Raseinių naujienų portalas

Naujienos

Būsimo mero A. Bautronio susidorojimas su kaimo mokyklomis?

 

 

Ilgižių mokykloje – daugiafunkciniame centre –  5 klasės, 6 klasės, 7 klasės ir 10 klasės;

Gylių mokykloje – daugiafunkciniame centre – 7 klasės, 8 klasės ir 9 klasės;

Žaiginio Pranciškaus Šivickio mokyklojedaugiafunkciniame centre nekomplektuoti 10 klasės.

Pagrindinis tokio sprendimo motyvas – iš savivaldybės biudžeto tektų pridėti nemažą, beveik pusės milijonų eurų sumą, kad šių kaimų vaikams būtų suteikta galimybė ir toliau mokytis savo mokykloje. Taupumo sumetimais atsisakyta daryti ir jungtines klases. Iki šiol taip būdavo sprendžiama problema, jei vienoje klasėje yra mažiau nei 8 vaikai – jungiamos dvi klasės, pvz. 5 ir 7 klasės.

Tačiau pavyzdžiui, Raseinių Šaltinio progimnazijos tėvams, susirūpinus, kad iš 3 septintų klasių, kitais metais gali būti sujungtos ir suformuotos tik 2 klasės, Švietimo, kultūros, sporto ir jaunimo reikalų komiteto posėdžio metu
Tėvų komiteto atstovei išdėsčius motyvus, jog taip nukentės mokymosi kokybė, vaikai patirs emocinių sunkumų, nukentės mokymosi rezultatai, valdančioji dauguma rajono biudžeto lėšų jau nebetaupė. Pritarė tėvų siūlymui ir paliko 3 būsimų aštuntų klasių komplektus. Ar tai nėra dvigubi standartai?

Neūkiškumas? Ar noras, kad kaimo mokyklos išmirtų?

Švietimo komiteto pirmininkas, dar neprisiekęs, naujasis rajono meras A. Bautronis, praėjusią savaitę vykusiame komiteto posėdyje, iki šiol vykdytą švietimo politiką rajone pavadino „trumparegiška“.  Reikia manyti, kad iki šiol visų pastangomis saugomoms kaimo mokykloms ateina neramios dienos.

„Ateinančiai valdžiai teks labai suskubti ir paplušėti. Sprendimą priėmė, o kur ir kaip tie vaikai toliau mokysis – neaišku. Nėra nei paskaičiuota, nei suplanuoti srautai, kur  ir į kokias mokyklas jie bus nukreipti, – kalbėjo pareigas einantis rajono meras A. Gricius. – Noriu pasakyti, kad mūsų rajone yra mokyklų su didesniu pinigų trūkumu nei paminėtos švietimo įstaigos. Tikrai buvo įmanoma komplektuoti jungtines klases, pridėti savivaldybės lėšų ir leisti mokykloms gyvuoti. Kiek žinau ypač jautriai sureagavo baigiamųjų klasių moksleivių tėvai. Būsimi pasikeitimai – vaikams ir tėvams sukels nemažą galvos skausmą. Nauji rajono valdantieji taiko dvigubus standartus. Šaltinio progimnazijai leista palikti 3 būsimų aštuntokų komplektus, kas savivaldybei kainuos papildomus pinigus, o kaimuose esančių vaikų likimas nebuvo nei aptartas nei išanalizuotas.“

Kas toliau?

Žinoma, situacija liūdna – mokinių skaičius mažėja visoje šalyje. Kaimuose šis procesas dar spartesnis. Tačiau, kad išlaikyti kaimo mokyklas, Švietimo ministerija neprieštarauja jungtiniams klasių komplektams, taip yra daugiau nei trečdalyje šalies mokyklų. Vienintelis reikalavimas klasėje turi būti ne mažiau nei 8 vaikai.

„Ministerijos skiriamų lėšų tikrai trūksta, didžioji dalis finansinės naštos tenka savivaldybei,“- situaciją komentavo Gylių mokyklos – daugiafunkcinio centro direktorius Adomas Kuodys. Tenka tik apgailestauti, kad mūsų politikai priima tokius sprendimus.“
Į klausimą ar prieš priimant tokį sprendimą buvo tartasi su mokyklos bendruomene, informuoti tėvai ir vaikai, švietimo įstaigos vadovas atsakė: „Jokių diskusijų nevyko. Nei su bendruomene, nei su manimi, kaip direktoriumi. Švietimo komitete teko pakovoti šiuo klausimu, tada A. Bautronio, kaip būsimo mero pasiūlymas nekomplektuoti jungtinių klasių, nebuvo patvirtintas, kiti komiteto nariai nepritarė. Na, o Tarybos posėdžio metu būsimam merui šį klausimą pavyko „prastumti“. Nelabai kiti politikai ir gilinosi į šį klausimą.“

Įdomios ir  garbės A. Bautroniui nedarančios detalės

Būsimojo rajono mero A. Bautronio noras naikinti kaimo mokyklas buvo toks didelis, kad jis, šio klausimo „neprakišęs“ Švietimo komitete (tam nepritarė kiti komiteto nariai)  Tarybai posėdžio metu  šį sprendimą vis tiek pateikė svarstyti Švietimo komiteto vardu, taip galimai klastodamas dokumentus. Ir jau vykstančio Tarybos posėdžio metu, galimai gavęs protingą patarimą, A. Bautronis pateikė pataisytą pasiūlymą jau savo vardu „Dėl klasių (grupių) skaičiaus ir mokinių (vaikų) skaičiaus nustatymo Raseinių rajono savivaldybės bendrojo ugdymo ir ikimokyklinio ugdymo mokyklose 2019-2020 m.“. Prašyme išvardintos mokyklos ir klasės, kurių dėka A. Bautronio – neliks. Šiame dokumente suskaičiuoti ir vaikai, kurie tikrai nežino kur kitais metais lankys mokyklą.

