Raseinių naujienų portalas

Naujienos

Lenkija į ES eksportavo 2,5 tonos nesveikų karvių mėsos

Pasak Pawelo Niemczuko (Pavelo Nemčuko), maždaug 2,5 tonos tokios mėsos buvo eksportuota į Suomiją, Vengriją, Estiją, Rumuniją, Švediją, Prancūziją, Ispaniją, Lietuvą, Portugaliją ir Slovakiją.

Nesveikų karvių mėsa taip pat buvo pardavinėjama 20-yje pardavimo vietų Lenkijoje, bet jau yra atšaukta, sakė P. Niemczukas.

Pranešimas buvo paskelbtas po neseniai pasirodžiusio, slapta parengto privataus transliuotojo TVN reportažo apie tai, kaip pažeidžiant įstatymus prie Lenkijos šiaurės rytuose esančio Mazovijos Ostruvos miesto buvo skerdžiamos sergančios karvės.

Skerdžiant nedalyvaudavo jokie veterinarai, nors mėsa buvo pažymėta kaip patikrinta per tokią teisiškai privalomą procedūrą.

Louise Nyholm (Luisė Niuholm) iš Švedijos nacionalinės maisto agentūros sakė, kad nedaug šios mėsos buvo parduota keturioms kompanijoms Švedijoje, ir pavadino incidentą „visiškai nepriimtinu rimtu maisto kontrolės įstatymų pažeidimu“.

Agentūra nurodė, kad apie tai buvo pranešta ES šalių, į kurias buvo eksportuota ši mėsa, pareigūnams.

Pareigūnai Suomijoje sakė, kad šalyje atsidūrė maždaug 250 kg galimai nesveikų karvių mėsos iš Lenkijos. Maisto saugumo pareigūnai tyrė, ar tokios mėsos buvo parduota vietos parduotuvėse.

Tuo tarpu į Estiją atkeliavo maždaug 350 kg šios mėsos, bet parduotuvėse ji neatsidūrė, sakė estų pareigūnai.

Lenkijos veterinarijos inspekcija anksčiau šią savaitę atšaukė skerdyklos, kurioje buvo paskerstos nesveikos karvės, leidimą dirbti.

Prokurorai pradėjo baudžiamąjį tyrimą, Lenkijos naujienų televizijai TVN24 paskelbus vaizdo įrašą, kuriame matyti, kaip skerdyklos Kalinavo miestelyje, esančiame maždaug už 100 km į šiaurės rytus nuo sostinės Varšuvos, darbuotojai žiauriai elgiasi su sergančiomis karvėmis ir vėliau jas skerdžia.

Ši įmonė buvo uždaryta, bet už sveikatą ir maisto saugą atsakingas Europos Sąjungos komisaras Vytenis Andriukaitis sakė, kad ateinantį pirmadienį Lenkiją aplankys grupė inspektorių iš Briuselio.

Lenkijos žemės ūkio ministras Janas Krzysztofas Ardanowskis (Janas Kšyštofas Ardanovskis) sakė, kad šis incidentas yra „izoliuotas atvejis”, ir pridūrė paliepęs atlikti patikrinimus skerdyklose visoje šalyje.

Lenkija yra viena pagrindinių kiaulienos eksportuotojų Europos Sąjungoje, bet jautienos šalyje užauginama tik apie 560 tūkst. tonų per metus. Beveik 90 proc. šios produkcijos yra eksportuojama.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarų
Inline Feedbacks
Žiūrėti visus komentarus

Contact Us