Raseinių naujienų portalas

NaujienosNuomonės

Vyriausybė iki kovo pratęsė karantiną, judėjimo ribojimus

Vyriausybė trečiadienį iki kovo pratęsė karantiną ir judėjimo tarp savivaldybių apribojimus.

„Siūlyčiau tuomet šiame etape priimti tokį sprendimą, kuris iš esmės tik nukelia ar pratęsia, tiksliau sakant, dabar taikomos tvarkos datą, bet su, žinoma, mintimi, kad grįšime prie šitų klausimų svarstymo tikrai kiekvieną savaitę, o gal kartais į savaitę ir ne po kartą“, – sakė premjerė Ingrida Šimonytė.

Vyriausybė pritarė Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) siūlymui karantiną tęsti iki vasario 28 dienos vidurnakčio. Tiek pat pratęsti asmenų judėjimo tarp savivaldybių ribojimai, išskyrus atvejus, kai vykstama į gyvenamosios vietos savivaldybę, į kitą savivaldybę dėl artimųjų giminaičių mirties, darbo reikalais, taip pat į tarptautinių kelionių vietas ir iš jų ar kitais išimtiniais atvejais.

Pasak ministrės pirmininkės, šį penktadienį vyksiančiame Vyriausybės pasitarime ir pirmadienio Valstybės ekstremalių situacijų komisijos posėdyje bus aptariami naujausi duomenys ir dinamika.

„Tuomet žiūrėsime, ar trečiadienį galime grįžti prie kažkokių jau aiškesnių datų ir konkretesnių sprendimų. Kol kas, matyt, yra tas, ką privalome padaryti, kad būtų tam tikras teisinis aiškumas“, – kalbėjo I. Šimonytė.

Teikimą pratęsti karantiną SAM argumentavo tuo, kad įvedus griežtą karantiną sergamumas COVID-19 sumažėjo, tačiau vis viena išlieka didelis.

„Yra siūlymas pratęsti karantino režimo trukmę, siūloma pratęsti ją dar vienam mėnesiu – iki vasario 28 dienos, 24 valandos. Kaip jau žinote, jeigu mes lyginamės skaičius su gruodžio mėnesiu, (…) yra iš tikrųjų didžiuliai pokyčiai, tačiau tie didžiuliai pokyčiai yra įvykę nuo didžiulių skaičių“, – pristatydamas klausimą sakė sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys.

„Atvejų skaičius Lietuvoje mažėja, bet mažėjimo tempas, palyginus su ankstesnėmis savaitėmis yra lėtėjantis“, – pastebėjo jis.

Pasak ministro, tai vis dėlto nereiškia, kad priemonės nepasiteisina: pavyko suvaldyti situaciją ligoninėse.

„Jau prasidėjo strategija dėl stacionarinių paslaugų atnaujinimo“, – pastebėjo jis.

Mirtingumas taip pat išlieka didelis, nors pastebimas tiek jo, tiek bendro mirtingumo mažėjimas.

Ministerijos duomenimis, šiuo metu imunitetą COVID-19 ligai turi apie 7 proc. Lietuvos gyventojų: paskiepyti bent viena vakcinos doze (apie 2 proc.) arba persirgę liga per paskutinį pusmetį (apie 5 proc.).

Pirmadienį po Vyriausybės ekstremaliųjų situacijų komisijos skelbta, kad pirmųjų atlaisvinimų galima tikėtis nuo vasario vidurio, jeigu mažės užsikrėtimų COVID-19.

Lietuvoje karantinas paskelbtas pernai lapkričio 7 dieną, nuo gruodžio 16 dienos jo režimas sugriežtintas ir šiuo metu galioja iki sausio 31-osios.

Šiuo metu šalyje uždaryta daugelis parduotuvių, sporto ir laisvalaikio praleidimo vietų, apribotas žmonių judėjimas tarp savivaldybių ir susibūrimai tiek namuose, tiek viešose vietose. 

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarų
Inline Feedbacks
Žiūrėti visus komentarus

Contact Us