Raseinių naujienų portalas

Naujienos

Prieš komentuodami, pagalvokite. Už šmeižimą numatyta baudžiamoji atsakomybė

Saviraiškos laisvė turi tam tikras ribas, ir jei žmogus jas peržengia bei pažeidžia kito asmens teises – įžeidžia jį, užgauliai pažemina ar dar kaip nors pasityčioja, jis gali sulaukti rimtų pasekmių. Perskaitę apie save būtų ir nebūtų dalykų, asmenys, ypač vieši, neretai kreipiasi į policiją, kad pareigūnai išaiškintų ir nubaustų tokius „komentatorius“. Naudojantis šiuolaikinėmis technologijomis tapo nebe taip sudėtinga išaiškinti ir anonimą, kuris grasina ar įžeidinėja manydamas, kad neįmanoma jo surasti, nustatyti tapatybę.

Šiuo metu Raseinių rajono policijos komisariate atliekami trys tyrimai dėl šmeižimo. Komentarus elektroninėje erdvėje rašiusių asmenų laukia sankcijos.

Už šmeižimą numatyta baudžiamoji atsakomybė – asmeniui, kuris paskleidžia tikrovės neatitinkančią informaciją, galinčią paniekinti ar pažeminti kitą asmenį, pakirsti pasitikėjimą juo, gali būti skiriama bauda arba laisvės apribojimas, arba areštas, arba laisvės atėmimas iki vienerių metų. Jeigu asmuo apšmeižiamas sunkaus arba labai sunkaus nusikaltimo padarymu, jį apšmeižusiajam gali grėsti laisvės atėmimas iki dvejų metų. Baudžiamoji atsakomybė už šmeižtą numatyta LR Baudžiamojo kodekso 154 straipsnyje.

Be to, galimybę ginti pažeistą asmens garbę ir orumą numato Civilinio kodekso 2.24 straipsnis. Šiuo atveju asmuo turi teisę reikalauti teismo tvarka paneigti paskleistus duomenis, žeminančius jo garbę ir orumą ir neatitinkančius tikrovės, taip pat atlyginti tokių duomenų paskleidimu jam padarytą turtinę ir neturtinę žalą.

Policija ragina gyventojus, prieš rašant savo nuomonę internetu, elektroniniu paštu, mobiliuoju telefonu ar kitose elektroninėse terpėse, gerai pagalvoti ir būti atsakingais. Elektroninėje erdvėje paskelbiant ir siunčiant tekstus su nepagrįstais kaltinimais, įžeidinėjimais, melu bei prasimanymais, ir dėl anonimiškai parašyto komentaro gali kilti atsakomybė.

 

 

Šiaulių apskrities vyriausiojo policijos komisariato

Raseinių rajono policijos komisariato informacija

 

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarų
Inline Feedbacks
Žiūrėti visus komentarus

Contact Us