Raseinių naujienų portalas

Naujienos

E. Jonylos savivalė. „Žemgrobio“ apetitas dar nepasotintas?

Edmundo Jonylos, rajono politinio veikėjo, pavardė jau daugiau kaip dešimtmetį siejama su žemgrobio“ pravarde. 2005 m. respublikinis („Ūkininko patarėjas“) ir rajoninis laikraštis („Naujas rytas“) paviešino tuo metu mero pareigas ėjusio E. Jonylos žygius nešvariais metodais pasisavinant apie 50 ha derlingos žemės. Skaudi istorija, kurioje nukentėjo nemažai paprastų žmonių.

Regis vis politiko karjeros niekaip nebaigiančiam E. Jonylai dar negana. Šiandien į viešumą vėl lenda labai „neskani“ istorija. 

Lapkričio 17 d. vykusiame Kontrolės komiteto posėdyje paaiškėjo įdomūs faktai apie UAB „Raseinių autobusų parkas“ priklausančių pastatų pardavimą.

Dar šių metų gegužės 21 d. rajono tarybą priėmė sprendimą derybų būdu įsigyti nekilnojamo turto (buvę stoties pastato griuvėsiai) iš UAB „Raseinių autobusų parkas“. Politikai nusprendė, kad 2012 kv.m. plotas yra reikalingas savivaldybės funkcijų vykdymui. Visgi miesto centras, aplink kurį neseniai sutvarkytos viešosios erdvės. Ir tai būtų buvęs garantas, kad šioje vietoje neatsirastų miesto centrą darkantis pastatas.

Šį tarybos sprendimą buvo pavesta vykdyti E. Jonylai, ir apie jį informuoti, tiek UAB „Raseinių autobusų parko“ direktorių Kęstutį Derliūną, tiek šio UAB-o valdybą.

Tačiau, kaip paaiškėjo Kontrolės komiteto posėdžio metu, du direktoriai kartu su valdyba nutarė nepaklusti savo darbdaviui (rajono Tarybai).

Kontrolės komiteto posėdžio metu atsakinėdamas į tarybos narių klausimus, paraudusiais iš susijaudinimo žandais, E. Jonyla aiškino, kad „Autobusų parko“ valdyba, kuriai vadovauja konservatorius Linas Dargevičius, nutarė pasikviesti turto vertintojus. Ir čia prasideda visa intriguojančios istorijos pradžia. Senosios stoties pamatai įvertinti 32 000 Eur. Tad valdyba ėmėsi savivalės ir nutarė, kad savivaldybei savo nekilnojamo turto neatiduos.

Taigi valdyba savavališkai privatizavo sklypą ir paskelbė jo pardavimo skelbimą rajono laikraštyje. Spėkite kiek buvo dalyvaujančių konkurse? Lygiai vienas. Tad jis ir tapo naujuoju sklypo savininku, už labai simbolinę kainą 35 200 Eurų. Miesto širdyje.

Kas toliau?

Kol kas daugiau klausimų nei atsakymų, tačiau Kontrolės komiteto sprendimu, yra pareikalauta iš UAB „Raseinių autobusų parko“ vadovo pateikti daugiau informacijos. Posėdžio metu nelabai užtikrintai, bet iš E. Jonylos nuskambėjo frazė, kad žemė po parduotų sklypu yra Valstybinė, tačiau tai tikrai nėra kliūtis toje vietoje atsirasti prekybos centrams, viešbučiams ar bet kam, ką sugalvos naujasis šeimininkas.

