Raseinių naujienų portalas

Kita

Gyventojų ir būstų surašymas bus vykdomas valstybės turimų duomenų pagrindu

Lietuvoje sausį pradedamas kas dešimtmetį vykdomas gyventojų surašymas, jis bus atliekamas administracinių šaltinių pagrindu ir surašinėtojai gyventojų nebelankys.

Kaip pirmadienį pranešė Statistikos departamentas, sprendimas remtis duomenimis iš įvairių valstybės registrų ir informacinių sistemų priimtas ne dėl pandemijos, tačiau siekiant pagreitinti ir supaprastinti procesą, tam ruoštasi nuo 2011-ųjų.

„Dauguma pažangių šalių siekia, kad valstybės registrai atitiktų realią padėtį šalyje ir surašymus atlieka administracinių šaltinių pagrindu. Tai leidžia gauti kokybiškus duomenis ir pateikti operatyvią informaciją. Ilgas tiesiai iš gyventojų surinktų duomenų apdorojimas jau nebetenkina vartotojų poreikių. Be to, naujas būdas leidžia sutaupyti valstybės lėšų“, – sako Lietuvos statistikos departamento Gyventojų statistikos skyriaus vedėja Vanda Vaitekūnienė.

Surašymo atskaitos taškas – 2021 metų sausio 1 diena. Tai reiškia, kad surašymas užfiksuos išsamų šio momento vaizdą apie šalies gyventojus ir namų ūkius: nuolatinių gyventojų skaičių pagal amžių, lytį, išsilavinimą, profesiją, užimtumą, pragyvenimo šaltinius, pilietybę, tautybę, šeiminę padėtį, taip pat namų ūkių sudėtį, apsirūpinimą būstais, gyvenimo sąlygas. 

Surašymo metu gaunama vieno momento išsami šalies gyventojų nuotrauka. Šiuos duomenis galima analizuoti įvairiais pjūviais. Detali gyventojų surašymo statistika bus atvira visuomenei, todėl ši informacija bus vertinga sociologams, mokslininkams, duomenų analitikams, politikams, sprendimų priėmėjams.

Surašymo informacijai parengti bus naudojami 19-kos valstybės registrų ir informacinių sistemų surinkti duomenys apie gyventojus ir jų būstus.

Išankstiniai Gyventojų ir būstų surašymo rezultatai bus skelbiami šių metų pabaigoje.

„Mūsų ataskaitos taškas – sausio 1 diena. Bet kai kurie šios dienos duomenys registruose atsiranda tik po keleto mėnesių. Paskutiniai reikalingi duomenys ateis tik liepą. Juos dar reikės analizuoti, jungti, papildyti“, – sako V. Vaitekūnienė.

Pasak Statistikos departamento, šių metų surašymas bus unikalus, nes užfiksuos karantino metu esamą situaciją. Duomenis bus galima palyginti su praėjusiais surašymais.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarų
Inline Feedbacks
Žiūrėti visus komentarus

Contact Us