Raseinių naujienų portalas

NaujienosPolitika

Vyriausybės planai griežtinti prekybos tinklų kontrolę: vieningos nuomonės nėra

Premjero Sauliaus Skvernelio atstovas sako, kad siūlomos priemonės ne tik didins smulkiojo verslo galimybes, bet ir skaidrins didžiųjų prekybininkų veiklą.

„Tai yra tik dalis svarstomų priemonių, kurių pagrindinis tikslas – apginti vartotojų interesus, paskatinti mažųjų rinkos žaidėjų galimybes, o didžiųjų tinklų veiklą padaryti kuo skaidresnę“, – BNS sakė premjero atstovas spaudai Tomas Beržinskas.

„Kol kas tai – tik juodraštis, kurio turinio nekomentuojame“, – pridūrė jis.

Pasak T. Beržinsko, planuojami premjero susitikimai su prekybininkais, pasiūlymai bus įvertinti ir pasirinkti tie, kurie duos geriausią rezultatą.

BNS gautame Vyriausybės projekte nurodoma, kad didieji prekybos tinklai privalėtų vesti dvigubas apskaitas: vieną savo firminių produktų pardavimui, o kitą – tiekėjų produktų pardavimui.  Lietuvos prekybos įmonių asociacijos vykdantysis direktorius Laurynas Vilimas sako, kad įsigaliojus tokiam siūlymui stambiems verslininkams didėtų administracinė našta, dėl to galėtų kilti ir prekių kainos.

„Jeigu dėl to būtų kuriamos papildamos darbo valandos, naudojami papildomi administraciniai resursai, įmonės patirtų kaštus. Tai gali atsiliepti ir derybose su tiekėju, ir patiekiant galutinę kainą vartotojui“, – BNS aiškino L. Vilimas.

Vyriausybės planuose numatytos ir poveikio priemonės už perteklinę koncentraciją – nuo papildomų mokesčių iki tolimesnės plėtros ribojimo ar įpareigojimo mažinti prekybos plotus. L. Vilimo teigimu, tai užkirstų kelią investuotojų iš užsienio pritraukimui.

„Valstybė nustato ribą, iki kiek galima rinkoje konkuruoti, kiek, valstybės sprendimu, joje investuojant galima pasiekti. Kokiu būdu tokia priemonė galėtų prisidėti prie užsienio investuotojų pritraukimo arba čia esančių svarstymo apie rinkos tolimesnę perspektyvą?“, – klausė L. Vilimas.

Priemonių sąraše taip pat nurodoma, kad Vyriausybė planuoja suteikti gyventojams galimybę deklaruojant pajamas ir teikiant gyventojų pajamų mokesčio (GPM) deklaraciją susigrąžinti dalį išlaidų, patirtų  perkant maisto produktus ne prekybos tinkluose, o mažose šeimos valdomose krautuvėlėse, turguose.

Laisvosios rinkos instituto vadovas Žilvinas Šilėnas sako, kad siekiant mažinti maisto kainas, reikėtų mažinti pridėtinės vertės mokestį (PVM), o ne  leisti susigrąžinti GPM.

„Kitas dalykas, išskirti, kokiose parduotuvėse galima pirkti, o kokiose ne, net konstituciškai neteisinga. Šioje vietoje valdžia sako, kad maža parduotuvė geriau, nei didelė parduotuvė, tai labai kvestionuotinas veiksmas“, – BNS sakė Ž. Šilėnas.

Jo teigimu, mažąsias parduotuves ypač smukdytų alkoholinių gėrimų prekybos monopolizavimas, kuris taip pat numatytas Vyriausybės planuose.

„Jeigu valdžia leis alkoholiniais gėrimais prekiauti tik valdiškose parduotuvėse, dėl to labai stipriai nukentės mažos, ypač kaimo parduotuvės“, – teigė Ž. Šilėnas.

Anot jo, didžioji dalis Vyriausybės siūlomų priemonių yra bereikšmės, arba tik blogina situaciją, tačiau jis sutiktų su administracinės naštos smulkiajam verslui mažinimu.

Vyriausybė siūlo sukurti platformą, kurioje būtų skelbiama informacija apie tai, kokiomis kainomis ūkininkai parduoda produktus į verslo grandinę  ir, iš kitos pusės, kokia produktų kaina skirtinguose prekybos tinkluose. Lietuvos prekyviečių ir turgaviečių asociacijos vadovas Vytenis Butkevičius sako, kad tokį sprendimą reikėjo priimti jau seniai.

„Kuo daugiau viešumo, kuo daugiau skaidrumo, tuo geriau, tą reikėjo seniai padaryti, klausimas, kodėl tik dabar. Visi žinom, kiek gauna ūkininkas už litrą pieno ir už kiek tas pats pienas parduodamas parduotuvėje, čia yra didelė neteisybė“, – BNS sakė V. Butkevičius.

Jis taip pat pritartų ir Vyriausybės siūlymui panaikinti rinkliavas valstybės valdomoms turgavietėms, tačiau pridūrė, kad didžioji dauguma turgaviečių yra privačios, todėl valstybė kištis negalėtų ir siūlymas ne visai pasiteisintų. Siūlymui pritaria ir Vilniuje esančio Kalvarijų turgaus prekybininkai.

„Labai tikėtina, kad sumažinus rinkliavas, sumažėtų ir turgavietėse parduodamų prekių kainos, nes prekės kainos sudėtinę dalį sudaro prekybos vietos nuomos kaštai“, – aiškino Kalvarijų turgaus direktoriaus pavaduotoja Ingrida Talžūnienė.

V. Butkevičiaus nuomone, efektyviausias smulkiojo verslo skatinimas – iškeldinant didžiuosius prekybos centrus iš miestų.

„Tam, kad smulkus verslas galėtų šitoje aplinkoje išlikti, vienintelis kelias – pradėti iškeldinti didžiuosius prekybos centrus į miesto užribius“, – teigė V. Butkevičius.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarų
Inline Feedbacks
Žiūrėti visus komentarus

Contact Us