Raseinių naujienų portalas

Politika

I. Šimonytė: tariamasi dėl spartesnio karantino atlaisvinimo dalyje savivaldybių

Premjerė Ingrida Šimonytė sako, kad šiuo metu tariamasi dėl spartesnio karantino atlaisvinimo atskirose savivaldybėse, kur koronaviruso epidemiologinė situacija geresnė nei visoje Lietuvoje.

Penktadienį per spaudos konferenciją ji tvirtino, kad apie tai su savivaldybėmis diskutuota penktadienį, pratęsti šiuos svarstymus tikimasi kitą savaitę.

„Bandome su atskiromis savivaldybėmis, kuriose epidemiologinė situacija yra gerokai geresnė nei Lietuvos vidurkis ir gerėja, tartis dėl galimo tokio atskiro režimo, kad jų viduje atlaisvinimų galėtų būti padaryta ir daugiau nei nacionaliniu mastu, mainais įsipareigojant situaciją atidžiai kontroliuoti, testuoti, nustatyti židinius ir taikyti kitas kontrolės priemones“, – sakė I. Šimonytė.

Vyriausybės vadovė taip pat pabrėžė, kad kol kas apie judėjimo ribojimų naikinimą, įskaitant ir tarp žiedinių savivaldybių, „labai intensyviai nediskutuojama“, nes to daryti neleidžia epidemiologinė situacija.

Anot jos, dalis savivaldybių pagal sergamumo rodiklius jau pasiekė vadinamąjį B scenarijų, kai 100 tūkst. savivaldybių tenka 25–100 susirgimų per dvi savaites. Tad nacionalinio karantino priemonės, pasak I. Šimonytės, „toje konkrečioje vietoje gali atrodyti šiek tiek ir per griežtos“ ir jose ribojimai „galėtų būti panašūs į tuos, kurie nacionaliniu mastu galiotų esant scenarijuje B“.

Vyriausybė, vadovaudamasi ekspertų rekomendacijomis, yra sutarusi, kad esant šiam scenarijui šalyje būtų draudžiami tik daugiau negu trijų namų ūkių kontaktai, leidžiami iki 100 žmonių susibūrimai laikantis saugumo, būtų grįžtama prie įprastinio kontaktinio ugdymo mokyklose ir darželiuose, visiškai atkuriama sveikatos priežiūros ir socialinės globos įstaigų veikla, ribojant klientus ir laikantis saugumo galėtų veikti maitinimo įstaigos ir visos prekybos bei paslaugų vietos. 

Konkrečią švelninimų schemą, pasak premjerės, ketinama svarstyti kitą savaitę.

Premjerės Ingridos Šimonytės patarėja sveikatos klausimais Živilė Gudlevičienė BNS tvirtino, kad dėl karantino švelninimo savivaldybėse planuojama spręsti anksčiausiai trečiadienį.

„Toks artimiausias pasvarstymas, galvojama, kad galėtų būti sprendimas svarstomas Vyriausybės posėdyje trečiadienį“, – tvirtino ji. 

Pasak patarėjos, karantino atlaisvinimo planus ketvirtadienį ekspertų taryba prie Vyriausybės aptarė su savivaldybėmis, kalbėtasi ir apie galimus scenarijus dėl vadinamųjų „žaliųjų“ savivaldybių, kai dviejų savaičių užsikrėtimų skaičius 100 tūkst. gyventojų nesiektų 25.

Šis rodiklis atitinka A scenarijų, kuomet nelieka beveik jokių draudimų, išskyrus tam tikrus ribojimus dėl atvykstančių ir išvykstančių iš Lietuvos bei lankytojų srautų valdymą viešose įstaigose ir masiniuose renginiuose.

„Kas yra žalioji zona arba „A“ scenarijus, tai iš esmės nėra ribojimų. Taip, viskas galėtų veikti, bet noriu pasakyti, kad ir merai atsargiau žiūri. Kiekviena savivaldybė, galbūt, galėtų priimti ir savo sprendimus, kas gali pas juos veikti ir kas dar turi būti po padidinamuoju stiklu“, – sakė ji.

Sausio pabaigoje sutarta dėl keturių galimų scenarijų rodiklių nacionaliniu mastu. D scenarijus įsigalioja ir griežčiausi ribojimai įvedami, kai sergamumas 14 dienų viršija 500 atvejų 100 tūkst. gyventojų. C scenarijus taikomas šiam rodikliui viršijant 100 atvejų, B scenarijus – pasiekus 25–100 atvejų, laisviausias, A scenarijus – pasiekus mažiau nei 25 atvejus.

Statistikos departamento duomenimis, Lietuvoje sergamumas COVID-19 100 tūkst. gyventojų siekia 382 atvejus, teigiamų tyrimų dalis siekia beveik 9 procentus.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarų
Inline Feedbacks
Žiūrėti visus komentarus

Contact Us