Iš šiandien paaiškėjusių faktų galima daryti prielaidą, kad Raseinių rajono savivaldybės administracijos direktorius E. Jonyla piktnaudžiauja savo tarnybine padėtimi, nevykdo tarybos priimtų sprendimų, taip galimai darydamas žalą Raseinių rajono savivaldybės biudžetui. Kodėl? Kaip ir buvo pavedusi Raseinių rajono savivaldybės taryba, sklypas miesto centre (2012 kv. m.) galėjo būti nupirktas už simbolinę kainą Raseinių rajono savivaldybės nuosavybėn. Tada politikams priėmus sprendimą, pavyzdžiui, kad savivaldybei reikia papildomų lėšų, jis galėjo būti parduodamas viešo elektroninio aukciono metu, kuris yra matomas visiems pasaulyje esantiems investuotojams, o ne vieno rajoninio laikraščio skaitytojams. Tikriausiai neatsiras abejojančių, kad sklypą miesto centre, pačioje širdyje, būtų galėjęs nusipirkti ir tas pats raseiniškių išsvajotas prekybos centras LIDL. Ir savivaldybės biudžetas būtų pasipildęs, kaip kalba vietos verslininkai, ne vienu 100 tūkstančių eurų.

O yra ir tokia versija -gandas, kad naujasis šeimininkas tikrai ne už simbolinę kainą, šį sklypą parduos/išnuomos rimtiems verslininkams. Matematika čia paprasta: nusiperki už 35 200 Eur, o išnuomoji už realią rinkos kainą, kuri yra apie 200-500 000 Eur. Skirtumą suskaičiuojate?

Šios istorijos pabaigos dar nematyti, bet ji tikrai bus. Nes, sutikite, labai įdomūs viražai. Sklypas mieste parduotas už 35 200 Eur, tyliai, vietinio lygmens aukciono būdu, dalyvaujant tik vienam pirkėjui, nors šiandien dar yra galiojantis tarybos PRIIMTAS sprendimas šį sklypą perduoti savivaldybės žinion. Bet Raseinių rajone nebus nieko naujo, kai nusižengdama įstatymui. Ir šiandien galima drąsiai sakyti, kad rajono valdžia, jau pardavusi sklypą, bandys atšaukti priimtą tarybos sprendimą perimti sklypą, nes kam gi mums reikalingas miesto centre esantis sklypas? Čia tas pats, kaip parduoti karvę, kuri maitina šeimą. 

2012 kv. m.  sklypą Raseinių miesto centre nupirkusiam asmeniui – pasisekė kaip loterijoje išlošus aukso puodą, nes tikrai neaišku ar jis būtų sugebėjęs (įpirkęs) tvarkingai Savivaldybės parduodamą turtą už šimtus tūkstančių. Ir beje, jokio skirtumo, jog po pastatu sklypas galimai– valstybinė žemė – 99 metus tvarkingai mokėsi žemės mokesčius ir ramiai gyvensi prieš tai pasistatęs ką tik širdis geidžia, gal netgi parduos jį tam pačiam prekybos centrui LIDL.

Klausimas pabaigai. Įdomu, ar šie administracijos direktoriaus viražai žinomi kitiems politikams? Merui, vicemerui, administracijos direktoriaus pavaduotojai, visai vis mažėjančiais valdančiajai koalicijai? Ar su jūsų visų palaiminimu nemenka pinigų suma nepateks į rajono biudžetą? Ir kas tas laimingas asmuo, kuriam pavyko toks geras sandoris?

Šios istorijos tęsinys tikrai bus.

Subscribe
Notify of
guest
2 Komentarų
Naujausi
Seniausi Most Voted
Inline Feedbacks
Žiūrėti visus komentarus
Nerijus

Išpūstas burbulas,nėra sutvaryta žemė,neišpirktas sklypas iš valstybės.Pirkėjas nusipirkęs betono gabalus gal būt galės sudaryti valstybinės žemės nuomos sutartį.mano nuomone verslininkas sumokėjęs 35200EUR labai rizikuoja savo pinigais.,geriau nusipirktų naują Toyota hibrid už tą sumą.

Everis

Buciau su mielu noru dalyvaves konkurse ir pasiules keturis kart daugiau. Blogai kad vietos valdzia neleidzia skaidriai prisideti verslui prie miesti ivaizdzio kurimo ir savivaldybes biudzeto papildymo.

Contact Us