Raseinių naujienų portalas

Kultūra

Prieš 50 metų Tado Ivanausko vardu pavadintame muziejuje – jau beveik trečdalis milijono eksponatų

Šiandien sukanka 50 metų, kai Kaune įsikūręs zoologijos muziejus buvo pavadintas jo įkūrėjo profesoriaus Tado Ivanausko vardu.

Šiandien pažymime ir 138-ąjį šios svarbios ne tik gamtininkų bendruomenei, bet ir visai visuomenei asmenybės gimtadienį. Tadas Ivanauskas padėjo pagrindus mūsų gamtosaugai, biologijos mokslui, saugomoms teritorijoms, išugdė kelias gamtininkų kartas, o dabartinė karta, pasak žinomo gamtininko Selemono Paltanavičiaus, yra profesoriaus mokinių mokiniai.

Ne mažiau svarbi Lietuvai Tado Ivanausko palikimo dalis – jo įsteigtos ir iki šiol tebeveikiančios gamtosaugos institucijos : Zoologijos muziejus (1919 m.), Ventės rago ornitologinė stotis (1929 m.), Žuvinto rezervatas (1937 m.), Zoologijos sodas (1938 m.).

Profesorius ne vieną dešimtmetį buvo Zoologijos muziejaus vadovas, fundatorius, nuolatinis mokslinis konsultantas. Dabar Kauno Tado Ivanausko zoologijos muziejus, vienas seniausių šalies muziejų ir vienintelis toks Baltijos šalyse, yra sukaupęs, kaip sakė jo direktorius Ramūnas Grigonis, jau beveik trečdalį milijono eksponatų. Tarp pačių seniausių – dar Tado Ivanausko tėvo Leonardo 1863-1865 m. padarytos paukščių iškamšos.

Nors šiuo metu dėl karantino šalyje režimo muziejus ir negali priimti lankytojų, tačiau, Ramūno Grigonio žodžiais, jų netrūksta. Tiesa, virtualių. Muziejaus ekspozicija yra perkelta į virtualią erdvę. Tad neišeinant iš namų galima pasivaikščioti po 2,5 tūkst. m2 ploto ekspoziciją, išdėstytą 7 salėse.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarų
Inline Feedbacks
Žiūrėti visus komentarus

Contact Us