Miestiečiams privilegijos?

„Gal ir mūsų kaimo bendruomenėje atsiras aktyvių tėvų, kurie pakovos už mūsų vaikus ir mokyklą, kaip tai padarė Šaltinio progimnazijos tėvai. Bėda ta, kad mes nežinojome, kad taip gali nutikti,“ – guodėsi Gylių mokyklos – daugiafunkcinio centro direktorius Adomas Kuodys.

Kaimo mokyklos atlieka ne tik švietimo ir ugdymo funkcijas. Pedagogai įgyvendina įvairias programas, buria bendruomenę ir siekia išsaugoti mažas mokyklas. Aplink didžiąją dalį Raseinių rajone esančių švietimo įstaigų kaimuose yra sukurta puiki infrastruktūra sportui, aktyviam laisvalaikiui, renovuotos sporto bazės, sutvarkytos klasės, mokyklų pastatai.

Ar būsimo mero, kuris dirbti Raseinių rajono labui prisieks balandžio 15 d., tikslas uždaryti visas kaimo mokyklas, nes jos „per brangios“? Net jeigu taip, gal būtų buvę žmogiška ne tik prieš rinkimus po namus vaikščioti ir save reklamuoti, bet ir pakalbėti su Gylių, Ilgižių ir Žaiginio mokyklų bendruomenėmis? Išdėstyti faktus, pasiūlyti alternatyvas, galų gale nuraminti tėvus ir vaikus?

Būsimas meras kratosi atsakomybės?

„Na, apie pokyčius turėjo informuoti atsakingas asmuo – šiuo metu tai vicemerė G. Rašimienė ir švietimo skyriaus vedėjas (mintyje turima Švietimo, kultūros ir ugdymo skyriaus vedėją R. Petreikienę, red. past.),“- į klausimą, ar neturėjo mokyklų klasių komplektų naikinimo sprendimas būti apsvarstytas su bendruomene, atsakė A. Bautronis. Toliau būsimas meras situaciją aiškino dar įdomiau. „Na situacija visiems turėjo būti žinoma, švietimo komiteto posėdis buvo viešas,“- kalbėjo politikas.

Švietimo komitete buvo svarstytas Švietimo, kultūros ir ugdymo skyriaus parengtas ir skyriaus vedėjos R. Petreikienės pristatytas sprendimo projektas, kuriame, prieš tai pasitarus su švietimo įstaigų vadovais, buvo sukomplektuotos jungtinės klasės. Tačiau komiteto pirmininko A. Bautronio iniciatyva 2019-2020 m. trijose kaimiškose mokyklose šių klasių neliks.

Atmintinė rajono gyventojams

Švietimo, kultūros, sporto ir jaunimo reikalų komiteto posėdis, kurio pirmininkas yra tarybos narys A. Bautronis vyko kovo 19 d. Komitete jo teiktas pasiūlymas dėl 3 kaimiškų mokyklų klasių komplektų skaičiaus sumažinimo  buvo atmestas. Tarybos posėdis, kuriame buvo sprendžiamas 3 mokyklų vaikų likimas vyko kovo 21 d.

Iš pokalbio su būsimu meru susidaro įspūdis, kad visi rajono gyventojai PRIVALO žiūrėti komitetų ir tarybos posėdžių tiesiogines transliacijas. Tik taip turės teisę žinoti ir bandyti kovoti prieš politikų savivalę.

 

 

Subscribe
Notify of
guest
4 Komentarų
Naujausi
Seniausi Most Voted
Inline Feedbacks
Žiūrėti visus komentarus
tikinti

o kam klaust,jei būsimas meras buvo iškart nusiteikęs,kirst,uždaryt ,naikint,lyg nežinotų ,kad biblijoj rašoma – lazda turi du galus…

Žinanti

O čia ne faktų iškraipymas?visoms rajono mokykloms bendrai trūksta pusės milijono,o toms vargšikėms mažikėms tik po 15-16tūkst.kodėl apie tai tyli????

Alvina

500tūkst. Eurų trūksta VISOMS RAJONO ŠVIETIMO ĮSTAIGOMS. O minėtoms trims kaimo mokykloms tik maždaug po 15tūkst.eurų.
Visų trijų mokyklų vadovai buvo posėdyje, bet niekam nebuvo svarbu paklausti ar pakalbinti jų pačių…

Alvina

500 tūkst. Eurų trūksta VISOMS ŠVIETIMO ĮSTAIGOMS KARTU SUDĖJUS. Toms kaimo mokykloms trūko tik apie 15 tūkst eurų kiekvienai…
Tie trys mokyklų vadovai buvo posėdyje. Bet jų niekas net nepaklausė….

Contact Us