Raseinių naujienų portalas

Naujienos

Ugdymo įstaigos pasitinka naujus mokslo metus

Dauguma rajono mokyklų ir darželių į naujus mokslo metus žengia atsinaujinusios ugdomąsias erdves, buitines patalpas, lauko aplinkas, įsigijusios interaktyvių lentų ir kitų mokymo priemonių. Antai Ilgižių mokykla-daugiafunkcis centras per vasarą susiremontavo sporto salę ir šį rugsėjį pasitinka su ilgai lauktu nauju mokykliniu autobusėliu, o netrukus po autobusėlį gaus ir Ariogalos gimnazija bei Raseinių Viktoro Petkaus pagrindinė mokykla.

Raseinių lopšelis-darželis „Liepaitė“, Betygalos Maironio gimnazija, Gylių mokykla-daugiafunkcis centras mažiesiems kiemuose įrengė vaikų žaidimo aikšteles, Prezidento Jono Žemaičio gimnazijoje kiekvienam mokiniui rūbinėje yra po rakinamą spintelę daiktams, įrengta patrauklių ugdymo erdvių, į pabaigą eina stadiono remontas. Raseinių specialioji mokykla įsirengė erdvų vestibiulį, baigė bendrabučio remontą, o kad būtų saugiau, tvora apjuosė savo teritoriją. Raseinių meno mokykla įsigijo naujų instrumentų ir nesiskundžia mažėjančiu mokinių skaičiumi, kuris yra maksimalus leistinas – 395. Šiek tiek padaugėjo mokinių ir Ariogalos gimnazijoje.

Šiluvos gimnazija, Girkalnio pagrindinė mokykla bei Žaiginio ir Ilgižių mokyklos-daugiafunkciai centrai rugsėjį pradeda dirbti pagal visos dienos mokyklos modelį, šiose keturiose ugdymo įstaigose mokiniai ir mokysis, ir dalyvaus neformaliojo švietimo užsiėmimuose, čia bus teikiama individuali švietimo pagalba ir socialinės paslaugos vaikui ir jo tėvams, į veiklas įtraukiama visa bendruomenė, verslo ir socialiniai partneriai ir t. t.

Dėl etatinio mokytojų darbo apmokėjimo mokyklų vadovai kol kas didelių sunkumų nemato. Padirbėti teko, tačiau skaičiavimai jau atlikti, pedagogams paskirstyti darbo krūviai ir belieka pamatyti, kaip sistema veiks praktiškai. Juolab kad ir Savivaldybės meras padrąsino nesigąsčioti naujovių – jei pasitaikys nesklandumų, juos visuomet galima įveikti. Raseinių technologijos ir verslo mokyklos kolektyvas su dėkingumu sutiko merą Algirdą Gricių, kuris pavasarį nuvykęs į Švietimo ir mokslo ministeriją pasiekė, kad ši mokykla išsaugotų savo statusą ir nebūtų prijungta prie kurios nors rajono bendrojo lavinimo mokyklos.

Daugelio ugdymo įstaigų vadovų kaip iššūkį įvardijo iš Sveikatos apsaugos ministerijos nuleistą naują vaikų maitinimo organizavimo tvarką, pagal kurią ugdytiniai turės gauti sveikesnį ir kokybiškesnį maistą, tačiau papildomų lėšų tam kol kas nėra. Baiminamasi, kad neatsiras maitinimo paslaugas teikiančiųjų pagal naujus aukštus reikalavimus.

Artimoje ateityje rajono mokyklų laukia nemenki iššūkiai dėl Vyriausybės iniciatyva pakeistos mokymo lėšų paskirstymo ir panaudojimo tvarkos. Panašu, kad pagal naują finansavimo modelį nebeužteks lėšų ugdymo proceso organizavimui ir valdymui, o ypač – mažosioms mokykloms, daugiafunkciams centrams. Tikėtina, kad sausį ruošiant mokyklų tinko pertvarkos planą teks pamąstyti apie kai kurių ugdymo įstaigų sujungimą.

Mokinių ir pedagogų skaičius dar tikslinamas, tačiau dabar turimais duomenimis 2018-2019 m. m. ikimokyklinio ir bendrojo ugdymo mokyklas lankys 4609 ugdytiniai (2017-2018 m. m. buvo 4686 ), t. y. 77 ugdytiniais mažiau nei 2017-2018 m. m. Komplektų skaičius per metus sumažėjo nuo 262 iki 254 (8 komplektais). Rajono bendrojo ugdymo mokyklose dirbs apie 415 pedagogų, ikimokyklinio ugdymo įstaigose – maždaug 105 pedagogai.

Raseinių raj. savivaldybės informacija ir nuotr.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarų
Inline Feedbacks
Žiūrėti visus komentarus

Contact Us