Raseinių naujienų portalas

Nuomonės

Legalizuoti gręžinius siūloma iki 2023 metų gegužės

Savivaldybėms arba jų kontroliuojamoms vandens tiekimo įmonėms siūloma iki 2023 metų pabaigos iš bendruomenių perimti geriamojo vandens tiekimui reikalingą infrastruktūrą. 

Iki 2023 metų gegužės gyventojai ir bendruomenės galėtų įteisinti gręžinius ir susitvarkyti kitus požeminį vandenį išgauti leidžiančius dokumentus. Kitaip iš gręžinių nebus galima išgauti vandenį.  

Kol vyktų gręžinio legalizavimas, nebūtų skiriamos nuobaudos bei nustatomas didesnis tarifas už be leidimo išgautą vandenį.  

Buvęs aplinkos ministras Kęstutis Mažeika sako, kad taip norima „sutvarkyti sovietinį palikimą“. 

„Kalba eina apie savivaldybių neperimtus tuos bendruomenių, buvusius kolūkių gręžinius, kuriuos perėmė žmonės, dažniausiai ūkininkai, ir neturi jų nuosavybės dokumentų. Už išgautą vandenį savininkai ar naudotojai gauna baudas“, – BNS teigė Kaimo reikalų komitete dirbantis K. Mažeika.   

Parlamentaro teigimu, savivaldybės nebus verčiamos gręžinius perimti. 

„Jeigu neperspektyvūs, yra tam tikra tarša, eksploatavimo bus dideli kaštai, juos bus galima likviduoti, nebeeksploatuoti, o gyventojams vandenį atvesti iš kitų vandenviečių“, – teigė K. Mažeika. 

Pasak jo, tokių gręžinių Lietuvoje yra tūkstančiai, iš kai kurių vandeniu naudojasi kelios dešimtys ar šimtai gyventojų. K. Mažeika įspėja, kad tokius nelegalius gręžinius naudoti yra pavojinga.  

„Tie gręžiniai yra rizika ir patiems gyventojams. Prisiminkime vandenyje rasto arseno atvejus…  Todėl tie gręžiniai turi būti ne tik formaliai sutvarkyti, legalizuoti, bet ir kartą per dvejus metus atlikti vandens kokybės tyrimą“, – kalbėjo K. Mažeika.   

Jis priminė, kad paskutinis įpareigojimas gręžinių savininkams ir naudotojams susitvarkyti buvo iki 2015 metų.  

Siūloma keisti Gėlo požeminio vandens gavybos gręžinių įteisinimo, Mokesčio už valstybinius gamtos išteklius bei Geriamojo vandens tiekimo ir nuotekų tvarkymo įstatymus, pataisas Seime registravo aplinkos ministras Simonas Gentvilas, „valstiečiai“ K. Mažeika ir Valius Ąžuolas bei konservatorius Kazys Starkevičius. 

Visi pakeitimai Seimui bus pristatyti antradienį. 

Seimas yra leidęs ūkininkams nuo 2020-ųjų liepos be mokesčių sunaudoti 100 kubų vandenviečių vandens per parą. Viršijus šį kiekį, jie turi mokėti 3 centus už kubą.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarų
Inline Feedbacks
Žiūrėti visus komentarus

Contact Us