook ir instagram: Ziba collection The New CODE of AMBER

Subscribe
Notify of
guest
1 Komentarai
Naujausi
Seniausi Most Voted
Inline Feedbacks
Žiūrėti visus komentarus
Raimonda

Rankų darbo papuošalai žavi tuo, kad visuomet būna išskirtiniai, unikalūs, ne serijinės gamybos. Man labiausiai patinka įdomūs žiedai nes tai mėgstamiausi mano aksesuarai, kuriuos nešioju visomis progomis ir net be jų.

Contact Us