Raseinių naujienų portalas

Kita

Dabartinė vaikų paėmimo tvarka turi daugiau saugiklių, sako vaiko teisių kontrolierė

 

„Naująjį įstatymą aš laikau dideliu laimėjimu. Anksčiau vaiko teisių tarnyba paimdavo, dabar sprendimą priima teismas. Jei bus žodinis (teismo – BNS) nagrinėjimas, juo geriau, sprendimas bus priimtas išklausius abi puses. Palyginti su pusmečiu atgal, tai yra laimėjimas“, – trečiadienį Seimo Žmogaus teisių komiteto posėdyje sakė E. Žiobienė.

Komitetas trečiadienį svarsto klausimą dėl šeimos ir valstybės vaidmens užtikrinant geriausius vaiko interesus.

Kauniečių šeimai, iš kurios buvo paimti vaikai, atstovaujantis advokatas Saulius Dambrauskas teigė, jog vaiko paėmimas iš šeimos „visada yra bausmės forma“.

„Bet kuriuo atveju tai bausmė ir vaikui, ir tėvams. Jei kas įsivaizduoja tokią situaciją, kad iš jo vaikai paimami, tai yra trauma visam gyvenimui“, – sakė advokatas.

Jis taip pat kėlė klausimą, nuo kada valstybės institucijos turi teisę kištis į šeimos gyvenimą, bet teigė, jog kartą į tarnybų akiratį pakliuvusioms šeimoms nebelieka galimybės grįžti į normalų gyvenimą.

„Mes nepaliekam jokių šansų šeimai, kuri patenka į šį akiratį, vėlu tapti normalia šeima“, – sakė advokatas.

Seime šuo metu registruoti keli projektai, parengti reaguojant į kilusį rezonansą dėl iš šeimos paimtų vaikų.

Seimas jau pradėjo svarstyti Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos parengtą projektą, savo pataisas registravo „valstietis“ Mindaugas Puidokas su grupe Seimo narių, bet pataisas kaip prieštaraujančias Konstitucijai įvertino Seimo teisininkai.

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos vadovas Ramūnas Karbauskis kaip kompromisinį registravo dar vieną pataisų projektą.

M. Puidoko ir grupės parlamentarų teiktos pataisos daugiausiai kritikos sulaukė dėl keičiamo smurto prieš vaiką apibrėžimo, kad fiziniu smurtu prieš vaiką būtų laikomas tik jam sukeliamas žymus skausmas. Šiuo metu fiziniu smurtu laikomas bet koks vaikui sukeliamas skausmas

R. Karbauskio registruotame projekte numatyta, kad „vaikas priverstinai gali būti paimamas iš jo tėvų ar vaiko atstovų pagal įstatymą tik tuo atveju, jei tai yra proporcinga priemonė, būtina siekiant išvengti realaus ir tiesioginio pavojaus vaiko gyvybei, sveikatai, ir šis pavojus negali būti pašalinamas kitomis priemonėmis“.

Sprendimas paimti vaiką turėtų būti „pagrįstas ir motyvuotas, be kita to, nurodant ir aplinkybes, kodėl vaiko nebuvo įmanoma apsaugoti kitais būdais“.

Įrašoma, kad vaiko paėmimas iš saugios aplinkos negalimas, o paėmimo metu privalo dalyvauti tėvai ar vienas iš tėvų, ar vaiko atstovų pagal įstatymą.

Projektu šiek tiek koreguojamas smurto prieš vaiką apibrėžimas, nustatant, kas nelaikoma smurtu. Pagal dabartinę įstatymo versiją, smurtu nelaikomi veiksmai, kuriais prieš vaiką panaudojama fizinė jėga ir vaikui sukeliamas fizinis ar psichinis skausmas, kai šiais veiksmais siekiama išvengti didesnio pavojaus vaiko saugumui, sveikatai ar gyvybei ir to negalima pasiekti kitomis priemonėmis.

Nauju apibrėžimu būtų įrašoma, kad smurtu nebūtų laikomi „proporcingi“ veiksmai, kai siekiama išvengti didesnio pavojaus vaiko sveikatai ar gyvybei, nebelieka pavojaus vaiko saugumui.

R. Karbauskis taip pat registravo pataisas, kad bylos dėl vaikų paėmimo privalomai vyktų žodinio proceso tvarka, vaiko tėvams privalomai atstovautų advokatas, tėvai gautų valstybės garantuojamą teisinę pagalbą.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama

 

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarų
Inline Feedbacks
Žiūrėti visus komentarus

Contact Us