Raseinių naujienų portalas

Nuomonės

Po Ž.Pinskuvienės paviešintų skaičiavimų pradėtas tyrimas dėl duomenų naudojimo

Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC) patvirtino, kad Širvintų merei Živilei Pinskuvienei paskelbus apie nagrinėtus COVID-19 sergančiųjų sąrašus, pradėtas asmens duomenų saugumo pažeidimo tyrimas. 

Kaip rašo portalas 15min.lt, dėl šio tyrimo NVSC negali pateikti išsamesnės informacijos, kaip į Ž.Pinskuvienės rankas pateko nenuasmeninti COVID-19 pacientų duomenys.

Valstybinė duomenų apsaugos inspekcija (VDAI) patvirtino skundą iš NVSC gavusi.

Vasario 4 dieną Ž. Pinskuvienė socialiniame tinkle „Facebook“ paskelbė, kad nagrinėdama COVID-19 pacientų sąrašus, juose aptiko neatitikimų. 

„Tačiau įdėmiau panagrinėjus sąrašus, juose atrandame ir Savivaldybės administracijos darbuotoją, ir kitų įstaigų darbuotojų, jau seniai pasveikusių ir porą mėnesių einančių į darbą. Ir žmogų, kuriam COVID-19 liga buvo nustatyta atlikus testą grįžus iš užsienio dar rudenį. Jis praėjus saviizoliacijos laikui, vėl sėkmingai išvykęs atgal į šalį, kurioje dirba“, – rašė Širvintų merė.

Kiek vėliau Ž. Pinskuvienė patikslino vertinusi nuasmenintus duomenis.

Po šio įrašo aiškintis, dėl ko nesutampa duomenys, turėjo ir NVSC direktorius, ir Sveikatos apsaugos ministras.

Tuo metu Statistikos departamentas po merės pareiškimų apie netikslią statistiką išplatino savo atsakymą – politikės žodžius pavadino melagienomis.

VDAI pažymi, kad asmens duomenų tvarkymas savaime nėra draudžiamas, tačiau jis turi būti atliekamas laikantis Bendrojo duomenų apsaugos reglamento (BDAR) reikalavimų.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarų
Inline Feedbacks
Žiūrėti visus komentarus

Contact Us