Raseinių naujienų portalas

Kita

Išsitirkite šulinių vandens kokybę

IŠSITIRKITE GRĘŽINIŲ IR ŠACHTINIŲ ŠULINIŲ VANDENS KOKYBĘ

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos (toliau – NVSC) Kauno departamento Raseinių skyrius bendradarbiaudamas su Nacionaline visuomenės sveikatos priežiūros laboratorija (NVSPL) kviečia išsitirti šulinių bei gręžinių vandenį. Nitritų, nitratų, amonio, permanganato kiekių ir savitojo elektrinio laidžio nustatymo akcijos metu kaina – 25 Eur, nitritų, nitratų nustatymo akcijos metu kaina – 10 Eur.

Vandens mėginiai tyrimams bus priimami š. m. balandžio 29 d. (nuo 10:00 iki 13:00 val.), NVSC Kauno departamento Raseinių skyriuje, V. Grybo g. 33, Raseiniai. Vandens mėginį prašome pristatyti švarioje 1,5 l talpos plastikinėje taroje.

NVSC Kauno departamento Raseinių skyrius siekia atkreipti gyventojų dėmesį į vartojamo geriamojo vandens saugos ir kokybės reikalavimus. Lietuvoje viešai tiekiamo geriamojo vandens kokybė yra griežtai reglamentuota ir turi atitikti Lietuvos higienos normoje HN 24:2017 „Geriamojo vandens saugos ir kokybės reikalavimai“ reglamentuojamas ribines vertes.

Maistui naudojamame vandenyje nitratų kiekis neturi viršyti 50 mg/l, o nitritų – 0,5 mg/l. Didžiausia problema yra šulinio vandenyje randamas padidėjęs nitritų ir nitratų kiekis. Pagrindiniai vandens užterštumo nitratais šaltiniai yra mineralinės ir organinės azoto turinčios trąšos, tvartai ir lauko tualetai, įrengti arti geriamojo vandens šaltinio. Svarbu žinoti, kad nitratai neturi kvapo, yra bespalviai ir beskoniai. Virinant vandenį nitratai nepašalinami, priešingai jų koncentracija vandenyje padidėja, nes virinimo metu vanduo garuoja.

Apsaugant šulinio vandenį nuo užterštumo, svarbu yra tinkamas šulinio įrengimas: gerai parinkta šulinio vieta, sandarumas ir jo priežiūra, taip pat saugus atstumas nuo ūkinių pastatų, lauko tualetų, tręšiamų laukų..

Padidėjęs nitritų ir nitratų kiekis vandenyje ypač pavojingas nėščiosioms bei kūdikiams iki 6 mėn. amžiaus. Todėl nuo 2011 m. valstybiniu lygiu vykdoma apsinuodijimų nitritais ir nitratais diagnostika ir profilaktika. Pagal nustatytą tvarką NVSC, gavęs iš pirminės asmens sveikatos priežiūros įstaigos pranešimą apie nėščiąją ar kūdikį iki 6 mėnesių amžiaus, kurių maistui naudojamas šachtinio šulinio vanduo, organizuoja šachtinio šulinio vandens cheminį tyrimą azoto grupės junginių – nitritų ir nitratų – kiekiui nustatyti.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarų
Inline Feedbacks
Žiūrėti visus komentarus

Contact Us