Raseinių naujienų portalas

Naujienos

7 tūkst. individualią veiklą vykdančių gyventojų pamiršo pateikti GPM313 deklaraciją

VMI primena, kad deklaraciją užpildyti patogiausia prisijungus prie Elektroninio deklaravimo sistemos – http://deklaravimas.vmi.lt.

VMI skaičiuoja, kad deklaracijų šiuo metu nepateikė per 7 tūkst. gyventojų – antstolių, advokatų, notarų bei gyventojų, vykdančių individualią žemės ūkio veiklą. Pastarųjų skaičius šioje grupėje didžiausias ir siekia per 6 tūkst.

„Mokėdami nuomos pajamas, išskaičiuoti pajamų mokesčio, jį sumokėti ir pildyti GPM313 deklaracijos neturi tie individualią veiklą vykdantys gyventojai, kurie nuomojasi būstą iš kito gyventojo, tokiai veiklai įsigijusio verslo liudijimą“,- teigia Mokestinių prievolių departamento direktorė.

VMI primena, kad išsamios konsultacijos mokesčių klausimais teikiamos telefonu 1882 arba +370 5 255 3190. Telefonu suteikta konsultacija yra lygiavertė rašytinei, nes pokalbiai yra įrašomi bei saugomi 5 metus.

Pavyzdžiai, kas privalo teikti:

  1. Tarkime, kad po 2018-01-01 žemės ūkio individualią veiklą vykdantis gyventojas išmoka kitam gyventojui išmokas už nuomojamą žemės sklypą, naudojamą žemės ūkio veiklai vykdyti. Kadangi tokios pajamos priskiriamos A klasės pajamoms, už individualiai veiklai naudojamą išsinuomotą žemės sklypą individualią veiklą vykdantis gyventojas privalo apskaičiuoti, išskaičiuoti ir sumokėti į biudžetą 15 proc. pajamų mokestį.
  2. Jeigu gyventojas, vykdantis teisininko individualią veiklą, nuomojasi patalpas veiklai vykdyti iš kito gyventojo, tai nuo 2018-01-01 išmokėdamas išmokas už nuomojamą nekilnojamąjį turtą, privalo išskaičiuoti 15 proc. pajamų mokestį.
  3. Jeigu gyventojas vykdo individualią veiklą įsigijęs verslo liudijimą ir nuomojasi savo veiklai nekilnojamąjį turtą iš kito gyventojo, išmokėdamas išmokas privalo išskaičiuoti pajamų mokestį. Pavyzdžiui, gyventojas įsigijęs verslo liudijimą gamybai, nuomojasi iš kito gyventojo gamybines patalpas veiklai vykdyti, išmokėdamas gyventojui išmokas už nekilnojamojo turto nuomą privalo apskaičiuoti, išskaičiuoti ir sumokėti pajamų mokestį.
  4. Jeigu individualią veiklą vykdantis gyventojas nuomoja gyvenamosios paskirties patalpas iš kito gyventojo, tokiai veiklai įsigijusio verslo liudijimą, mokėdamas nuomos pajamas, išskaičiuoti pajamų mokesčio neturi.

 

 

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarų
Inline Feedbacks
Žiūrėti visus komentarus

Contact Us