Raseinių naujienų portalas

Nuomonės

Kas dešimtas rūkantysis rūko nelegalias cigaretes

Kas dešimtas rūkantis asmuo Lietuvoje rūko nelegalias cigaretes, kas ketvirtas teigia tame nematantis nieko blogo, rodo Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) mokslininkų tyrimas.

Tyrėjai nustatė, kad 10,7 proc. iš viso Lietuvoje surūkytų cigarečių buvo nelegalios. Paskutinio įsigyto cigarečių pakelio apžiūros duomenimis, 9,7 proc. cigarečių pakelių buvo nelegalūs.

Anot LSMU pranešimo, nelegalius tabako gaminius nuolatos perka vyresni nei 45 metų gyventojai, o daugiausiai nelegalių cigarečių surūko vyresnio amžiaus vyrai, mažiau išsilavinę, gaunantys mažesnes pajamas, intensyviau rūkantys miestų ir kaimų gyventojai.

38,5 proc. apklaustų rūkančiųjų nelegalių tabako gaminių įsigijimą ir vartojimą vertino neigiamai, tačiau teigė suprantantys, kodėl žmonės taip elgiasi.

Tuščių cigarečių pakelių tyrimas parodė, kad net 31,5 proc. rastų pakelių buvo apskaityti ir skirti ne Lietuvos rinkai. Daugiausiai jų rasta Panevėžio ir Vilniaus apskrityse, mažiausiai – Tauragės, Telšių ir Klaipėdos apskrityse. 

Didžioji dalis (81,8 proc.) pakelių priklausė Baltarusijos miesto Gardino tabako fabrike „Neman“ gaminamiems „Premier“, „Minsk“, „Fest“ ir NZ prekių ženklams.

LSMU pabrėžia, kad šis tyrimas yra pirmais Lietuvoje neapskaityto tabako gaminių vartojimo vertinimas, nefinansuotas tabako gamintojų. Tačiau, anot universiteto, neapskaitytų tabako gaminių dalis rinkoje gali būti įvertinta tik apytiksliai.

Tyrimas atliktas 2019-ųjų rugpjūčio-rugsėjo mėnesiais, jo metu tyrėjai apklausė virš tūkstančio rūkančių asmenų. Apklausos metu respondentų buvo prašyta parodyti paskutinį įsigytą cigarečių pakelį ar bent jau jį apibūdint

Tuščių cigarečių pakelių tyrimo metu buvo ištirta beveik 6 tūkst. pakelių, kurie surinkti 30 Lietuvos miestų ir 35 miesteliuose.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarų
Inline Feedbacks
Žiūrėti visus komentarus

Contact Us